Marknadsför din nya e-butik – själv

Som ny inom e-handel är synlighet A och O för att få igång försäljningen. En nystartad e-butik har sällan ett starkt varumärke som attraherar kunder via enkla varumärkessökningar på Google. Man är hänvisad till att köpa annonser eller se till att synas på relevanta sökbegrepp som konverterar. Det kan vara jobbigt nog, rent tekniskt, att sätta upp en e-butik. Att dessutom köra igång med SEO som nybörjare innebär ytterligare en utmaning.

Mitt tips är att först skapa ett konto på Google AdWords. Där sätter sedan in en passande summa att köpa annonser för. Det är en snabb väg till synlighet på såväl Google som på webbplatser som är relevanta för dig. Det är emellertid viktigt att du läser på lite om AdWords. Både det material Google ger ut på deras hjälpsidor, men även tips från oberoende källor. Det finns mycket pengar att spara på att lära sig hur budgivningen går till, samt att bilda sig en uppfattning om vilka sökord som är värda att buda på över huvud taget.

När du har några AdWords-kampanjer i rullning borde du se en stadig ström av besökare och potentiella kunder till din webbutik. Vid det här läget har du förhoppningsvis uppnått en godtagbar synlighet som genererar försäljning. Då är det dags att börja med sökmotoroptimering. Eftersom startsträckan är ganska lång tycker jag att det är bra att inleda med AdWords.

I det fortsatta arbetet har du nytta av dina annonskampanjer på AdWords. Du kan lätt utvärdera vilka sökord som gett flest kunder. Det är bl.a. de sökorden du vill ranka bra på i det organiska sökresultatet. Jag kommer inte gå in djupare på hur du gör din sökmotoroptimering, men rekommenderar dig att läsa på om främst länkbygge. Detta eftersom du antagligen har en webbutikslösning som är sökmotoroptimerad i grunden.

Mina tidigare blogginlägg om länkbygge

Annat bra om sökmotoroptimering

Jag hoppas på tips, feedback och tillrättavisningar av etablerade e-handlare som har genomgått den inledande prövningen. Kompettera gärna med egna tips och berätta om era erfarenheter som nya inom e-handel. Kommentarsfunktionen är er! Varsågoda :)

 

 

2 kommentarer

  1. Jag hjälper svärmor i sommar att komma igång med sitt företag igen. Konto finns på alla socmedtjänster, även om det är FB som gäller i början och tuben för kommande reklamfilmer. Andra steget var att börja uppdatera katalogtjänsterna, då företaget bytt stad. En WP-sajt online och nu finns det en bra plattform. Engagekontot bjuder på en bra grundplåt för Adwords. Grymt att skoj att få bygga grunden, snart är väggarna på plats och sen är det dags att börja möblera.

    1. Bra att du nämnde sociala medier. Jag kom på mig att ha mycket fokus på SEO. Sociala medier tar ju endel tid från övrig verksamhet. Tror som dig att man ska hålla sig till att uppdatera några få till en början. Sedan kan man såklart regisrera konton på många olika för att bl.a. fylla sökresultaten för varumärket med.

      Sedan är det ju som du säger att många webbhotell och webbutiksleverantörer bjuder på en 500/750 kronors AdWords-kupong som man bör utnyttja för att komma igång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *