Länkbygge för e-handlare (del 1)

E-handlares länkbygge skiljer sig lite åt från t.ex. affiliates. Affiliates har ofta ett flertal sajter som de marknadsför medan e-handlare har en enda butik som ska synas. Denna butik vill man inte alltid smutsa ner med en massa mindre relevanta utlänkar som distraherar de potentiella kunderna. Men även affiliates har sina särskilda älsklingssajter, jag jobbar också lite efter denna modell.

För att komma runt detta kan man skapa ett mindre antal sajter som används för länkbyten. Då kan man placera utlänkar på dessa och i gengäld få inlänkar till sin webbshop. Mitt tips är att du skapar fem sajter inom ganska spridda nischer. En bred spridning gör det möjligt att erbjuda länkar till många olika länkbytare.

Skapa vanliga sajter, inte bloggar. Jag menar inte att du ska undvika WordPress eller liknande publiceringsverktyg, men tvätta bort bloggkänslan och -upplägget så gott det går. Använd sidor istället för inlägg för att få en statisk sajt. Då vet de du byter länkar med att deras länk finns t.ex. ett klick från startsidan, till skillnad från om de får ett inlägg som så småningom börjar vandra längre och längre bort från startsidan.

Bygg länkar till dina nischade sajter för att ge dem styrka. Har dem väldigt få inlänkar när du ska byta länkar kommer få vilja göra byten med dig. Ett första mål kan vara att skapa länkar från 10 olika domäner till vardera av dina nischsajter. Fortsätt sedan bygga länkar till dem i ett tempo som passar dig. Ju fler inlänkar de får desto attraktivare blir det för andra att få länkar från dem. Du kan alltså göra få värdefullare länkar om du kan erbjuda detsamma i utbyte.

Dessa sajter kan du sedan använda för att byta till dig många länkar. En sajt med 10 inlänkar och 5-10 sidor borde räcka till att länka ut 20-25 gånger från. Med fler utlänkar börjar sajtens attraktionskraft stadigt minska. Andra vill helt enkelt inte ha länkar från så små sajter som dessutom har relativt få inlänkar. Med fem nischsajter kan du med andra ord byta till dig omkring 100-125 länkar.

Eftersom jag vill vara tydlig och gillar att skissa upp mina idéer och förslag kommer här en bild på hur detta kan se ut.

Länkbygge e-handlare

Jag har sagt förut att jag inte är expert på e-handel och har heller ingen erfarenhet av detta fenomen. Däremot tror jag att denna länkstrategi är fullt möjlig för e-handlare att göra på egen hand. Det beror helt och hållet på hur mycket tid du kan/vill lägga på informations-hämtning, uppbyggnad av sajter och mailkonversationer med länkbytare. Om tiden inte räcker till rekommenderar jag att du lägger ut arbetet på någon annan, avstå från att vara en GDS:are. Då kan du välja att lägga tid på själva länkbytesproessen för att ha full kontroll över vilka sajter du blir länkad från.

7 kommentarer

 1. Jag har faktiskt det problemet som du skriver när det gäller att ha en blogg som satellitsida, att inlägget hamnar längre och längre bak i bloggen. Men kan man inte lägga in en länk i blogrollen på en sån sida istället?

  1. Ja det går bra. Då blir det länkat från startsidan och tappar inte kraft pga nedflyttning.

   Det jag syftade på var om man erbjuder länkar från bloggar så kan de man byter med vara lite skeptiska eftersom de vet att länken kommer försvadas med tiden. Man kan inte heller länka upp allt från startsidan om man gör många byten.

 2. vore det möjligt att se till at länkkraften fördelas hyfsat jämnt på bloggen genom att alltid se till att länka vidare till 2-3 andra inlägg från varje post man skriver. Har sett wp pluginet relevant post eller nåt sånt hette den men vet inte riktigt hur den räknar relevans mellan olika blogginlägg. Vet du vilket plugin jag menar? Vad tror du om det?

 3. Jag känner också igen mig det problemet med att ha en blogg som länksida. Kan såklart verka lite avskräckande för dom man byter med. Men det hela handlar egentligen bara om att ha koll på internläkning. En artikel ska aldrig vara mer än två klick bort. Och med rätt länkning till kategorisidor och taggar så är detta inga problem. Widgets is da shit.

 4. Tack, nej det har du ju rätt i.

  Fördelen med att ha en blogg är ju att man kan få en del trafik jämfört om man bara har en statisk sida istället. En fråga jag har funderat på länge är att google gick ut med att de värderar nytt innehåll. Så min fråga är hur länge ett inlägg räknas som nytt? Och kan det tappa placeringar på grund av att det blir gammalt?

  1. Jag förstår inte riktigt det du skriver om trafiken. För att få trafik från ett länkbyte krävs det att sidan man har länk på har besökare. Det gäller både bloggar och statiska sajter.

   Ett nytt blogginlägg får ofta lite extra synlighet de första dagarna efter publicering just för att det är så nytt. Därefter brukar det falla tillbaka. Men med länkar kan man hålla ett blogginlägg på bra position trots att det börjar bli gammalt.

   1. Det jag menade var om man gör ett länkbyte med en blogg så kan man få både länkkraft och trafik. Det kan man självklart från en statisk hemsida också. Men av egen erfarenhet så handlar det mest om att få länkkraft. Men det kanske bara mina erfarenheter?

    ok, men om man har ett blogginlägg som man vill ranka för i SERPEN så fungerar det precis på samma sätt som om man vill ranka en vanlig statisk sida? Man kan ligga i toppen hur länge som helst så länge man bygger nya länkar? Fick för mig att Google skulle börja premiera nytt innehåll?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *