Bygga länkar

Bygga länkarAtt bygga länkar är inget inte konstigare än att man på olika sätt skapar länkar som pekar till ens sajt. För att dessa ska ge bästa effekt bör de vara DoFollow samt innehålla relevanta sökord som du vill ranka bättre på. Här presenterar jag några metoder man kan använda sig av för att bygga länkar till sin sajt.

Länkbyte

Ett länkbyte bör göras med så relevanta sajter att du lätt kan få ett ord eller en fras länkad direkt i innehållet. En relaterad sajt ger extra värde åt din länk. Lite förenklat är en sajt är relaterad (i Googles ögon) om ditt länkade sökord eller fras dyker upp fler gånger på sidan du blir länkad från. Undvik länkar från sidfot eller länksida eftersom länkens placering är av stor betydelse. På länksidor konkurrerar du ofta om länkjuicen med många andra länkar, och dessutom på en ganska innehållsfattig sida. I sidfoten hamnar din länk långt ner på sidorna vilket är ett tecken på att den inte är särskilt viktig.

När du gör länkbyten bör du eftersträva att få så bra länkar som möjligt, eller i varje fall lika bra som de du ger ifrån dig. Personligen föredrar jag länkar i innehållet på startsida eller undersida. Helst ska det länkade ordet ligga så högt upp i texten som möjligt, gärna i första meningen under huvudrubriken. Det är också en stor fördel om din ankartext återfinns i huvudrubriken eller någon underrubrik.

Köpa länkar

Genom att köpa länkar kan du snabbt öka en sajts popularitet. Du behöver inte heller sitta med ett eget nätverk att länka ut ifrån, utan betalar istället med pengar. När du köper länar behöver du kunna göra en skapligt korrekt värdering av de sajter länkarna placeras på. Kolla upp hur många inlänkar och vilken pagerank domänen har. Titta också på hur många andra utlänkar det finns på den aktuella sidan eller sajten som helhet. Ju färre utlänkar desto bättre.

SEO-forum har en avdelning är personer som vill köpa och sälja länkar startar trådar

Skriv artiklar

Det finns många artikelkataloger som erbjuder dig att publicera artiklar i utbyte mot att du får en eller flera länkar till din sajt. För att få bästa effekt ska du skriva artiklar till olika artikelkataloger. På så får du en spridning av länkar från flera sajter/domäner. Har du flera sajter så kan du med fördel skriva en artikel var till på samma artikelkatalog och sedan gå vidare och upprepa samma procedur på nästa. Tänk på att dina artiklar ska vara unika annars är risken stor att Google inte indexerar dem.

Lista över svenska artikelkataloger

Länkkataloger

En länk från en länkkatalog är generellt inte lika värdefull som om den kommer från en relaterad text i en artikelkatalog. Fördelen är däremot att det går snabbare att producera länkar från länkkataloger. Se dessa länkar som en extra krydda. Länkkataloger bör inte stå för den största andelen inlänkar eftersom de inte värderas särskilt högt. Svenskasajter.com är en länkkatalog jag brukar använda eftersom den är väldigt smidig. Där får man nämligen godkänna sina egna länkar genom en bekräftelselänk i ett mail man får skickat till sig. Dessutom får man två länkar från olika sajter; dels från www.svenskasajter.com, men även från ett inlägg på Svenskasajter.blogspot.com. En annan bra länkkatalog är www.1000lankar.com.

Kolla in SEO-Forums lista över sökmotorvänliga länkkataloger, där hittar du de bästa och mest SEO-vänliga länkkatalogerna.

Kommentera bloggar

När du kommenterar blogginlägg får du oftast möjligheten att ange en sajt som ska länkas från kommentaren. Många bloggar använder NoFollow, men länkarna kan ändå ge lite trafik. Bloggar som ligger på Blogg.se använder inte NoFollow på kommentarslänkar. Kommentera i första hand blogginlägg som är relaterade till din sajt. Spamma inte, utan skriv vettiga kommentarer.

Gästblogga

Genom att gästblogga hos andra kan du i utbyte få länkar tillbaka till din egen blogg eller sajt. Det är också ett ypperligt tillfälle att nå ut till läsare som annars inte skulle upptäckt dig. På så sätt kan du alltså både få länkar och nya läsare till din blogg. De nya läsarna kanske dessutom länkar till dig från sina egna bloggar.

Kontakta bloggare

Leta upp bloggar där det skrivs om ämnen som är relevanta för den webbplats du vill ha länkar till. Kontakta bloggaren och erbjud denne en lott eller presentkort i utbyte mot en länk i ett relevant inlägg. Denna metod kan uppfattas som störande och spammig så gör det med försiktighet och efter noggrann eftertanke. Det var denna metod som fick Unni Drougge att gå i taket i en krönika i Computer Sweden.

Sociala medier

Genom att vara aktiv på sociala medier som Twitter och Facebook kan du sprida ditt material. Länkarna från de sociala medierna har ingen direkt effekt. Däremot ökar chansen att ditt material når personer som väljer att länka till det från sin blogg ller sajt.

Uppdateringar

2012-02-19: Ytterligare metoder för länkbygge tillagda.

2011-09-09 : Listan över svenska artikelkataloger är flyttad till en egen sida här på Wedholm.net. Lista över svenska artikelkataloger.

15 kommentarer

 1. Grymt att du gick igenom det här, tack! :D Nu har jag fått mer kött på benen om hur man bygger länkar. Du får gärna tipsa om fler sätt :)

  1. Försöker producera lite mer eller mindre grundläggande SEO-tips. Förhoppningsvis attraherar de några att länka hit. Jag kan inte alltid hålla mig på din höga kunskapsnivå. :)

 2. Gillar listan med artikelkataloger. Antar att du inte testat att skicka in artiklar till dem dock? Jag har haft problem med att vissa av dem inte uppdateras alls ofta nämligen. Eller så kanske jag inte skrev tillräckligt bra artiklar helt enkelt, det är ju också en möjlighet :)

  1. Jag har inte testat alla men funderar på att länka på riktigt till de som publicerat mina artiklar. Att du skrivit för dåliga artiklar har jag svårt att tro. Man behöver knappast vara Björn Ranelid, de flesta verkar godkänna allt som klarar kravet på antal ord.

 3. Tack för tipsen. Fastnade framför allt på det där du skrev om blogg.se. Bra tips!

  Har en konkurrent som spammar på olika utländska sidor i kommentarerna.. Sidor helt utan relevans. Helt plötsligt, efter att ha fixat mkt länkar ligger han på andra plats i SERPen. Detta gör mig galen!
  Själv har jag mycket mer text på min sida + mer relevanta länkar. Antagligen är min sajt någon månad äldre också.

  1. Det är mycket möjligt att han har köpt några billiga länkpaket. Jag tycker det är konstigt om man skapar orelevanta länkar själv om man sysslar med SEO. Det är ju inte svårt att hitta blogginlägg som innehåller ens sökord, och sedan kommentera dem om man känner för det.

   Bygger du bra och relevanta länkar tror jag du vinner i längden. Det kan dock vara svårt att komma upp i samma volym som någon som köper hundratals länkar var och varannan vecka.

 4. Har helt missat detta inlägget men väldigt bra genomgång. Du täcker så gott som samtliga metoder alla framgångsrika bloggar verkar ha använt sig av.

 5. Tackar för dom tipsen. Vad skulle du rekommendera när man vill bygga länkar till satelitsidor. Bör man regga dem i samma kataloger eller helt separata siter. Tänkte mest på att de kanske får för många gemensamma nämnare dvs att google ser ett länknätverk?

 6. Många av de siter/nätverk jag använt för att bygga länkar har på senare tid gjort länkarna till nofollow. Det är något att ta i beaktning, att man inte ska fokusera till 100% på att bygga blogg.se-länkar t.ex. eftersom man aldrig vet om de ger kraft om ett år.

  1. Helt korrekt. Jag skulle inte rekommendera någon att enbart bygga blogg.se-länkar. De kan över en natt sätta nofollow som standard på alla kommentarer. Dessutom är det generellt ganska lågt värde i de länkarna. Dels då de kommer från en och samma huvuddomän.

   Det är också tråkigt att du upptäckt att flera sajter infört nofollow. Hoppas inte detta gäller för sajter/nätverk som du köpt länkar från.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *