Länkbygge för e-handlare (del 2)

Denna del av länkbygge för e-handlare är av en mer social karaktär. Den går precis som del 1 ut på att skaffa inlänkar till din webbshop. Sociala medier i all ära, men Google är den största inkörsporten för organisk trafik för de flesta e-handlare.

Utnyttja dina nyhetsbrev

Som e-handlare tar du säker vara på e-postadresser som dina kunder lämnar till dig. Dessa används säkert för att skicka ut nyhetsbrev med erbjudanden för att göre dem till återkommande kunder i din webbshop. E-postadresserna eller nyhetsbreven kan också vara ett kraftfullt verktyg för länkbygge. Genom att erbjuda dina kunder extra rabatt eller en gratisprodukt mot att de bloggar om  dig kan du få en blandad mix av länkar. Tänk dock på att Google troligtvis kommer se de länkar som genereras som köpta, om de upptäcker det, men risken att de skulle straffa dig för det ser jag som liten.

Nyhetsbrev

Kontakta utvalda bloggare

En annan taktik är att själv söka upp relevanta bloggare som skriver om sådant som är relevant för din webbshop. Ta kontakt med dessa bloggare och erbjud dem en gratisprodukt eller skraplott mot att de länkar till dig i ett befintligt eller kommande inlägg. Denna metod är långt från ny och många bloggare är numera medvetna om att de kan få bra betalt för en länk. Det gäller främst välkända bloggare, men även småbloggarna kan börja kräva större kompensation. Det är ändå värt att testa, kräver de för mycket är det bara att strunta i dem.

Utlys en bloggtävling

Att utlysa en bloggtävling som går ut på att på bästa sätt beskriva en av dina produkter är ytterligare en väg att gå. Bloggare (främst inom mode) verkar vara förtjusta i tävlingar. I prispotten kan du då lägga produkter av större värde eftersom du troligtvis kommer få många länkar gratis av dem som inte vinner något pris. Presentera även vinnaren på företagsbloggen eller liknande. Bloggare gillar uppmärksamhet av den sorten.

 

Hoppas detta inlägg har gett dig lite nya idéer på hur du kan bygga länkar till din webbshop.

5 kommentarer

    1. Tack, kul att du gillar tipsen och att det mottagits positivt. Jag tycker du kan/bör ta bort ”och att öka antalet inlänkar till vår sajt för att stärka vår position hos sökmotorerna” från villkoren/beskrivningen. Kanske är jag bara överdriver paranoid, men jag tycker det är säkrast. Då kan man anspela på att man bara var okunnig om länkarnas positiva effekt i sökresultaten.

  1. Överlag känns det som att många är lite rädda för att kontakta bloggare osv, speciellt öppet. Tror många skulle vinna på att gå ifrån ”gamla världens” regler om att det är farligt och fult att be om beröm osv, det känns mest som en kvarleva från en tid då marknadsföringsbyråer gjorde det fult för att själva kunna kontrollera all kommunikation.

    1. Gör man det på ett snyggt sätt så tror jag inte det behöver bli rabalder om det. Nätet tar fram det bästa och sämsta hos människor. Det sämsta skrämmer nog många efter som det lätt kan skapas negativa diskussioner.

  2. nyhetsbrev blir ofta underskattat men kan vara extremt givande..speciellt om det man skickar har värde..mcyket jobb dock..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *