Har du tid att vara en GDS:are?

Att själv sköta sökmotoroptimeringen av sin webbplats har både sina för- och nackdelar. Gör man detta själv får man räkna med att investera en hel del tid i utbildning och arbete, ofta parallellt. För att lyckas med sin SEO krävs både mycket kunskap i ämnet, men också ett eget nätverk av webbplatser. Dessa webbplatsnätverk har jag skrivit om tidigare och kommer bara kort förklara vad det är. Även Erik Bergman har här på Wedholm.net skrivit om hur han jobbar med satellitssajter.

FÖRKLARING – GDS:are är ett uttryck jag snappat upp från bensinstationen OKQ8. De har på sina stationer så kallade “gör det själv”-hallar. Där kan bilägare hyra tid och göra reparationer m.m. själva. I Linköping hade personalen för några år sedan satt upp en lite kryptisk skylt som sade något i stil med “Tvättsvampar finns i GDS-hallen”. Där föddes begreppet GDS:are, en person som gör det själv istället för att anlita någon för jobbet.

Gör det självEtt webbplatsnätverk är en samling webbplatser som ligger på egna domännamn. Dessa används sedan antingen för att länka till webbplatsen som är i fokus, eller för att länka till andra som i sin tur länkar till din huvudwebbplats. Det finns många andra sätt att skaffa länkar än länkbyten. Jag skulle dock råda de flesta att ha ett litet nätverk även om man använder andra metoder för att få inlänkar. Det skadar inte att dryga ut sina inlänkar med några länkbyten.

Det jag nu nämnt rör bara offpage SEO. Har du inga kunskaper om sökmotoroptimering kan du räkna med att det tar lite tid att lära in och förstå den optimering som görs lokalt på din webbplats. Även om många webbyråer och publiceringsverktyg numera levererar webbplatser som är bra optimerade måste du som författare veta hur du ska visa upp ditt innehåll. Rubriker, sökord, sökfraser och URL:er är mycket viktiga för din SEO, och dessa kan inte ett publiceringsverktyg formulera åt dig.

Fördelar med att vara en GDS:are

 • I längden kan det bli billigare att sköta sin sökmotoroptimering på egen hand.
 • Genom att du själv besitter mycket kunskap kan du bedöma olika SEO-konsulters tjänster i de fall du behöver anlita någon. Kanske inser du att du inte rår på ett visst sökbegrepp och behöver hjälp enbart med detta.
 • Du lär dig otroligt mycket om hur både sökmotorer (Google) och användare fungerar.
 • Du kan sälja ditt arbete. Det webbplatsnätverk du byggt upp är värt pengar. Väljer du att sluta vara GDS:are kan du sälja ditt webbplatsnätverk.

Nackdelar med att vara en GDS:are

 • Det tar tid att införskaffa den kunskap som krävs.
 • Det tar tid att analysera vilka sökbegrepp som är värda att optimera för.
 • Det tar tid att skapa ett webbplatsnätverk.
 • Det tar tid att byta länkar.
 • Det tar tid att vara aktiv på sociala medier.
 • Det tar tid från din kärnverksamhet.
 • Risken att du tröttnar finns alltid och då har du förlorat värdefull tid i rampljuset (högt upp i sökresultaten).

Som framgår av listan ovan är tiden en återkommande faktor att ta i beaktande. Ska du göra jobbet själv bör du vara medveten om att det tar tid. Tid som kan eller bör läggas på annat än SEO. Fundera över om du har tid att att lägga två timmar om dagen på att läsa om sökmotoroptimering, starta upp nya webbplatser, registrera din webbplats till olika kataloger, kontakta andra webmasters för länkbyten m.m. Har du inte det så rekommenderar jag att du anlitar någon som kan ta hand om din sökmotoroptimering. Har du redan ett antal anställda så kan det vara värt att nyanställa en person som webbansvarig. Denne kan då ha arbetsuppgifter som innefattar sömotoroptimering, sociala medier, rykteshantering m.m.

Hoppas detta inlägg kunde besvara några av de funderingar du har, vem du än är som läser detta. Det är sent, jag har svårt att sova, och jag kan ha rört till det mer än nödvändigt. Ha överseende med det :)

Hur som helst önskar jag alla små, medelstora och stora företagare all lycka till med sin SEO. Nu säger jag god natt.

8 kommentarer

 1. Åh jag vill så gärna vara en GDS:are men jag har inte tid. Än så länge har jag ändå kämpat på med mina egna webbsidor så gott jag hinner. Jag har även sålt mina SEO-tjänster men i allt större utsträckning anlitar jag underkonsulter som gör jobbet åt mig.

  Det är ju absolut ingen rocket-science med sökmotoroptimering, jag skulle vilja hävda att det går att lära sig de viktigaste grunderna på mindre än en timme. Sen finns det ju finesser som tar lång tid att bemästra. Den största tiden det tar är att bygga länkar.

 2. Bra inlägg som får mig att tänka på ett råd alla egenföretagare brukar få – nämligen att lägga ut bokföringen på någon annan. Visst bör man lära sig grunderna (liksom i sökmotoroptimering) men därifrån är steget långt till att själv sköta allt och oftast förlorar man mer på att göra det än att lägga tiden på yrket man kan och därmed tjäna pengar till att betala den som sköter bokföringen.

  Själv är jag väldigt förtjust i tanken om att ta bort mig själv från ekvationen genom outsourcing av SEO och innehåll. Tänk att kunna använda en del av vinsten åt att betala andra till att utveckla dina sajter. På så vis skulle dina inkomster öka samtidigt som du inte arbetade en minut.

  Ett lättare steg i den riktningen är att använda sig av AdWords för att driva trafik till en sajt där du säljer en e-bok eller länkar till affiliateprogram. Det skulle bli helt passivt så fort du hittar en modell där du tjänar mer pengar än vad du betalar. Så länge kampanjen fungerar så räcker det med någon minut för att kontrollera så att allting fortfarande står rätt till. Vill man resa bort så går det att lägga upp ett skydd som avbryter kampanjen så fort något förändras.

 3. Stefan Nilsson satte huvudet på spiken med liknelsen mot bokföring, det kostar tid och pengar att göra det själv om man inte är proffs. Men grundläggande SEO inhouse bör man ha, av hygienskäl.

  Men för affiliatesajter, finns det verkligen ekonomi i att leja ut SEO? Eller ökar det möjligheterna att skala upp? Jag har ingen erfarenhet inom det området, men skulle gärna höra om det finns någon helt outsourcad affiliate (content + SEO). Finns det kanske någon som redan har bloggat om det?

 4. @Stefan Bergfeldt – Det är ingen rocket science men det tar ändå sin lilla tid att bli så bra att man klarar av hyfsat kunkurrensutsatta sökbegrepp. Onpage-biten kan man läsa in och memorera relativt snabbt, men sedan tillkommer länkar, dess utformning och placering m.m. Summan av kardemumman blir att sökmotoroptimering är ett stort ämne. Särskilt för en person med “vanlig” datorvana.

  @Stefan Nilsson – Mycket bra liknelse med bokföringen. Det är nog lätt att fastna i tänket att spara pengar på att göra bokföringen själv istället för att tjäna pengar på sälj.

  Även exemplet med AdWords är bra. Ibland (eller alltid) måste det kosta pengar att tjäna pengar. Det är marginalerna som är det viktiga. Intäkterna ska vara större än kostnaderna.

  @Johan Forsgren – Jag går lite omkring i tankarna att outsourca arbete affiliate/adsense-sajter. Om jag lägger 300 kr per sida a 500 ord ggr 20 så kostar det mig 6000 kr. Detta gör att jag kommer ha tid att lansera många fler sajter än i dagsläget. Skillnaden är att de inte går med plus från start, utan det tar några månader innan sajten betalat sig. Därefter finns det dock bara småutgifter.

 5. Jag som inte har sysslat med affiliate (men börjar bli sugen) undrar då lite hur snabbt man kan väntas få tillbaka sina 6 tkr plus eventuell off-page seo? 12 månader? 24 månader? Säkert bra avkastning, men ska man köra det i lite större skala så är det en hel del pengar att ligga ut med + risken för google pandar bort siten.

 6. @Johan Forngren – (nu fick du rätt efternamn) I mitt fall så räknar jag bara med att lägga ut textinnehållet. Gör man korrekta uppskattningar vad gäller trafik och serp-placering så borde det ta uppemot ett halvår innan man fått tillbaka sina investerade 6000 kr.

  Med bra och unikt innehåll borde risken för pandan vara liten. Det finns däremot andra risker med Google-filter. Man får vara lite försiktig med sitt länkbygge så att man inte straffar ut sajten.

 7. Grym artikel som vanligt! Verkar som sum summarum ar att om man har tillrackligt med kapita kan det basta vara att outsourca delar av arbetet. Tack vare internet kan man ocksa gora det ratt billigt och bra. Speciellt med engelsk sprakiga sajter…

 8. Väldigt bra artikel, jag har inte hållit på med seo särskilt länge. Och märker att det tar mycket mer tid än jag hade räknat med, och att det är svårare att komma upp på mina sökord än vad jag trodde. Men man lär sig mycket under tiden man håller på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *