Relevanta utlänkar

Inom sökmotoroptimering pratas det mycket om att man ska ha relevanta inlänkar till sin sajt, vilket såklart är sant. Det man lätt kan missa är att även utlänkarna från sajten ska vara så relevanta som möjligt. Google kan ställa sig undrande till varför en sajt länkar till en massa sajter inom alla möjliga nischer.

De relevanta utlänkar jag tycker man bör lägga upp i SEO-syfte är sådan som pekar till sajter som Google har högt förtroende för. Jag brukar länka till en relaterad Wikipedia-sida för att jag tror detta kommer göra att även min sajt blir mer trovärdig. Självklart så  länkar jag inte med en optimal länktext för att inte ge Wikipedia-sidan en alltför bra länk. I vissa fall kan det vara stört omöjligt att ranka över en Wikipedia-artikel. Då kan det bästa vara att länka till den för att hoppas på att lite av Wikis rykte ska smitta av sig på den egna sajten.

Jag tror faktiskt man bör vara mer aktsam mot irrelevanta utlänkar, än inlänkar. Det väsrsta som kan hända med irrelevanta inlänkar är att de ner- eller nollvärderas. Det värsta som kan hända med alltför många irrelevanta utlänkar från en sajt är att Google helt tappar förtroendet för den.

Nu menar jag inte att man ska vara benhård och bara göra länkbyten med sajter som handlar om exakt samma ämne. Man kan nog ta ut svängarna en hel del, men att länka till Aktuell Rapport från en sajt om barnkläder kanske är i det mest vågade laget. Inte minst med tanke på vad besökarna skulle ha för åsikt om det.

Ha koll på dina utlänkar och länka inte till vad som helst bara för att du får en inlänk i utbyte.

6 kommentarer

  1. “Jag tror faktiskt man bär vara mer aktsam mot ”
    Felstavat?

    Bra inlägg, jag håller med. Men Stefan hur kan du ha missat Aktuell Rapport? När du hittade vad det var så kände du väl igen det iallafall?

  2. Detta har jag aldrig tänkt på, men när du säger det så måste jag säga att det låter sant! Man ska kanske vara försiktig med sina utlänkar.. men man ska nog inte undvika att länka till andra sidor heller. Bara dom är någorlunda inom samma kategori så måste det vara bra att länka (som du skrev).

    1. Så sant. Det får ju inte gå till överdrift så att man till slut inte länkar ut alls. Googles robotar tycker det ju är roligt att hitta länkar till andra sidor som de kan spana in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *