Satellitsajter – Hur, när och varför?

Erik Bergman heter jag och jag har trixat med SEO och affiliateverksamhet på olika seriös nivå sedan 2008. Framförallt så krigar jag inom nischen bingo på nätet och som ni flesta nog vet så är spelbranschen både lukrativ och fylld av konkurrens. Hur som helst, jag fick möjligheten att gästblogga här hos Kristoffer och jag tänkte snacka på lite om hur jag jobbar med satellitsajter och varför jag gör som jag gör.

För er som inte vet vad en satellitsajt är, så är det en mindre sajt som man i allmänhet bygger i syfte att länka till sin huvudsajt för att den ska synas mer i SERPen. Jag har valt ett lite annorlunda spår med mina satellitsajter och nischat dem extra hårt med syfte att de ska ranka själva och sedan som bonus kunna använda dem till att ranka upp huvudsajten. Dessutom är det ju mycket lättare att jaga länkbyten om du har ett stort nätverk av sajter att byta från.

Mina bingosajter

Ett bra exempel är en av de första satellitsajterna som jag byggde, www.bingo-utan-insättning.se (IDN-domäner som dessutom innehåller bindestreck funkar utmärkt som satellit och ofta kan man pricka in en perfekt SEO-domän). Som ni förstår skulle ranka på söktermen “bingo utan insättning”, en förstaplats som jag tog utan några större kraftansträngningar. Förvisso driver den inte någon supertrafik men tillsammans med andra lite mer longtail sökord som tex “gratis bonus utan insättning”, driver den trafik värd ett par tusenlappar i månaden och det är ju inte kattskit.

Proceduren är ganska enkel:

1. Välj ut en sökterm som du vet/tror har skaplig trafik.
2. Försök hitta en så optimal domän som möjligt, IDN eller bindestreck finns som sagt ofta ledigt och försämrar knappast din SEO.
3. Fyll på med lite content och lite länkar, det behövs inte så mycket. Domänen gör det mesta jobbet.

På det här sättet har jag byggt upp ett ganska stort nätverk av satelliter som tillsammans står för ca en fjärdedel av min totala trafik. De flesta rankar i topp på “sitt” sökord och rankar bra på andra liknande ord.

Satellitsajter för sökordsforskning

Ytterligare en intressant vinkel med satellitsajter är att de kan ge dig en möjlighet att uppskatta trafiken på andra betydligt svårare söktermer, (enligt mig så säger nämligen inte Google Keyword Tool ett smack). I mitt fall så skiter jag till exempel blank i bingotermer följt av “online”, något som kan tyckas lite märkligt. “Poker online” och “Casino online” är ju två av de mest inkomstbringande orden man kan ranka på men vad gäller “bingo online” verkar fallet inte alls vara detsamma.

Hur kom jag då fram till detta? Jo, jag rankade sedan länge bra på söktermen “bingosajter på nätet” och det drev en skaplig mängd trafik. När det var dags att sätta upp lite nya satelliter så kändes www.bingosajteronline.se som ett givet alternativ. Det krävdes inte mycket för att ranka upp den i toppen men döm av min förvåning när det visade det sig att ingen, då menar jag verkligen ingen, sökte på “bingosajter online”. Under de 9 månader som sajten legat uppe har den nog varit etta i 8 och på den tiden har sökningen “bingosajter online” genererat exakt 0 besök.

Nu är det förstås ingen garanti för att inga bingotanter söker på bingo online men att det ska vara värt besväret att ranka på det istället för bingo på nätet känns som ett väldigt långt skott.

Köpa satellitsajter

Om man är sugen på att ta en liten genväg så kan man ju alltid köpa satelliter. Jag har gjort en blandning och köpt några stycken, mest för länkarnas skull. Nackdelen här är att du inte kan välja ett perfekt domännamn utan oftast får nöja dig med ett skapligt medan fördelen är att du redan har lite länkar och styrka. Personligen så anser jag att en blandning är bäst, då får man det bästa av båda världarna. Jag är alltid ute efter fler satelliter så om du har någon gammal bingosajt och är intresserad av att sälja så köper jag gärna!

Om lilla mig

Jag lever sedan i höstas ett ganska spännande liv på Malta. På dagarna sitter jag och jobbar på ett kontor som jag delar med 5 andra svenska webbnissar och om ni av en händelse är här så finns det plats för fler! Ni kan läsa mer om mig i min personliga blogg om livet som Erik och följ mig gärna på twitter @bergmanel. Är ni nyfikna på hur livet på en medelhavsö kan vara så kolla gärna in min flickväns blogg om Malta, den uppdateras ofta och innehåller massor av bilder från vårt liv och vardag.

Tack Kristoffer för att jag fick låna bloggen en stund och tack ni som orkade läsa genom allt!

18 kommentarer

 1. I fallet med “bingosajter online” tror jag att det är snarare “bingosajter” som ställer till det än “online”. Nu chansar jag villt men av min erfarenhet så används termen “sajter” främst av personer som sysslar med IT vilket gör att den sammanskrivningen snarare förstör mer än den hjälper. Rena spekulationer som sagt. Däremot så instämmer jag att man inte bör lita på Google utan testa själv. En enkel AdWords-kampanj vore kanske ett alternativ för att se om där finns några som söker på den exakta termen. Om inte så kommer den trots allt vara gratis.

  1. Intressant tanke men jag rankar även bra på “bingosidor” etc och bingosajter är tro det eller ej, det ordet som används mest.

   Vad gäller adwords-kampanjer så är det tyvärr omöjligt inom spelbranschen i Sverige då allas vår svenskaspel har monopol. Det går att lura sig in på adwordsen men det är förknippat med en hel del trixande och krångel.

 2. Intressant post! Jag är beredd att hålla med angående “online” när det gäller bingo-sökningar, “[bingoterm] online” ger inte alls så mycket trafik som man skulle kunna tro, en gissning är även att en relativt stor del av trafiken kommer från konkurrenter och folk hos spelbolagen som letar affiliates, och inte potentiella spelare.

 3. Intressant läsning. Min dröm att jobba utomlands men med “svenska” saker – huvudsaligen online.

  Kul att han hade en teori också, som han kunde bevisa. Tackar även för att jag fick lära mig något nytt om att “bindesträck och idn domäner” knappast är dålig för SEOn

  Tack, Erik! :)

 4. Grym artikel och en mycket bra sammanfattning för dem som inte jobbat med satelliter innan. Tror många kommer att spara denna länk någonstans!

 5. Va kul att ni gillar det! Helt klart en morot för mer gästbloggande :)

  @Lukas Varmt, soligt, låga skatter, mycket svenskar och inte så långt hem. 5 bra anledningar som jag skulle tro drar ner mycket folk hit! Kom du också vettja.

 6. Tack så mycket för ett mycket intressant inlägg. Det är kul att lära sig lite omm hur andra jobbar met sina satelliter. Själv jobbar jag inte så mycket med rena satellitsajter, utan har istället ett nätverk av sajter som ligger varandra ganska nära rent innehållsmässigt. Av dessa när några extra prioriterade, men målet är att så många som möjligt ska ranka bra. Vissa har uppkommit lite spontant och senare visat sig vara riktigt dåliga på att generera pengar. Då blir deras uppgift istället att hjälpa andra sajter som är mer lönsamma.

  De “misslyckade” projekten blir alltså mina satelliter skulle man kunna säga. Bra att länka från till andra sajter, men även till de man byter länkar med.

 7. @kristoffer Intressant, lägg gärna till mig på skype så kan vi tjöta mer där: bergman_aff

  @Lukas, Well… definitionsfråga. Vi har inga gemensamma projekt (förutom jag och emil då) men vi bollar alltid mycket idéer och problem mellan oss så nog samarbetar vi en del.
  Just slafar är det lite tight med för stunden, nu när sommaren börjar närma sig ska halva jönköping komma och hälsa på. Till hösten finns det kanske möjlighet dock, släng till mig på skype du också om du har lust!

 8. Jobbar själv en hel del med satelliter och tycker att det fungerar alldeles utmärkt. De är dessutom ett bra sätt att kontrollera innehållet och inlänkarna man skapar, och som du skriver Erik, så kan de dessutom bidra med en hel del fin trafik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *