Att bygga upp ett sajtnätverk

Vid första tanke kan det verka som en lätt match att slänga ihop ett tjugotal sajter och länka dem mellan varandra. Jag vill dock hävda att om man vill göra det så starkt som möjligt så ska man först ta sig en funderare och skissa lite på hur de länkar mellan varandra. Det finns en klar fördel att rita upp ett diagram över nätverket. På så sätt ser man tydligt hur de länkar mellan varandra. Detta var något jag gjorde innan sajterna ens kommit på plats. Jag ville göra allt så rätt som möjligt redan från start.

Det nätverk jag nu bygger upp är egentligen tvådelat. Jag registrerade 10 domäner på ett webbhotell, och 10 st på ett annat. Sedan blandade jag domänerna från de båda webbhotellen i två grupper med 5 st från varje. Tre av dessa blev s.k. huvudsajter medan de övriga sju blev ”vanliga” sajter.

Jag länkar väldigt sparsamt mellan de olika sajterna. Jag använder bara envägslänkar och de länkar inte runt i en ring (s.k. länkhjul). Detta gör jag för att det ska se så naturligt ut som möjligt. Jag länkar dessutom inte ihop sajter som ligger på samma webbhotell, utan länkar Binerosajt1 till Loopiasajt1 och Loopiasajt1 till Binerosajt2 och så vidare.

Målet med det sajtnätverk jag nu skapar är att ge styrka åt 6 st ”huvudsajter” (som inte är ihoplänkade). Vid länkbyten ger jag länkar från nätverket på totalt 14 sajter och tar länkar till de sex huvudsajterna. För att göra de 14 bytessajterna attraktiva för länkbytarna måste ju även dessa ha inlänkar, något jag fixar genom länkbyten, länkkataloger och länkning mellan dem.

Uppdatering 2011-06-05 kl. 22.00

Jag glömde nämna en viktig sak. Installera varken Google Analytics eller Google Adsense på de sajter som ingår i nätverket. Google har tidigare sagt att de inte använder data från dessa tjänster för ranking i serpen. Nu är ju inte målet att sajterna i nätverket ska ranka bra, men spårningskoderna för Google-tjänster kan avslöja nätverket och få länkarna nervärderade.

Nu finns det ett nyare och mer innehållsrikt inlägg om sajtnätverk: Skapa ett sajtnätverk som passar dina behov

13 kommentarer

 1. Kanonbra tips. Gör själv så och kollar även upp hur jag faktiskt sedan länkat i själva verket i efterhand, för ibland gör jag tyvärr lite impulslänkningar. Men mest blir det planerade länkar, och då får man ju önskat resultat!

  1. Tack! Jo impulslänkningar har jag erfarenhet av. Mitt tidigare nätverk är korslänkat så det står härliga till.

 2. Haller med fullstandigt, jag gjorde misstagit att bara kora utan att skissa lite innan och det far man oftast betala for senare..

 3. Om man inte ska använda Google Analytics men vill ha liknande statistik på besökare.. har du någon tjänst att tipsa om som är gratis? :)

  1. Jag kan tyvärr bara tipsa om http://www.webstat.se som är långt ifrån så omfattande som Analytics. Eftersom det primära syftet med sajterna inte är att driva trafik och generera annonsintäkter har jag helt enkelt skippat statistiken helt.

  1. Kul! Skissa och fundera ordentligt innan du börjar länka. Hör av dig om du är i behov av att bolla lite idéer.

 4. Jag funderar lite kring det du skriver om att registrera domänerna på olika webbhotell. Menar du att det spelar roll var domänerna är registrerade, eller är det på vilket webbhotell som webbplatserna ligger på som spelar roll, eller spelar båda delarna roll om du förstår vad jag menar?

 5. Jag skulle se till att sprida domänerna över olika registrarer/webbhotell. Jag frågade faktiskt om detta på Twitter idag och det verkar som att Google både tar hänsyn till registrar och den server domänerna pekar mot. För att vara helt säker rekommenderar jag dig alltså att registrera domäner både på t.ex Loopia och Binero. Har du redan alla domäner på ett ställe bör du göra en transfer till ett annat webbhotell/registrar för att få bort kopplingen till den gamla registraren.

  Man bör inte heller köra samma Adsense- och Analyticskonto på flera sajter eftersom detta ger Google en indikation om att de ”hör ihop”. Skapar man ett nätverk som bara är till för att stödja andra sajter kan man dock skippa Adsense och Analytics tycker jag. Vill man ha lite sidointäkter kan man lägga upp lite affiliateannonser istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *