Pandan har officiellt landat i Sverige

Google PandaGoogle bekräftar nu själva att pandan har rullats ut i den icke engelskspråkiga delen av Google sök. Google har dessutom skrivit ihop en liten guiden om hur man skapar sidor av hög kvalitet. Jag tycker dock att den är väldigt luddig, precis som så många av Googles andra tips till webmasters. Inga raka svar där inte.

De skriver bl.a. att en sajt som har många sidor av låg kvalitet kan ranka sämre även med de bra sidorna. Sajten bestraffas alltså i sin helhet, inte bara de dåliga sidorna. Detta förändrar SEO:n ganska radikalt eftersom de tidigare råden varit att producera många mindre sidor (400-500 ord) istället för få innehållsrika sidor (1000+ ord). Självklart är det inte enbart antalet ord som är viktigt utan också kvalitén på texten.

Google föreslår att man tar bort, slår i hop eller flyttar mindre kvalitativa sidor till en annan domän för att höja rankingen för de resterande högkvalitativa sidorna.

Jag är lite osäker på Googles definition av sidor med låg kvalitet. Av frågorna att döma känns det faktiskt inte som att jag ligger i riskzonen alls. Möjligtvis att någon av mina artikalkataloger gör det, men inte mina ”riktiga” sajter.

Jag tror starkt på att jobba naturligt med huvudubriker och underrubriker samt ganska mycket text. Försök dela upp ditt innehåll bra mellan olika undersidor och skapa inga onödiga sidor bara för att få några extra sidor indexerade.

Läs Googles vägledning här

7 kommentarer

 1. Kan ju undra vart forum landar under för kat.
  Det tenderar till att bli mycket trådar/poster och vissa kanske anses innehålla lågt ”intressant” innehåll.
  Betyder detta att man skall dunka över forum på subdomän istället för /forum/

  1. Jag tycker det är konstigt av Google att rekommendera flytt av dåligt innehåll till annan domän. Borde de inte istället säga att man ska skapa bättre innehåll, annars kan man inte förvänta sig bra ranking? Men separerar man det bra och det dåliga innehållet på olika domäner så funkar ju Googles kollektiva bestraffning av allt innehåll på en domän.

   Jag tror Google vill sätta ner foten ordentligt mot sajter med stora mängder dåligt innehåll. De säger åt dem att bättra sig, annars syns ni inte alls i sökresultaten.

   För forum kan det nog bli problem om det finns alltför många innehållsfattiga trådar. Inlägg som ”Håller med”, ”Håller inte med”, Det gör jag med” o.s.v. lär inte göra sidorna mer kvalitativa i Googles ögon. Hårdare moderering skulle kanske kunna råda bot på den saken.

 2. Tack, jag har fått MFA-pikar på Twitter :) Håller på att översätta och modifiera den lite just nu.

 3. Ja, jag ser att du har mixtrar lite – inte kul att få ”MFA-pikar”:)

  är lite speciellt att göra större uppdateringar med WP och andra CMSsom uppdateras online varje gång man gör en uppdatering. Det går väl att ladda ned och isolera det till hårddisken, men vem orkar det.

  Återstår att fixa feedknappen med transparent bakgrund då…

 4. Nej, Google är verkligen inte bra på raka puckar, man får alltid försöka läsa mellan raderna själv. Jag tror också att mycket innehåll spelar större roll nu är tidigare, har experimenterat en hel del med detta, och visst verkar det som att mängden innehåll har större betydelse än förr, likaså att innehållet är helt unikt.

  Så jag är helt på samma linje som dig: mer innehåll, bra rubriker inne i texterna, samt lägga mer energi på att skapa högkvalitativt innehåll bör funka. (Det gör det i alla fall på mina sidor som har det, däremot sidor med lite text, som uppdateras ofta men mest har bilder och annat innehåll som inte är text, är inte alls lika populära som de var förr)

  Tack för länktipset förresten (Googles instruktioner alltså), hade missat detta inlägg. Får ta och blogga om detta själv, tror jag…

 5. Har alltid kört unikt innehåll och det är alltid att rekommendera.

  Så jag bryr mig faktiskt inte om Panda-uppdateringen. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *