Google följer och indexerar inte Img Src

Nu är det exakt två veckor sedan jag påbörjade det lilla experimentet som skulle var tänkt att visa om Google följer och indexerar den URL man anger i image-taggen. Bilden placerade jag i inlägget om förändringen av Infoz, men den hämtas från testsajten som ligger på adressen seotest.dugg.se.

HTML-koden bestod av en helt vanlig bildtagg.
<img src=”http://seotest.dugg.se/infoz.png”>

Nu har det alltså gått två veckor utan att sajten har indexerats av Google. Inlägget har sedan länge varit indexerat och via cachen kan man se att det är den oindexerade URL:en som lagrats.

Detta tar jag som ett tecken på att Google inte följer URL:er i img-taggen. Jag är bara lite osäker på om jag ändå inte lagt upp för lite information på seotest.dugg.se. Google kanske har följt URL:en men inte ansett den värd att indexera. Det kan jag dock testa genom att länka till sajten från detta inlägg genom en helt vanlig länk. Dyker den upp i Googles index efter det publicerats borde jag ändå kunna dra slutsatsen att img-taggen inte följs av Google.

Hur påverkar detta då SEO:n? Jo, jag tänkte på det många webmasters såg som ett problem i webbens begynnelse. Hotlinking av bilder. Om det skulle visat sig att Google följer dessa URL:er och ev. ger dem länkkraft skulle det kunna vara positivt att få sina bilder hotlinkade av andra. Nu för tiden är ju inte detta lika stort problem eftersom bandbredden ökat i snabbare takt än bildernas storlek.

Lite hotlinking-humor hittar du i detta inlägg

2 kommentarer

 1. Bra test!
  Ska bli intressant att se uppföljningen.

  Sen är det ju så att du har förvisso länkat till domänen, men du har inte länkat till en sida, och bilden har ju knappast någon länk till startsidan.

  Kan du hitta bilden under bildsök?

 2. Nu har sajten indexerats, men det var efter att jag länkade till den som vanligt i detta inlägg. Sajten var med andra ord värd att indexeras enligt Google.

  Det är sant att det inte finns någon koppling mellan bilden och index-sidan på sajten, men tanken var att Google i så fall ändå skulle upptäcka att den låg på en sedan tidigare okänd domän och passa på att undersöka denna. Något Google alltså inte gjorde med hjälp av enbart image-taggen.

  Bilden dyker inte upp på bildsök, vilket kan tyckas vara lite konstigt. Det finns dock en exakt dublett av bilden som ligger på Infoz.se. Kanske “avbröt” jag detta test lite för tidigt genom att länka på riktigt. Men jag tycker ändå att allt tyder på att Google inte följer URL:er i img-taggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *