Resesajt hotas av stämning

Den stora resesajten Tripadvisor hotas nu av stämning från en koalition av 400 arga hotell. De anser att det finns många osanna och negativa recensioner av deras hotell på sajten, något som sabbar deras business. För många mindre hotell kan en negativ recension i värsta fall betyda konkurs. Enligt DN vill hotellägarna att stämningen ska leda till ett förtalsmål mot Tripadvisor. Informationen och rankningslistorna på sajten grundar sig främst på 35 miljoner resenärers uppgifter och kommentarer.

Denna stämning hade varit helt omöjlig i Sverige eftersom det här inte går att förtala ett företag. Om det däremot kan bevisas att det är en konkurrent som skrivit kommentarer för att misskreditera ett hotell kan det leda till att en domstol tar upp fallet. I detta fall så är inte Tripadvisor en konkurrent till de uppretade hotellägarna. De erbjuder inte samma tjänster helt enkelt.

Man får passa sig med sitt lilla nätverk av resesajter, det är aggressiva tongångar i resebranschen just nu.

2 kommentarer

  1. Klart intressant och givetvis är frågan vad som räknas till förtal? Wiki:

    “Förtal är ett brott som innebär att sprida uppgifter om någon i syfte att utsätta honom eller henne för andras missaktning. Den som lämnat uppgiften ska inte dömas till ansvar […] han visar att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den.”

    Detta stämmer in väldigt bra på varenda betygssajt där man har som mål att rekommendera andra människor att antingen använda ett specifikt företag eller att inte göra det. T.ex. så är det i praktiken omöjligt att bevisa hur en i receptionen eller restaurangen har missköt sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *