Domänrea – ett gyllene tillfälle

SajtnätverkJust nu pågår en domänrea på flera av större svenska webbhotell. Det är nyregistreringar av .se-domäner som reas ut för mellan 8 och 19 kr beroende på registrar. Jag tänkte inte skriva så mycket om rean i sig, utan hur du kan utnyttja de långa registreringsavgifterna.

Om du sysslar med SEO vet du att länkar är otroligt viktigt. Ett populärt sätt att skaffa sig länkar är genom att bygga upp egna sajtnätverk. Dessa kan sedan användas på olika sätt för att skapa länkar till dina huvudsakliga projekt, de som är tänkta att generera pengar. Med ett sajtnätverk i din ägo kan du både länka från de egna sajterna, men även byta bort länkar från nätverket och i gengäld få länkar till en huvudsajt.

Här kommer ett förslag på hur du kan gå till väga om du vill satsa stort. Registrera konto och domäner på följande webbhotell.

Loopia

Webbhotellkonto: 996 kr
20 domäner: 380 kr
Totalt: 1376 kr

City Network

Webbhotellkonto: 120 kr (första året, därefter 888 kr)
20 domäner: 180 kr
Totalt: 300 kr

Binero

Webbhotellkonto: 828 kr
20 domäner: 160 kr
Totalt: 988 kr

För endast 2664 kr (inkusive moms) lägger du grunden för ett sajtnätverk som omfattar 60 domäner spridda på olika webbhotell. År två (eller ordinarie pris för den delen) kommer detta nätverk kosta dig 8652 kr. Kostnaden kan bli lite högre eftersom vissa webbhotell tar ut en startavgift, dock inte City Network.

Några snabba tips vid byggandet av sajtnätverk

 • Korslänka inte sajterna för mycket. Länka mellan sajterna på de olika webbhotellen för att få länkar från ett IP till ett annat.
 • Bygg länkar till nätverket. Ett sajtnätverk är inte per automatik starkt, utan måste fyllas med länkjuice.
 • För bästa effekt lägger du huvudsajterna på ytterligare ett webbhotell för att skilja det från sajtnätverket. En nödlösning är att sprida huvudsajterna på de tre webbhotellkonton du har om du följde ovanstående exempel.
 • Undvik AdSense och Analytics på sajterna i nätverket. Är man konspiratoriskt lagd så inser man att detta är verktyg Google kan använda sig av för att avslöja fabricerad länkpopularitet.

Jag har tidigare skrivit inlägg om att skapa sajtnätverk. Vid senare eftertanke känner jag att dessa bör skrivas om eller helt ersättas av ett nytt inlägg. Om du ändå vill spana in dem så har du dem här:

Skapa ditt eget sajtnätverk – 2 juli 2010

Att bygga upp ett sajtnätverk – 4 juni 2011

 

10 kommentarer

 1. Härligt! Tack för bra artikel.

  Kan vi få be om en liten rättelse. Vi kör med 120:- för webbhotellet första året – dvs 10:- per månad. Därefter kostar det 74:- ink moms per månad.

  1. Tack för rättelsen, nu är prisuppgifterna ändrade. 300 kr för webbhotell och 20 domäner är riktigt billigt.

 2. Bra tips! Står ju nu och väger mellan att anlita en seo-firma eller bygga eget nätverk. Eller båda. SEO är inte direkt ”core bussiness” för mig samtidigt som det är nödvändigt. :)

 3. Gyllene tillfälle att mata domäner nu, helt klart! Det man ska komma ihåg, är att det är otroligt tidskrävande när man vill skala upp. Att köpa 100 domäner tar en timme, att fylla dem med bra innehåll och bygga länkar till dem kräver -minst- 500 timmar, ofta det dubbla.

  Men det vet du ju förstås :)

 4. Riktigt bra tips. Jag har nätverk (om dock små) till alla mina seriösa projekt.
  Om man vill kan man slänga lite gratissajter som n.nu ,blogg.se wordpress.com etc. att fylla ut med. Rätt lätt att bygga upp bra länkkraft eftersom root-domänen är så stark.

 5. Bra tips helt klart!

  Intressant resultat i omröstningen till höger btw. >25001 kr 22% 5 Votes! Inge dåliga resultat om dom är sanna. =)

 6. Riiktigt najs faktiskt. Det är fantastiskt att det går att skapa så många hemsidor helt gratis! Man kommer långt på att skapa ett nätverk av gratissidor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *