88 ska bli 100 innan nyår

88 är antalet sajter jag driver i dagsläget. Det är alltifrån små sajter som bara består av en startsida, till större sajter med några hundra undersidor. Att ha ett stort nätverk av sajter underlättar betydligt mitt arbete med länkbyten. Nätverket har vuxit fram utan något klart mål, vilket innebär både för och nackdelar. Först var det meningen att alla mina sajter skulle generera intäkter vilket ledde till en brett länkbygge. Detta är något jag är ganska nöjd med idag eftersom många olönsamma sajter ändå är attraktiva för länkbytare. Skapar man sajter enbart för att byta bort länkar brukar de sällan bli särskilt starka. En annan nackdel med mitt nätverk är att sajterna bara är fördelade på två webbhotell. Därför planerar jag att bli kund hos ytterligare ett webbhotell i början av nästa år. Finns det något webbhotell som är sugen på sponsring så är ni välkomna att ta kontakt med mig.

Under 2011 har jag gjort klart för mig vilka sajter som ska få extra omsorg. Det handlar om sajter som antingen kan bevisa att de genererar intäkter, eller sajter jag tycker har stor potential. Jag måste helt enkelt effektivisera mitt arbete, inte slösa tid på projekt som är olönsamma.

Att bygga ett sajtnätverk

Många anser att man bör sprida sina sajter på flera IP-adresser för att fullt ut kunna dra nytta av sitt sajtnätverk. Det är jag också med på, men jag har några invändningar. Mina egna erfarenheter säger mig att det inte är några problem att ha ett 30-tal sajter på samma webbhotell. Jag har länkat ganska flitigt mellan dem och ändå inte råkat ut för så många filter och straff. Inget som kan härledas till sajter på samma webbhotell. Det kan bero på att jag varit väldigt flitig med länkbyten och på så sätt fått många inlänkar från andra IP:n. Länkar inom närverket ”försvinner” kanske då i mängden.  Möjligtvis har jag förlorat styrka eftersom Google kan ha upptäckt onaturligt länkande.

Som ny webbplatsinnehavare är det ofta ett stort steg att skaffa konton hos flera webbhotell. Därför rekommenderar jag att du kör på med samma webbhotell till dess att intäkterna tillåter dig att skaffa ytterligare ett.

Byt till dig många länkar för att få in frisk luft i ditt nätverk. I början när dina sajter är svaga får du räkna med att ge bort fler länkar än du själv får tillbaka.

Bygg länkar till samtliga sajter, det kommer gynna dig i framtiden. Jag tänker då på det jag skrev ovan, om att jag byggt brett och nu har starka (men olönsamma) sajter att länka ut från.

Investera i SEO-verktyg som Rank Tracker för att hålla koll på sajternas placeringar. Kostnaden kan förvisso avskräcka, men tänk å andra sidan på hur mycket tid du sparar. Tid som kan läggas på innehållsskapande och länkbygge.

Gör noggranna analyser när du startar en ny sajt. Antal sökningar på olika sökbegrepp, konkurrens, konverteringsmöjligheter, innehållsproduktion m.m.

9 kommentarer

 1. Häftigt med ett så stort nätverk av sajter! Tänkte försöka bredda mitt nätverk nu när det är rea på .se domäner. Tack för tipsen!

  Funerar på att använda WordPress Multisites för att ha bra koll på alla. Har dock aldrig testat det innan. Har du några andra tips på hur man lätt håller kolla på alla sina sajter?

  1. En stor del av mina sajter är statiska HTML-sajter. Jag tycker det är enkelt att uppdatera dem samtidigt som jag har full koll på koden. Men självklart ska man göra det som passar en själv bäst. Har ingen erfarenhet av WP multisites, men det verkar bra om man kör många WP-sajter.

   Jag håller koll med dem på ett simpelt sätt. I Opera har jag dem som bookmarks. Namnger dem på följande sätt; ”Loopia – bilsemester.net” eller ”Loopia [stödsajt|resa] – autobahnguide.se”. Sedan har jag statistik om dem m.m. i ett Excel-dokument.

 2. Du måste alltså i stort sett skapa en sajt om dagen. Blir det sajter som bara har en artikel på startsidan eller blir det sajter som har fler undersidor? Jag kör också som dig, statiska HTML-sajter då det är små sajter eftersom de är ltät att administrera.

  1. Målet är att de i alla fall ska ha ett par undersidor, men börjar det brinna i knutarna så får det bli enbart startsidor.

   Trevligt att fler kär statisk HTML. Som sagt tycker jag det är smidigare för småsajter som inte behöver uppdateras jätteofta.

   1. Perfekt nu då med tanke på att det är rea på domäner. :) Tänkt utöka ännu mer under 2012 eller blir det att arbeta med befintliga projekt?

    Statisk HTML is the shit, simple and clean.

 3. Jag tycker att det är oerhört imponerande att du i dagsläget driver 88 olika webbplatser !

  Själv satsar jag ”bara ” på 5 webbplatser men då gäller lite större konkurrens. Är lite nyfiken på hur du väljer nyckelord till nya webbplatser. Vad är för mycket konkurrens anser du ?

 4. Ruskigt ambitiöst mål, det gillar jag! Fast samtidigt blir jag avundsjuk på att jag inte alls jobbar i samma takt med mina egna projekt faktiskt.
  Hur som helst önskar jag dig lycka till med detta, hoppas att du når målet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *