Skapa ditt eget sajtnätverk

Att ha ett eget nätverk av sajter kan vara ett mycket bra verktyg för att höja din placering på Google. De är en mycket viktig del av offpage-SEO:n då de underlättar ditt länkbyggande. Det kan antingen vara så att du har en huvudsajt som du vill stärka, eller så vill du lägga lika mycket krut på alla sajter i nätverket. Jag börjar med att förklara vad som bör göras då du vill fokusera på en huvudsajt och stärka denna med ett närverk av satellitsajter.

Sajtnätverk med en huvudsajt

De sajter/bloggar som ingår i ditt nätverk ska vara inom samma eller närliggande nisch/område som huvudsajten. Detta för att Google ska se länkarna från dessa som extra relevanta för huvudsajten. De sajter som ingår i nätverket bör ligga på ett annat webbhotell än huvudsajten, men att sprida ut dessa på flera webbhotell ser jag inte som nödvändigt så länge det inte är fler än 25-30 st sajter. Sajterna i nätverket länkar du sedan ihop med varandra med länktexter som är relevanta för både huvudsajten och den sajt i nätverket som länkas. Var dock lite sparsam med korslänkandet och undvik att länka till alla andra sajter från varje enskild satellitsajt. Har du 10 satellitsajter så kan du istället från varje sajt länka till 5 av de 9 resterande sajterna.

En stor fördel med att ha ett sajtnätverk som är skilt från huvudsajten är att du kan ingå länkbyten med andra sajtägare och länka från en eller flera av dina satellitsajter i utbyte mot en länk till din huvudsajt. På så sätt slipper du raka länkbyten, vilka Google inte tilldelar lika högt värde som trevägsbyten. Du slipper dessutom ”smutsa ner” din huvudsajt med länkar till alla möjliga andra sajter som du ingått länkbyten med.

Figuren nedan visar hur du kan länka mellan dina satellitsajter samt från dessa till din huvudsajt.

Nätverk av satellitsajter

Till figuren/diagrammet tillkommer även inlänkar från andra webbplatser som inte är dina. Dessa länkar skaffar du genom länkbyten med andra webmasters vilket gör att satellitsajterna även kommer få andra utlänkar än de som leder till din huvudsajt. För att nätverket ska bli extra effektivt krävs att satellitsajterna fylls med mycket kvalitativt innehåll. De ska minst innehålla fem sidor vardera.

När du väljer webbhotell till dina satellitsajter tycker jag du ska välja ett billigt webbhotell för att hålla nere kostnaderna. Din huvudsajt bör dock ligga på ett webbhotell som du har stort förtroende för.

Sajtnätverk utan huvudsajt

För att stärka dina sajter är det bra att koppla ihop dessa med länkar till varandra. På så  sätt sprider du kraften hos vissa sajter till andra i nätverket. För att de inom nätverket interna länkarna ska vara så starka som möjligt krävs  att sajterna är inom samma eller liknande nisch. I mitt eget nätverk har jag sajter inom ganska vitt skilda nischer/områden, men de är till övervägande del reserelaterade. Jag har försökt hålla en viss struktur på länkarna mellan dem för att upprätthålla relevansen i länkarna,  men har även många länkar mellan helt orelaterade sajter. Ofta ligger de irrelevanta (länkar mellan sajter inom olika nischer) länkarna på  länksidor, medan de relevanta är placerade i texter på respektive sajt.

Med ett nätverk av sajter kan du göra något jag väljer att kallar för ”bulk-länkbyten”. D.v.s. göra flera länkbyten på samma gång med samma webmaster som även han har flera sajter i sitt stall. Med flera sajter kan du även göra de mer effektiva trevägsbytena; Sajt A länkar till Annansajt, Annansajt länkar till Sajt B.

Det pratas ofta om att man bör sprida sina sajter på flera webbhotell eftersom det gynnar SEO:n. Har du dock ett Adsense- eller Analytics-konto som du använder på alla dina sajter så kommer Google ändå kunna se att de har samma ägare, vilket gör spridningen till olika webbhotell helt onödig. Mitt råd är därför att lägga alla dina sajter i nätverket på ett och samma webbhotell. Det sparar pengar.

Hoppas jag lyckats förklara detta på ett tydligt sätt :)

Vill du ha relaterade länkar till någon sajt så är du välkommen att skriva en egen artikel som publiceras på Infoz.se. Text i utbyte mot länk med andra ord.

Nu finns det ett nyare och mer innehållsrikt inlägg om sajtnätverk: Skapa ett sajtnätverk som passar dina behov

p

3 kommentarer

  1. Det som beskrivs ovan är ett klassiskt så kallat stängt länkhjul (closed link wheel). Enligt många så ska sökmotorerna ha börjat känna igen dessa länkbyggen och börjat sänka värdet på sajterna.

    Därför rekommenderar jag att man istället tänker på sikt (då det inte är en snabb metod) och lägger in relativt naturliga länkar på de mindre sajterna. Givetvis ska det då vara hög relevans för både besökarna och sökmotorerna. På så vis blir länkarna mer oförutsägbara.

  2. Jag är dåligt uppdaterad på hur väl Google känner igen s.k. länkhjul, men att de kan upptäckas är jag tämligen säker på. Det krävs inte mycket för att seatt sajterna länkar till varandra samtidigt som alla länkar till huvudsajten. Och tänker man efter lite så ser det unte särskilt naturligt ut. Poängen med länkhjulet som jag ser det, och antagligen inte behöver förklara för dig Stefan, är ju att man genom detta länkande ger mer kraft åt varje satellitsajt.

    Man skulle istället kunna ha samma antal satellitsajter som istället är helt skilda från varandra. en enda kopplingen mellan dem är då att de länkar till samma sajt, huvudsajten. Sen arbetar man med de ”fristående” sajterna var för sig och skaffar inlänkar till dem.

    Lite svårt att förklara i text, jag gillar att visualisera det med Visio-diagram :)

  3. Precis min tanke. I teorin är länkhjul otroligt bra då alla sajterna hjälper varandra att få högre ranking men i teorin så ska det, enligt rykten, inte fungera riktigt lika bra. Själv så har mina nischsajter om könssjukdomar rasat från PR4 till PR2 i takt med att jag utvidgade antalet sajter där alla länkar till alla. Troligtvis beror minskningen inte enbart av det men något oroad blir man.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *