Mer-Trafik och Bloggtrafik

Jag kan verkligen avundas de personer som står bakom tjänster som Bloggtrafik.nu och Mer-Trafik.se. De har lyckats skapa tjänster som det tipsas mycket om i bloggvärlden. För skaparna kan de nog vara en liten guldgruva med växande medlemsantal. Medlemmana exponeras sedan för reklam i ”surf-framen” som är placerad högst upp. Det har dessutom dykt upp två nya aktörer som jag inte kände till sedan tidigare, nämligen Bloggplus.se och Nextblogg.se. Det verkar med andra ord vara en lönsam business att utnyttja lättlurade bloggare.

Som ni säkert vet går de ut på att man som medlem ska surfa runt på andras bloggar och sajter för att på så sätt tjäna egna poäng. Dessa poäng används i sin tur som betalning för att den egna bloggen/sajten ska visas när andra medlemmar på samma sätt surfar runt och tjänar egna visningspoäng.

Jag har tidigare skrivit något som kan liknas vid hatinlägg mot dessa tjänster. Detta eftersom den trafik Mer-Trafik och Bloggtrafik levererar är så fruktansvärt dålig. Den genomsnittliga besökstiden ligger långt under 10 sekunder och antalet sidor som besöks är ungefär 1,001. Värdelösa besökare helt enkelt, man kan lika gärna skruva fram besöksräknaren med X besök/dag.

Varför tipsas det då fortfarande om dessa tjänster? Min gissning är att den vanliga bloggaren knappast har Google Analytics eller något likvärdigt statistiktjänst installerad. De ser bara antalet besök, inte hur länge besökarna stannat eller hur många sidor de besökt. Hade de sett den statistiken skulle det nog vara färre som använde, och tipsade om, dessa surfprogram.

14 kommentarer

 1. Håller med om allt du skriver, hela den här grejen med att samla poäng och få besökare känns väldigt… 2004 eller nåt. Även om bloggarna inte har Google Analytics borde de ju ändå märka att av att de inte får några kommentarer och därmed dra slutsatsen att besökarna inte är speciellt intresserad av deras blogg. Fast för många av dem kanske det helt enkelt handlar om att kunna säga ”jag har minnsan xxx besökare på min blogg!!”

 2. Har sätt liknande koncept som bygger på det som växt fram starkt i Sverige, nämligen gratis-x, samla poäng och få hem något. Dessa tjänster bygger oftast utomlands på Gen3 och pushar alltså medlemmar till att kolla på en hemsida några sekunder för att samla poäng. Kvalitén på besökarna blir givetvis otroligt låg men samtidigt blir det finare statistik att visa upp för t ex annonsörer.

  Men men, saker och ting kommer och går. Hur många sysslar t ex med bannerbyten nu för tiden? Vad egentligen det enda hållbara i slutet av 90-talet.

 3. Precis som Viktor lyfter fram så handlar det sällan om att få kvalité utan snarare om att förbättra statistiken för att på så vis placera sig bättre på topplistor och öka annonsintäkterna.

 4. Stefan B / Håkan: Jag tycker också att dem borde kunna lista ut att besöken de får är värdelösa. För ett tag sedan lade jag upp statistik över de besökare jag fått från Mer-Trafik här på bloggen. Det var såklart som jag trott väldigt dystra siffror men ville ändå underbygga mina ord med ”hårda fakta”.

  Viktor / Stefan Nilsson: Där har du faktiskt en poäng som jag inte tänkt på. Det var länge sedan jag sålde reklam baserat på hur många besök min sajt har. Senast jag minns var när man gjorde bannerbyten t.ex. med krav om minst 200 besök per dag.

 5. Wasabi. Du bör skaffa dig ett tillägg för WordPress som gör att du kan svara på dina kommentarer. Just nu ser det oerhört rörigt ut! :D

 6. Elinor: Många besökare gör inte att din blogg per automatik blir mer sökmotoroptimerad och klättrar i sökresultatet. Google vet inte om hur många besökare du har och kan därför inte väga in det som en faktor när de ska ranka din blogg.

  Många besökare ökar däremot dina chanser att några av dem länkar till dig. Länkar är något Google upptäcker och väger in i sin bedömning av din blogg. Google tolkar länkar som ett mått på popularitet. Grovt förenklat kan man säga att desto fler som länkar din blogg har, ju högre upp i sökresultaten hamnar den.

  För att återknyta till Mer-Trafik och Bloggtrafik så är jag ganska övertygad om att ytterst få av de besökare man får därifrån är personer som kommer länka till sajterna de besöker. De är fullt upptagna med sin poängjakt.

 7. Är också som många andra ganska kluven till att få trafik från såna här tjänster. När man var en ”rookie bloggare” så använde man dessa tjänster ganska ofta (iallafall jag) i förhoppning att få mer trafik och exponera sin blogg ännu mer.

  Idag använder jag inte tjänsterna mer då trafiken är värdelös som redan har påpekats här. Men jag tror många använder tjänsterna enbart för att komma högre upp i bloggtopplistor. När man har skaffat sig en bra placering i listorna kommer trafikvolymen att öka då fler ser ens blogg.

  Men innan dess blir det mycket autosurfande….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *