Full koll på XHTML

Nu har jag bestämt mig för att få full koll på XHTML, eXtensible HyperText Markup Language. Jag har sedan tidigare känt mig ganska säker på hur man skriver korrekt XHTML. Det handlar mycket om att stänga, och att inte nästla, taggar om vartannat. Ungefär som att skriva korrekt HTML utan slarv. Det skiljer sig dock från vanlig HTML eftersom man i XHTML även måste stänga tomma element, t.ex. <img src=”bild.jpg” />.

Jag lyckades utan större problem koda om en av mina webbplatsmallar till XHTML. Efter en stund kom jag ju på att man inte kan använda “target blank” i XHTML Strict, vilket gjorde att jag tog den enkla vägen och körde på Transitional. Det här med target blank har ju även inom HTML Strict varit borttaget sedan länge, men jag tycker det är ett så användbart attribut att jag vill fortsätta använda det. Alternativet är t.ex. att gå omvägen och lösa det med Javascript, men det är varken en fin eller smidig lösning enligt mig.

Kort om XHTML

 • Stäng alla element, även de tomma. <br />
 • Nästla inte elementen. <p><b></b></p>
 • Använd bara gemener i HTML-koden. <body>
 • Använd inte gamla HTML-element, t ex <font>

5 kommentarer

 1. Lösningen som öppnar alla länkar som innehåller http:// var trevlig. Funkar perfekt för alla mina sajter eftersom jag alltid använder relativa sökvägar internt.

  Jag vill inte göra om alla befintliga sajter till XHTML. Men alla nya sajter ska vara i XHTML som validerar eftersom jag måste skärpa mig och inte släppa igenom kod som innehåller en massa fel. Det kan dessutom påverka SEO:n om man kör kod som långt ifrån validerar.

  Här kommer ett litet experiment som gjorts av Shaun Anderson (Hobo):
  http://www.hobo-web.co.uk/seo-blog/official-google-prefers-valid-html-css/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *