Meddelande om onaturliga länkar

Ganska nyligen började Google rapportera vad de ser som onaturliga inlänkar i Webmaster Tools. Detta som en indikation på att din sajt kommer utsättas för någon form av straff i sökresultaten. Jag har inte personligen fått något sådant meddelande, trots att jag med största sannolikhet borde få det.

Som jag ser det är detta inte något nytt. Google väljer bara att dela med sig av vad de vet om din sajt. Det som däremot kan vara nytt är de tekniker Google använder för att hitta onaturliga länkar.

Vad göra vid meddelande om onaturliga länkar?

Enligt Patrick Altoft ska man gå igenom dessa steg:

  • Kommersiella länknätverk – om du använder en tjänst för länkbygge som öppet säljer länkar är det troligt att deras sajter redan har avindexerats eller syns på Googles radar och kommer straffas inom kort. Google har redan avindexerade tiotusentals webbplatser på nätverk som säljer länkar.
  • SEO-bolagens egna länkbloggar/sajtnätverk – Mycket tyder på att Google har teknologin att identifiera dessa nätverk utan att själva köpa tjänsten ”under cover”.
  • Blogroll-länkar – Om du har väldigt många länkar från blogrolls är det en varningsflagga. Ta bort dem.
  • Ankartexter – Hur Google utvärderar ankartexter har förändrats och sajter med stor andel ankartexter med sökord löper större risk att drabbas av straff eller att länkarna tappar värde. Sprid ankartexter och tillåt dem att inte vara superoptimerade.
  • Förgiftade sajter – Ibland får man länkar placerade på vanliga hederliga sajter men allt eftersom tiden går kan dessa förändras. Det kan t.ex. vara en webmaster som börjar sälja massvis med länkar till irrelevanta sajter. Då kan den sajten gå från att vara en bra plats att bli länkad från, till en dålig sådan.

Min översättning av denna lista blev lite förenklad så jag rekommenderar er att gå in och läsa Patrick Altofts inlägg.

Jag hoppas kunna återkomma till detta (och den senaste algoritmförändringen) när dammet har lagt sig. Just nu känner jag mig för osäker för att ge några konkreta råd.

3 kommentarer

  1. Jag undrar om deras varningar ibland är tomma ord. Som jag kan se efter senaste uppdateringen har de sajter som haft flest spamlänkar klarat sig bäst. De lyckas sällan med det deras teknik syftade till, de där Google. Inte enligt min statistik i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *