Joddlet ger dig topplacering för 479 kr

Joddlet.se erbjuder elektroniska visitkort som ett smart sätt att synas på internet. Tjänstens syfte är att hjälpa företag att hamna högre upp i sökresultaten än sina konkurrenter. Ett visitkort där man kan berätta om sin verksamhet samt länka till sin webbplats ”skapas enkelt” efter att man betalat 479 kr för ett halvår.

Jag har kollat igenom deras exempel om Poolia och kan konstatera att visitkortet är skapligt onpage-optimerat. Den länk de skapat till Poolia är däremot inte så optimerad, om de inte vill ranka bättre på ”hemsida”.

<a href=”http://www.poolia.se/” target=”_blank”>Hemsida</a>

Jag tittade lite på tandläkaren Bert Anderssons visitkort (www.joddlet.se/p/andersson-bert-leg-tandlak) som har intagit en ”imponerande” 20:e-plats för sökningar på ”Bert Andersson tandläkare”. Detta är en så pass specifik sökning att det är svårt att inte själv dyka upp i sökresultatet. Sökningen förutsätter att man redan vet namnet på tandläkaren och dessa kunder skulle ändå hitta rätt via andra sökresultat eller genom en enkel slagning på Eniro. Det önskvärda för Bert hade ju varit att placera sig bra på frasen ”tandläkare malmö”. Där placerar sig inte ens visitkortet på de.

Joddlet utelämnar en av de viktigaste faktorerna för att ranka bra på Google, nämligen inlänkar. Man får iofs en länk till sitt visitkort från Joddlets lista över nöjda kunder (alla som köpt tjänsten), vet inte om de kollat upp hur nöjda de är egentligen.

Jag tog mig även en titt på Joddlets ambassadörer och hur de placerar sig. Nadja Casadei är en svensk friidrottare som skriver att hon vill synas i media och för dem som söker på hennes namn, vilket Joddlet hjälper henne med. Jag tycker inte de hjälper henne så mycket eftersom hennes visitkort dyker upp först på position 80 för sökningar på ”Nadja Casadei”. De andra ambassadörernas visitkort dyker upp på ännu sämre placeringar. Linus Thörnblad (position 123) och Ebba Jungmark (position 200+).

Joddlet må ha lite rätt i en sak. Man placerar sig med stor sannolikhet högre upp i serpen än sina konkurrenter vid sökningar på det egna företagsnamnet, om det är ovanligt och oomtalat. Men det är ju inte värt 479 kr! Det är ju som att SAAB skulle stoltsera med att ranka högre än Volvo på ”saab”-serpen.

Jag ger tummen ner för Joddlets visitkort. Man får samma sak gratis, och mer därtill, med Jim Westergrens n.nu.

27 kommentarer

 1. Okej, ytterligare ett företag som profiterar på kundernas okunskap. Det gör ju iofs jag också, men på ett annat sätt. Mina kunder kan (eller vill, hinner, törs, får) inte programmera, alltså gör jag det åt dem.

 2. Sk. införanden de säljer, sen att de inte har mervärde för köparen är en annan femma. De är troligen mer eller mindre lika effektivt att skriva denna kommentar och lämna en länk.

 3. Men vilket skämt, ”Tjänsten ersätter även krångliga hemsidor vilket sparar både tid och pengar för företagarna”. Hoppas potentiella kunder läser det här inlägget först.

  Tror inte det är många av deras ”nöjda kunder” som ens vet om att de finns listade, det mesta verkar vara copy-paste från Eniro, Lokaldelen och liknande.

  Lyckat också att de lägger upp pressmeddelande som rar-fil.

 4. Vad urkar ni om? Har använt tjänsten i flera månader nu, fungerar klockrent! Har fått flera hundra nya kunder till min hemsida. Ni som inte har bättre för er, kan ju ta era boaormar och sticka till Bahamas. Jag heter Sigge och är erfaren webbutvecklare.

 5. Tycker tjänsten Joddlet.se verkar ok, kasta inte sten i glashus killar.. klart att inte någon annan tjänst kan vara bättre än dem ni själva hänger på :)

 6. Hehe. De kontaktade mig för hjälp med SEO och för att få deras visitkort att synas bättre i Google. Jag avböjde pga konkurrerande verksamhet … (N.nu)

 7. @Jim om vi bortser från att du skrev inlägget 1 april så verkar det ju nästan som att de kommit till insikt om att deras tjänst inte var så bra ändå :)

 8. Konstig spam marknadsföring dom har. Skickat från joddlet, jaja ha en bra påsk kan jag tro på, men resten är inte seriöst.

  ”Hej,

  Jag har varit inne på joddlet.se och vill tipsa dig om att också gå in dit, eftersom det just nu pågår en tävling där man har chansen att vinna en iPad 2. Det enda som man behöver göra är att skriva i sin blogg, på facebook eller liknande, varför man vill vinna och lite vad Joddlet är för något, och så länkar man till till dem. Läs mer om tävlingen på joddlet.se/vinn-en-ipad2.html”

  Ha en bra påsk!
  /Filippa

  1. Det gör inget. Jag plockade bort länkarna men upptäckte att det redan finns en länk i en tidigare kommentar.

 9. Gjorde en snabbkoll på Joddlet.se.. Klar förbättring på allt, dem borde kanske ge Håkan lite kredd för det senare inlägget. Joddlet verkar försöka få det att fungera bra ialla fall, det är något som fler borde sätta igång med genast.

  Påsk på er alles!

 10. @EvenSEO: Ja, tycker allt jag kunde få lite cred från Joddlet. Tycker antingen mitt eller Wedholms blogginlägg borde vinna deras iPad-tävling ;)

 11. Jag är ledsen men jag förstår fortfarande inte vad joddlet gör :) Är syftet att visitkortet ska ranka högre än sin hemsida eftersom man inte orkar SEO den?

 12. @Andreas Jag har tolkat det som det, men att man också kan använda visitkortet för att länka till din webbplats och därmed stärka den.

  1. Tack för att du fiskade upp det här gamla inlägget. Hade nästa glömt bort Joddlet. Ser också att de ligger nete, något med deras server. Kanske är det ett tekniskt fel, eller så har deras kundabbonemmang tagit slut utan att tillfäckligt många tillkommit eller förlängt.

   1. Kan vara något tekniskt fel, men det är ganska dött även på deras Facebook- och Twitter-konto så jag skulle gissa på att vi inte får se så mycket mer av dem..

 13. Kanske är slutet för dem. Det jag vänder mig emot är deras ursprungliga ”löfte” om topplacering genom deras visitkort. Inget fel att pröjsa 500 kr för en satellitsajt, men att lova typ topp-10 är lite väl. Särskilt som i mitt exempel i inlägget, där en tandläkare inte ens placerar sig med eget namn på topp-20. Då luktar det buffel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *