Blog.dk straffar bloggarna med dålig SEO

DannebrogenUrsäkta Aftonbladet-rubriken, men jag kunde inte motstå. Det blir också ett inlägg med negativ laddning. Kritiken må vara hård men är samtidigt menad att vara konstruktiv, med undantaget att jag inte går in djupare på hur man bör göra istället. Jag har kollat upp den förmodat största bloggtjänsten, Blog.dk, i vårat grannland Danmark. Inledningsvis möts jag av en väldigt svårnavigerad blogg eftersom Blog.dk envisas med att ha monopol på hela toppnavigationen. Det var också lite svårt att hitta till bloggarnas startsida brån blogginläggen, men de ligger på en URL som ser ut så här:

http://blog.dk/Användarnamn

Den URL:en har jag inte så mycket emot, även om jag tycker det ser snyggare ut med subdomäner. Inläggen däremot ligger på väldigt dåliga URL:er, sett med SEO-ögon. Ett exempel på inlägg hittar man på denna URL:

http://blog.dk/b/111267

Inget i den URL:en ger besökarna någon information om vilken användare den tillhör. Ett ID-nummer som både är användarovänligt, men också SEO-ovänligt.

Vid  det här laget hade jag kommit underfund med att Blog.dk är en hybrid av community och blogg. Jag tycker inte det funnkar så bra, det blir mest rörigt.

Nu ska vi gå vidare till hur den traditionella onpage-optimeringen ser ut. Startsidan har en title-tagg som der ut så här: Blog.dk – Användarnamn/bloggens namn. Inte optimalt för den enskilda bloggaren.

Bloggens meta-description är en beskrivning av Blog.dk, exakt densamma som finns på www.blog.dk. De kör alltså med samma description sitewide, fiffigt! :)

Det finns inga rubriktaggar alls på startsidan. Rubrikerna ligger rakt av i en div utan <p> <strong> eller <em>. Brödtexten ligger i p-taggar, positivt!

Blogginläggen följer samma mönster. Title-tagg ser ut så här: Blog.dk – Inläggets namn. Det finns inga rubriktaggar. Brödtexten ligger inom p-taggar, vilket är korrekt!

Ur ett SEO-perspektiv är bloggarna på Blog.dk en katastrof. Eller är ni av en annan åsikt?

2 kommentarer

    1. Jag hade faktiskt tänkt flika in det. :) Bloggtjänstens huvudsakliga uppgift är ju att erbjuda en blogg och att de ska betala extra för SEO kan man inte kräva. Jag tycker ändå det är lite tråkigt att de som utvecklade bloggtjänsten inte använder de HTML-taggar som är avsedda för rubriker m.m. Det är lika mycket jobb att styla texten i en div att se ut på ett visst sätt som att slänga in rubriken inom H1 och styla den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *