Innan man anlitar en sökmotorkonsult

För att man ska lyckas med sin sökmotoroptimering krävs inte bara att sökmotorkonsulten gör sitt jobb. Även du som kund måste engagera dig i arbetet. Att genomföra tekniska förändringar kräver att sökmotorkonsulten får tillgång till webbplatsens källkod, eller att någon på företaget eller separat webbyrå kan genomföra de förändringar som rekommenderas. Att optimera webbplatsen lokalt är en grundpelare inom all sökmotoroptimering. Görs detta slarvigt, eller inte alls, kommer det fortsatta arbetet kosta mer och ge sämre resultat.

Vad lovar SEO-konsulten och vilka är dina förväntningar?

Det kanske svåraste för dig som beställare av SEO-tjänster är att värdera de utlovade resultaten. Det kan också vara svårt att förstå vad löftena innebär rent praktiskt. När man köper SEO-tjänster finns det många olika betalningsmodeller. På senare tid har det blivit populärt med s.k. resultatbaserad betalning. Du betalar bara för de resultat som levereras. Vid första anblick kan det låta som en bra deal att få svart på vitt vad olika sökord kostar per dag din sajt ligger på Googles förstasida. Undersöker man modellen lite noggrannare märker man dock att det finns baksidor.

En offert för resultatbaserad SEO innehåller vanligtvis en startavgift. Utöver den tillkommer en sorts prenumeration på utvalda sökord. Sökordet ”fågelbur” kan t.ex. vara värderat till 49 kr/dag. För att göra dig ännu mer sugen på att anlita SEO-konsulten kan du bli erbjuden fler sökord till bra priser. Här har SEO-konsulten sin ”försäkring”. De lovar dig nämligen inte en bra placering på dessa ord, utan endast att du bara betalar när du är på topp-10. Kräver de där lockande sökorden för mycket jobb så struntar SEO-konsulten helt enkelt i att optimera för dem, och du slipper såklart betala. Du sitter i praktiken kvar med de sökord som du inledningsvis föreslagit, eller blivit föreslagen.

Var därför väldigt noggrann med att följa upp hur lönsamma de valda sökorden egentligen är. Annars kan det sluta med att du betalar för enkla ord som inte genererar kunder och förblir osynlig på de ord som SEO-konsulten väljer att inte lägga energi tid och kraft på.

Det är inte fel att ha höga förväntningar på tjänsten du köper. Det är SEO-konsultens skyldighet att förklara att det kan ta tid innan man ser resultat och varför det kan ta tid. Förväntar du dig resultat inom några dagar kommer du garanterat bli besviken, då har du förväxlat SEO med bannerannonsering eller sponsrade länkar.

Köpa SEO-analys (on-page)

Det går att enbart köpa en SEO-analys (on-page-analys) av sin webbplats. Då undersöker sökmotorkonsulten hur pass sökmotoroptimerad din webbplats är. Även här finns orsak att vara på sin vakt. Oseriösa SEO-konsulter kan överdriva behovet av förändringar för att på så sätt även sälja in ändringsarbete. Det är svårt att uttala sig om ett rimligt pris för en analys eftersom det beror på hur noggrann den är, samt hur stor webbplatsen som ska analyseras är. Det är dock viktigt att du är medveten om att enbart en analys inte kommer förbättra din synlighet på Google.

Köpa ändringsarbete

Ändringsarbetet innebär att webbplatsens källkod förändras. Här ser man bl.a. till att korrekta HTML-taggar används. För att ändringsarbetet ska ge bästa effekt bör det föregås av en ordentlig sökordsanalys. Vid sökordsanalysen bör du som känner till din verksamhet vara delaktig och komma med förslag. Sökmotorkonsulten kan visa vilka sökbegrepp som har flest sökningar. I ändingsarbetet gör man även förändingar av hur webbplatsens innehåll formuleras. Allt för att Google lättare ska kunna tolka och värdera ditt innehåll.

Köpa länkar

Länkar är otroligt viktiga för hur din webbplat rankar på Google. För att de ska ge bästa resultat bör du gjort en ordentlig on-page-analys och sökordsanalys, samt gjort eventuella förändringar av innehåll och källkod.

Är det något en SEO-konsult kan så är det att ordna fram länkar. Han kan också placera länkarna på sådana webbplatser som faktiskt kommer överföra styrka till din. En styrka som kommer göra att du rankar högre upp i sökresultaten.

Du som köpare av denna tjänst bör kräva att få veta var du blir länkad. Även om en länk från en väldigt olämplig sajt hjälper dig i sökresultatet, är det kanske inte värt att din verksamhet beblandar sig med vilka sajter som helst.

Bra utförd sökmotoroptimering kostar

Även om detta inlägg kan ses som kritik mot SEO-branschen så vill jag betona att det inte är meningen. Syftet är att göra dig som köpare av SEO-tjänster med påläst om mer eller mindre vanliga fallgropar.

Sökmotoroptimering är kostsamt och tidskrävande arbete. Även om sökmotorkonsulten verkar göra arbetet snabbt så ligger det ofta mycket tid bakom. Jag tänker t.ex. på att det tagit tid att bygga upp kontaktnät och eget webbplatsnätverk. Tid har investerats och denna tid måste ge avkastning. När du köper SEO-tjänster köper du tid och kompetens! Lockas inte av billiga erbjudanden som låter för bra för att vara sanna.

4 kommentarer

  1. Bra skrivet kompis!

    Drog ganska precis samma visa för en kund igår. Han hade blivit erbjuden garantier som lät för bra för att vara sanna, och han ville kolla med mig.

    Vi kom dessutom överens om att undersöka kostnaden för sponsrade länkar som alternativ/komplement till optimering, på ett par ord där vi har svårt att ranka bra. I det här fallet kan det faktiskt bli billigare så.

    1. Om man räknar samman kostnaden för SEO på vissa sökord kan det som sagt vara billigare att köra sponsrade länkar. Men jag tror att ser man långsiktigt så kommer man tjäna på SEO eftersom mycket av den styrka man bygger upp kommer finnas kvar länge. Pengar man stoppar in i AdWords kan inte återanvändas på samma sätt.

      Man kommer behöva jobba med SEO, men kanske inte lika intensivt som under det första året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *