Farmer Update och artikelkataloger

Google FarmerIngen som är insatt i SEO har väl missat Googles senaste stora algoritmuppdatering; Farmer Update. Den har ännu inte rullats ut på svenska Google. När den gör det, för jag tror helt klart den kommer, så börjar man fundera på vilka sajter som kommer drabbas av den. Jag tror att tidningar kan komma att drabbas om de fortsätter återpublicera samma texter från t.ex. TT-telegram eller tidningsbilagor.

Artikelkataloger är något jag börjat använda mig av på senare tid och även dessa anses kunna drabbas hårt av algoritmförändringen. Jag tror mycket väl att de kommer vara överrepresenterade eftersom texterna ofta är slarviga omskrivningar av en orginaltext som publicerats någon annanstans. Om du använder artikelkataloger för att bygga länkar så tror jag ändå det finns fortsatt hopp. Genom att göra ordentliga omskrivningar av texter som ska återpubliceras i flera artikelkataloger kan man nog “lura” Google så att texten ändå uppfattas som unik. För dem som bara publicerar sina egna artiklar är ju huvudsaken att ens egna artiklar blir indexerade, om andra filtreras bort är ingen katastrof.

Om jag inte missuppfattat det hela så handlar Farmer Update om en förfinad metod för att upptäcka duplicate content. Det borde innebära att hela sajter inte blir deindexerade, utan enbart de sidor som det finns dubletter av. Ser du till att producera unikt innehåll, både till den egna sajten och till artikelkataloger så borde du inte ens märka av någon algoritmförändring.

Om du gör länkbyten med andra sajter kan det vara en god idé att kolla upp de sidor du har blivit länkad ifrån. Innehåller de inte eget och unikt material kan de komma att bli deindexerade och dina länkar blir värdelösa. Detta får man dock kolla upp ett tag efter att algoritmförändringen trätt i kraft i Sverige.

3 kommentarer

    1. Har man en kvalitetssajt har man nog inte så mycket att frukta. Om den däremot bygger på stora mängder återpublicerat material (t.ex. RSS-flöden) så kan man nog behöva tänka om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *