Är SEO en smutsig och oetisk bransch?

SEO etikNär det kommer till SEO verkar det finnas tre tydliga läger inom webbutvecklarsfären. Dem som tycker att det är en självklarhet och gillar att pressa gränserna, dem som kallar sig white hat och förnekar att de manipulerar sökresultaten, och till sist dem som tycker att all form av SEO är att skaffa sig oförtjänta placeringar i sökresultaten. I skrivande stund finns det knappt några serpar där det på förstasidan sker en “naturlig” rankingprocess. Det vill säga en sådan konkurrens som SEO-skeptikerna förespråkar. De allra hårdaste SEO-kritikerna hävdar till och med att on-page SEO är att manipulera sökresultaten. Hur kan det vara oetiskt att skriva HTML-kod som validerar och att använda sig av korrekta rubrik-taggar m.m. Är det så att detta påstående kommer från dem som suger på att koda HTML/CSS?

Sökmotoroptimering är omdisktuterat och när jag pratar med mina vänner om detta kan de bli förskräckta över hur folka arbetar för att få sidor att placera sig högre upp i sökresultaten. För mig är det däremot en helt naturlig verklighet. Det är så det ser ut, och det är vad jag har att förhålla mig till. Det är också vad alla företag som är verksamma på nätet har att förhålla sig till. Antingen ser man verkligheten för hur den ser ut, eller så tuffar man på i sin utopiska värld där alla sajter har samma förutsättningar. Lite likt vissa motorsporter där alla fordon måste vara identiska.

Etik är läran om moral, läran om rätt och fel. Ungefär på samma sätt som biologi är läran om naturen.

När man ser detta citatet är det lätt att förstå att det en person tycker är etiskt rätt, tycker en annan person är helt förkastligt. Ur ett filosofiskt perspektiv handlar det i mångt och mycket om att vara konsekvent och att kunna argumentera för sitt tyckande. Kan du vara konsekvent och argumentera för att det du gör inom SEO är försvarbart? När det kommer till etik inom sökmotoroptimeringen hårdnar klimatet allteftersom man närmar sig, och börjar tänja på, Googles riktlinjer för webmasters. Vad ska vi då hitta på för definition av ordet “riktlinje”? Vi kan väl säga att det är en önskvärd gräns för vad som är tillåtet, eller en uppsättning regler man måste rätta sig efter. Gör man inte det så kan Google välja att bestraffa överträdelsen på olika sätt.

Vissa verkar jämställa Googles riktlinjer med en samling lagar. Skillnaden är att man kan inte bli ställd inför rätta för att ha brutit mot Googles riktlinjer. Däremot överensstämmer vissa riktlinjer med lagstiftningar runtom i världen. T.ex. tillåter inte Google dataintrång för att sprida ett gäng länkar på en webbplats, detta gör inte heller lagstiftningen i Sverige.

Vad kan då anses vara oetiskt med SEO

Det lindrigaste i mina ögon och många andras har jag redan nämnt. Det handlar om en korrekt kodad webbplats med väl genomtänkta rubriker m.m. På webbplatsen kan man dessutom göra lite åtgärder som anses värre. Cloaking är att presentera ett innehåll för sökmotorer, medan besökare får se det vanliga städade innehållet. Sedan finns det metoder som går ut på att man gömmer nyckelord genom att skriva dessa i samma färg som sidans bakgrund. Den senare är utdaterad och avslöjas numera ganska lätt.

SEO-kapitalismNär man kommer till off-page SEO och länkar börjar det hetta till. Här har folk tydliga åsikter om vad som är rätt och fel. Att byta till sig länkar anses ofta vara ganska harmlöst. Då är det ju människor av kött och blod som frivilligt länkar till varandra. Men man får akta sig för att sätta detta i system, då kan man råka trampa vissa personer på tårna. Dessa anser nämligen att det är oetiskt att systematiskt byta till sig länkar för att fabricera en popularitet som inte existerar utan krav på motprestation.

Bloggkommentarer är också ett omtvistat sätt att sökmotoroptimera sin webbplats, eller manipulera sökresultaten för den som vill uttrycka det så. När man kommenterar bloggar i liten skala och bidrar med “kvalitativa” kommentarer är det vanligtvis lugna puckar. Men om en större SEO-konsult (läs Jajja) ertappas med fingrarna i bloggröran utbryter ramaskri.

Ännu värre än de tidigare nämnda metoderna är att köpa eller sälja länkar. Nu är det kapital som styr och det är riktigt otrevligt, särskilt i Sverige som fortfarande lever i en folkhemsidyll där alla har samma förutsättningar. Faktum är att länkhandeln är betydligt större än många tror. Länkar har så stor betydelse för en sidas ranking på Google att denna marknad är en självklarhet. Det går att räkna på i detalj hur mycket man kan spendera på länkar, vilken nytta de gör i serpen, och vilken avkastning det ger i ökad försäljning.

Värt att notera är att det jag skrivit ovan inte är min syn på vad som är oetiskt. Det är min uppfattning av vad som generellt anses vara oetiskt.

Vad tycker du är oetiskt?

Det är skit samma vad du tycker. Det enda du behöver bry dig om är vad dina kunder tycker är oetiskt. Vilka metoder skulle skada ditt rykte så pass mycket att du i slutändan förlorar pengar på din SEO. Skulle du förlora kunder till din webbshop som säljer barnkläder om det uppdagas att du får hundratals länkar från ryska porrsajter? Högst troligt. Skulle det skada ditt rykte om det kom fram att du köper länkar i syfte att synas högre upp i sökresultaten? Kanske. Skulle det skada ditt rykte om det kommer fram att du byter länkar med personer som bloggar om dina produkter. Högst osannolikt.

När du pysslar med SEO ska du både ha klart för dig vad Google tycker om dina metoder. Hur stor risk det är att Google kommer på dig, och vilket straff som eventuellt utdelas. Hur dina besökare och kunder kommer tycka om de metoder du använder. Anlitar du en SEO-konsult bör du ställa dig samma frågor och föra dem vidare till vederbörande.

9 kommentarer

 1. Tack för många bra inlägg. Jag håller på att flytta till Linköping och har jobbar lite med SEO o webbdesign. Hur ser det ut med jobb i stan? Var jobbar du någonstans? Ha en bra dag

  1. Trevligt! Jag har inte så bra koll på arbetsmarknaden i Linköping. Ärligt talat verkar det vara dåligt med SEO-jobb, webbdesign/-utveckling är det nog bättre med däremot. Själv jobbar jag i en av de åtta grannkommunerna.

 2. I en del fall har de som går ut hårdfast mot en del SEO-metoder en baktanke med det hela. De arbetar själva på ett annat sätt och vill därför genom att kritisera andra framhålla sina egna metoder som de bästa. Med andra ord ekonomisk baktanke. Man bör titta lite på vem det är som är avsändare av ett budskap och vilket syfte h*n kan tänkas ha.

  Men om inte vi som arbetar med det här fanns skulle hela topp 10 vara fylld av rosa bloggare med inlägg i stil med – Tihii jag köpte en urgullig tröja i går åt Leffe tihii – Rosa tjejbloggar har ett stort närtverk och de länkar ofta till varandra och tror ingen vill se en serp fylld med de inläggen. Skulle snarare säga att vi som håller med SEO ser till att kvaliteten i serpen upprätthålls. Finns inte en kund som vill betala för att komma högt upp på orelevanta begrepp.

  1. Helt klart är branschen oeniga om vilka metoder som är bäst och olika metoder hyllas eller ratas. Kan man dra en liknelse till äggproduktionen kanske? Ägg från burhöns är ondska, medan ägg från frigående höns är godhet. Samma produkt, men olika metoder för att framställa den.

   Inom många branscher tror jag det kan vara ungefär som du skriver. Starka bloggportaler kommer ranka högre än företagssajter som finns i branscher som normalt inte blir länkade i större utsträckning.

 3. Bra inlägg som alltid mannen!

  Du har genomarbetade poster!

  Det finns ju både fula och fina fiskar i seo branschen.

  Det är ju på många sätt en öppen bransch.
  Man ser ju ibland vad andra arbetar med och många skyltar med sina projekt.
  Man hjälper varandra även i stor utsträckning tycker jag.

  Det är ju helt klart en spännande bransch!

  1. Tackar så mycket! Jag försöker tänka till ibland.

   Håller med om att branschen är väldigt öppen i jämförelse med andra. I alla fall när det gäller grundläggande SEO. För mer avancerade metoder får man gräva och pussla lite mer.

 4. Jag förstår inte riktigt den här debatten som dyker upp då och då. Finns det verkligen någon som är mot onpage-optimering? Jag har aldrig sett någon uttrycka dessa känslor.

  Jag ska inte påstå att jag mött särskilt många som är emot länkköp heller men det är lite fascinerande med de som tycker att länkbyten är okej men länkköp är förkastligt. Det är ju trots allt exakt samma sak fast med olika valutor.

  Hur som haver, jag själv drar ribban vid att hacka in länkar på andras sajter, det är inte okej. I övrigt är det bara att köra på!

  1. Debatten dyker nog upp för att vissa måste försvara sitt agerande genom att jämföra med saker som är (anses) ännu värre. Det du sa om länkbyten vs. länkköp är ju en klassiker. Samma sak rent praktiskt men med olika betalningsmedel.

   Men ens egen moraliska gräns går får man väl känna av själv, och kanske hålla för sig själv. För mig är lagöverträdelser i de flesta fall omoraliska vilket gör att vi har samma syn på hacking av webbplatser.

   Vilken sajt som borde ligga över den andra i sökresultatet är ju högst subjektivt. Vissa gillar Expressen medan andra föredrar Aftonbladet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *