Kan länkar skada min ranking?

Dåliga länkarFråga hurvida länkar kan skada ens position på Google är ständigt aktuell och uppe för diskussion på forum. Idag dök det upp en tråd på Webmaster Network där trådskaparen säger sig ha fått många länkar från kinesiska och japanska bloggar. Redan från start går åsikterna isär, både vad gäller skadligheten i dessa länkar och hur man åtgärdar problemet. Här kommer jag redogöra för min personliga åsikt om länkar kan vara skadliga, eller om de bara är till gagn för din ranking.

Länkar är ju som bekant en viktig faktor för att ranka bra med en webbplats. Jag skulle vilja påstå att det är den enskilt viktigaste faktorn. Länkar är precis som valsedlar i en folkomröstning, ju fler valsedlar ett parti (en webbplats) lyckas få i valurnorna, desto större makt får det. Länkar som valsedlar är dock inte alls lika demokratiskt eftersom vissa röster väger tyngre än andra, och förr i tiden hade rika mer att säga till om i Sverige än de fattiga.

Röstsystemet på Google har nog de flesta ganska klart för sig ungefär hur det funkar. Men som i verkligheten kan valfusk förekomma, och då ingriper valobseratörer med svidande kritik. I sökmotoroptimeringens värld är det Google som är valobservatör. Google kan fatta beslut om utgången i valet men även utropa nyval eller diskvalificering av ett parti, d.v.s. en webbplats. Om en webbplats misstänks för att automatiskt skapa länkar med syftet att denna ska placera sig höger i sökresultatet kan Google utdela ett lindrigt straff som innebär att de falska rösterna inte räknas. Vid grovt röstfusk där även organiserad brottslighet (spammare) är inblandad kan Google helt enkelt förbjuda ett parti att verka politiskt, d.v.s. att en sajt ej tillåts komma in i Googles riksdag.

Nu har jag skrivit tillräckligt i metaforer. För att tala klarspråk som menar jag att Googles algoritm kan triggas av dåliga länkar. Naturlighet är ett ledord inom SEO:n och det är inte naturlig för en svensk sajt att få tusentals länkar från Hong Kong-baserade sajter. Det är ett beteende som i allra högsta grad borde få Google att reagera. Om dessa sajter dessutom är svartlistade är läget ännu mer allvarligt. Utan att ha någon större erfarenhet av att rädda en spamlänkad sajt så är mitt recept is i magen och kraftfullare trovärdiga länkar. Att späcka på med ännu mer bloggkommentarslänkar är inte att skapa trovärdiga länkar. Byt eller köp till dig länkar från trovärdiga och uppskattade sajter som inte enbart finns till för att stärka en annan sajt. Jobba dessutom med texter på den egna sajten så att Google ser att den lever. Tänk också på hur du själv länkar ut från den. Undvik att länka till skräpsajter.

6 kommentarer

 1. Tror du verkligen man kan bli utesluten från Google baserat bara på länkar? Jag tror absolut att ”dåliga” länkar kan vara en varningsklocka, och kanske trigga någon form av manuell granskning, men om det var så enkelt att bli utesluten som att få några dåliga länkar, varför säljs det då inte mer paket med dåliga länkar, som man kan peka till sina konkurrenter?

  1. Detta verkar vara höljt i dunkel och det finns inga säkra bevis för när Google väljer att straffa en sajt p.g.a. dess inlänkar.

   I ett standardmail från Google som hittas på denna sida står det:
   ”If you find unnatural links to your site that you are unable to control or remove, please provide the details in your reconsideration request.”

   Google går med anda ord ut med dåliga länkar som en möjlig anledning till bestraffning.

   Även Search Engine Journal har fått revidera sitt inlägg om ”Dåliga-länkar-myten”.

   Jag ställer mig också lite undrande till varför man inte ser mer av tjänster som erbjuder dåliga länkar till konkurrenter. En anledning till detta kan vara att de simmar i grumliga vatten. Vill man ha tjänsten får man leta reda på dem som erbjuder den.

 2. Jag tror att det är möjligt att väldigt dåliga länkar i väldigt stora mängder kan skada en sajt, just för att de riktigt skumma länkarna ofta är riktigt dåliga och onaturliga och ser väldigt mycket ”här har vi använt oss av ett automatiskt länkbygges system” ut.

  Jag har råkat ut för sänkta placeringar flera gånger pga. dåliga länkar och en gång fick jag ett mycket kraftigt straff (så kraftigt att jag trodde jag hade åkt ut för gott och lade ned arbetet helt, men sedan dök sajten upp igen efter ett tag), kort efter att ett gäng vuxensidor börjat länka till sajten (som inte hade något med vuxen segmentet att göra). Tror än idag att det var någon konkurrent som fixade de där hemska inlänkarna, men vet inte riktigt. (Det var inte jag själv i alla fall!)
  Dock var detta tre år sedan, så har inga jättefärska exempel att dela med mig av, men enligt min erfarenhet har det absolut varit på det vis du beskriver innan i alla fall.

  Tror dock att man kan jobba sig ur en sådan sits precis som du skriver. I mitt mycket allvarliga fall gjorde jag misstaget att sluta jobba med sajten, eftersom jag trodde att det skulle vara förgäves ändå. Hade jag inte gjort det, hade jag nog kunnat få upp den på SERPen igen ganska snabbt (tror jag).

  Jag tror dock att det är sällsynt att enbart dåliga länkar leder till särskilt allvarliga saker, om sidan är vettig annars (min sida som drabbades var helt okej, men inte jättestark och drabbades alltså av tusentals dåliga länkar på en och samma gång). Och jag tror att det är ytterst svårt att veta vad det egentligen är som triggar de allvarliga straffen. Skulle jag få gissa, så skulle det kanske vara relaterat till nischen i så fall. (Har fått dåliga inlänkar på olika vis även vid andra tillfällen, men det var just vuxenlänkarna som triggade igång något mer allvarligt, så jag tror det finns ett samband där)
  Så jag tycker nog inte att man ska oroa sig allt för mycket över detta, men visst, det kan ske.

 3. Hej, det var jag som startade tråden på WN, vill därför tack för en utmärkt uppföljning av ämnet. Tycker fortfarande det är intressant att grunna över om det kan vara så att länkning med medvetet felaktig ankartext kan sänka en sajt. Särskilt om det rör sig om en vanlig felstavning av en eftersökt vara.

  Men annars är det högst sannolikt som så att det går att återhämta sig, och att kvalitetssidor knappast skadas på längre sikt.

  1. Jag tror precis som du att gamla, starka och kvalitativa sajter kan överleva en spamlänkattack. Möjligtvis kan det bärkas under en kortare tid om Google väljer att ta det säkra före det osäkra. Is i magen och fortsatt lugnt och sansat kvalitativt länkbygge.

   Tack förresten för att du gav mig idén till detta inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *