Det svajar i serpen

Dipp i serpenDen senaste tiden har jag med bestörtning sett en av mina sajter falla, nästintill hejdlöst, i serpen på sitt viktigaste sökbegrepp. Anledningen är sannolikt att jag varit alltför aggressiv med inlänkningen till sajten och att Google började ana ugglor i mossen. Det är lätt att bli lite för ivrig när man startar en ny sajt. Man vill se snabba resultat och jagar förstasidesplaceringar från samma stund som filerna laddas upp via FTP:n. Skynda långsamt är ett uttryck som verkligen hör hemma i sökmotoroptimeringens värld. Man bör bygga länkar över tid istället för att koncentrera sina inlänkningar till 2-3 gånger per månad. Detta är särskilt viktigt i början när sajten är ny och inte har så många inlänkar. Google verkar hålla ett extra vakande öga över sajter som är mindre än ett halvår gamla.

Min rekommendation för nya sajter:

Vecka 1 – Lansera en ganska innehållsrik sajt, ca: 5-10 sidor. Ordna 1-2 länkar, förslagsvis genom Svenskasajter.com och 1000lankar.com för att få den indexerad.

Vecka 2 – Bygg på med 2-3 kvalitetslänkar från länkbyte eller länkköp. Fixa länkar från domäner med 20+ Linking Root Domains, alternativt färre men starka inlänkar, för att ge skaplig styrka.

Vecka 3 – Bygg på med länkar från bloggkommentarer, ca: 2 st per dag.

Vecka 4 och framåt – Fyll kontinuerligt på med mer kvalitativa länkar. Ungefär en var fjärde dag. Lägg dig på en takt du kan upprätthålla under några månader. Därefter borde du kunna länka på lite som du vill eftersom sajten har både styrka och ålder och därmed inte är lika känslig för överdriven och oregelbunden länkning.

15 kommentarer

 1. Hei, fornuftige råd!

  Hvordan har du kommet frem til det antallet lenker du foreslår, ca 2 pr. dag i begynnelsen, og senere en ca. hver 4. dag? Er det dinerfaring at det er et effektivt volum?

  Hilsen fra Norge

  1. Siffrorna jag nämner bygger snarare på en naturlig takt som en sajt får sina länkar. Det naturliga (tror jag) är att en helt ny sajt inte får så många naturliga länkar i början när den är okänd.

   Siffrorna tar också hänsyn till den takt man kan hålla under en längre tid. Bara det sker kontinuerligt skulle man kunna rekommendera 1 länk per dag från vecka 4, men den takten kan vara svår att upprätthålla under en längre tid.

 2. Tack! Kan jag ha nytta av när jag nu planerar att starta upp några nya sidor på lovet :)

  Hur brukar du jobba med att fixa länkar till dina sajter?

 3. Bra tips, jobbar på liknande sätt jag med, dock kanske antalet skiljer sig något. Så kan inte annat att säga att det är ett bra sätt att jobba på, helt enkelt för att det är det mest naturliga sättet att bygga länkar på. Ingen sajt får massvis med länkar i början, så är det ju bara.

  1. Ja siffrorna kan ökas propotionellt bara man inte vräker på med för mycket länkar redan första veckan eller så. Det viktiga (enligt mig) är att man lägger sig på en takt man kan upprätthålla under en längre tid.

 4. Precis samma sak hände mig på exakt samma dag !

  Jag låg tvåa hos Google för ett väldigt attraktivt sökord och nästa dag när jag kollade hade min sajt halkat ner till en 13:e plats !

  Sajten är ungefär 1 år gammal och jag har byggt länkar väldigt försiktigt.

  Men det är som du nämner, när man har byggt en ny sajt med en massa bra content så blir man oftast lite för ivrig. Detta straffar sig direkt.

  Hur har det gått för din sajt nu ? Är den stabiliserad ?

  1. Någon dag eller två efter diagrammet i det här inlägget är sjten åter på startsidan. Den pendlar lite mellan position 8-10.

   Din sajt sjönk inte riktigt lika långt ner som min, men det är ett hårt slag att åka från #2 till sida två.

 5. Det behöver inte alls vara onaturligt för en webbplats eller undersida att få stort antal länkar direkt efter indexering. Google borde förstå att vissa webbplatser har ett nyhetsvärde. När undersidor får många länkar snabbt spelar nog tidigare undersidors länkprofiler över tid roll.

  1. Jag tror den stora merparten av alla nya sajter inte får alls många länkar direkt från start. Sedan finns det sådan som startas av t.ex. Aftonbladet eller TV4 som får tusentals länkar första dagarna. Hur Google tänker i dessa fall kan nog ingen riktigt svara på, men jag misstänker att Trustranken hos de länkande sajterna spelar en betydande roll.

 6. De där med svajande sajter har jag minst sagt fått uppleva själv. Tyvärr verkar det som om långt från alla kommer tillbaka… Det som jag märkt brukar göra susen är:

  * Bra och unikt innehåll som tilltalar besökaren
  * Stabilt länkbygge med stor spridning.
  * Förtroende. Snygg design, kontakt-info mm.
  * Bra ratio mellan utgående affiliatelänkar och övriga länkar. Endast affiliatelänkar leder ofta till filter för nya sajter. (< 1år, 6 månader är för lite)

 7. Jag har nu fått upp den aktuella sajten till en aningen bättre position är innan fallet. Det verkar som att mitt framgångsrecept den här gången var ett lugnare tempo i länkbygget, men framförallt att jag dubblerade antalet ord på varje sida på sajten. Det var liten sajt med ~5 sidor så det var inget jättejobb.

  Det kan vara en form av universallösning vid denna typ av problem. Lugna ner länkbygget och fokuser helt och hllet på innehåll under några veckor. Ha is i magen och gör inget förhastat i länkväg. Risken är att man förvärrar situationen genom att ytterligare trigga Googles filter.

 8. Tack för tipsen! Ska prova den strategin nästa projekt. Har fått stora problem med min sajt med störst potential nästan helt utan länkbygge. Har tom provat att byta domän. den rankar bra någon månad, sen försvinner den helt. Examt samma beteende som domänen jag använde innan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *