Artikelkataloger och unikt innehåll

De senaste dagarna har jag funderat lite över andelen icke unika texter på mina artikelkataloger. Det finns alltid en risk att stora mängder duplicerat innehåll flödar in i katalogerna. Min uppfattning är att det finns två sätt att tackla detta problem. Det första är att med inlänkar göra sin artikelkatalog starkare än merarten av konkurrenterna. Mer styrka innebär mer trovärdighet och i förlängningen mindre risk att Google kommer med piskan. Det andra sättet är att aktivt leta reda på duplicerat innehåll och rensa bort de texter som finns publicerade på annat håll.

Duplicate content

Idag gjorde jag en ganska stor översyn av Infoz.se där jag hittade 17 artiklar som var duplicate content. Dessa artiklar har jag nu tagit bort helt och hållet utan att underrätta dem som skickat in dem. Även om Infoz.se toppade serpen på många av dem så har jag ändå valt borttagning eftersom jag inte vill gynna detta beteende även om jag själv inte drabbas så hårt i vissa fall.

För WordPress finns det ett Copyscape-plugin att installera. Det kräver dock att man har ett betalmedlemskap hos copyscape och tillgång till API-nyckel.

6 kommentarer

 1. Kan ju lika väl vara någon som kopierat artiklarna från Infoz.se och lagt in dom på någon annan artikelkatalog med andra länkar?

  1. Den risken finns om man inte kontrollerar så att länkarna faktiskt går till samma sidor och med samma nycklord som på Infoz.

  1. Jag har haft lite mailväxling med andra artikelkataloger och vi har beslutat oss för att den som har det äldsta inlägget behåller,medan den andra tar bort. Jag vill ju inte att det eventuellt gynnar dem som skickar in samma artikel till flera artikelkataloger.

   Unika texter kostar inte så mycket, man kan få en skapligt välskriven för 200 kr. Lägger man in den på en bra artikelkatalog som halsoartiklar.se är det väl investerade hundralappar.

  1. Det har jag svårt att tänka mig. Möjligtvis i extremfall då de sajter med duplicerat innehåll själva har blivit bestraffade på flera punkter. Får man nästan uteslutande länkar från sådana sajter tror jag det kan finnas en risk.

   Det troligaste är att länkens värde minskar eftersom sidan med det duplicerade innehållet får minskat värde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *