WordPress som plattform

WordPress är ett fantastiskt publiceringsverktyg på många sätt. En stor fördel är att det är gratis. Ytterligare en stor fördel är alla tillägg (plugins) man kan installera, även dessa är ofta helt gratis. Jag har länge varit anti-WordPress när det kommer till att skapa mindre innehållssajter. Det är jag fortfarande. Kanske beror det på att jag känner mig väldigt bekväm med att slänga upp en färdig HTML-mall och fylla den med innehåll. För den typen av sajter tycker jag inte det är värt tiden det tar att installera och modifiera WordPress. Nu ska jag inte fastna vid detta utan fortsätta skriva om fördelarna med WordPress.

WordPress är jättebra för sajter som har flera skribenter. Det är lätt att skapa olika användare med olika behörigheter. Genom den utomordenliga adminpanelen krävs inte heller några stora IT-kunskaper av de som ska bidra med material till sajten.

Det faktum att WordPress är gratis och öppet ger dig stora friheter om du vill ändra i källkoden. Du är inte bunden av olika avtal som kan vara fallet med andra publiceringsverktyg.

Till WordPress finns också ett stort utbud av gratisteman. Dessa kanske inte alltid är av högsta kvalitet eller särskilt unika, men de gör ändå att du enkelt och på några sekunder kan ändra utséendet på din blogg/sajt. Kör man WordPress som grund finns det många man kan vända sig till för att få ett unikt utséende (tema). Detta mot betalning i de flesta fall, då det är få som vill sitta och designa ett tema helt gratis på sin fritid.

Det stora antalet (tillägg) plugins gör att man enkelt kan lägga till extrafunktionalitet till bloggen/sajten. Här kommer en lista över några användbara plugins:

 1. All in one SEO pack
 2. Akismet
 3. Google XML Sitemaps
 4. WP Super Cache
 5. JR PopularPosts
 6. Syntax Highlighter ComPress (för att presentera programmeringskod)

Med inspiration från Ordbajsarns lista över användbara WP-plugins.

4 kommentarer

  1. Jag har inte lyckats aktivera det tillägget själv. Vet inte om det har med mitt tema att göra?

   Tycker ändå att det verkar vara ett bra plugin som skapar extra intern länkning.

 1. Jag använder fem av de sex plugins du nämner. För populära poster använder jag WordPress Popular Posts vilket jag tycker fungera bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *