Varför visualisera länkar mellan sajter?

Det finns en del fördelar med att rita upp länkkopplingar mellan sajter/domäner. Du får då en mer lättöverskådlig bild än om du väljer att sammanställa exempelvis en lista, eller bara försöker ha ett hum. Under arbetet med diagrammet i mitt förra inlägg kom jag till insikt hur tidskrävande det är att i efterhand sammanställa all data.

Har du fem webbplatser finns det maximalt 20 (5×4) länkar mellan dem. Det maximala antalet uppnås om alla webbplatserna länkar till alla. Alla sajter har då 4 länkar, en till vardera utom den egna. Om du istället har 20 webbplatser som är sammanlänkade kan det maximalt finnas 380 (20×19) länkar. Diagramet nedan visar fem sajter där alla har länkar till varandra.

För att göra diagrammet minder rörigt använder jag dubbelriktade pilar i de fall då sajterna länkar till varandra rakt av. I de fall det är en envägslänk använder jag de enkelriktade pilarna i ovanstående diagram. Nästa diagram (till höger) visar exakt samma förhållande som det första, men nu använder jag istället dessa dubbelriktade pilar.

Låt oss nu gå vidare till fördelarna jag nämnde i början av inlägget. Med denna typ av diagram kan du bl.a  visualisera din SEO-taktik. Nu är det ganska klarlagt att “raka länkbyten” inte gynnar dina sajter lika mycket som länkar utan tillbakalänk. Diagrammet var tänkt att visa det maximala antalet länkar, samt hur diagrammet som helhet ser ut.

För att förklara lite av SEO-nyttan har jag ännu ett diagram. Där ser du att Sajt E har alla länkar från utomstående webbplatser. Nu säger jag inte att upplägger i diagrammet nedan är bra SEO, men visst får man en tydligare bild av länkaktiviteten. Skriver man dessutom ut vilken Pagerank sajterna (även de externa) har kan man göra lite trevliga experiment på hur länkkraft och Pagerank skickas vidare i kedjan. Diagram är alltså ett viktigt hjälpmedel för att analysera dessa länkningar.

Ytterligare en fördel är helt enkelt att du får en väldigt bra överblick och ser om någon sajt har blivit bortglömd. Jag föreslår att du börjar redan nu, oavsett om du har 2 eller 10 sajter i din ägo. Sedan fortsätter du bygga ut diagrammet allteftersom antalet sajter/länkningar ökar. För att skapa dessa diagram rekommenderar jag Microsoft Visio som är ett väldigt lättarbetat verktyg. Vill du ha samma figurer som jag använt i dessa exempel så kan du hämta dem på Forskningsnätverket VITS hemsida. De stenciler/verktygspaletter som behövs i detta fall är samverkansgraf och problemgraf.

En kommentar

  1. Onekligen bra att hålla ordning på länkarna, det blir lätt ett fullständigt kaos när man börjar komma upp i en lite större mängd siter annars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *