Länkar från förr till idag

Jag har snuddat vid detta ämne tidigare här på Wedholm.net. Det handlar om den extrema SEO-fixeringen som råder vid länkbyten nu för tiden. Jag förnekar inte att jag är en del av den fixeringen, det är jag i allra högsta grad. Man måste ju ta seden dit man kommer, eller hur var det nu?

Om jag har förstått det rätt så började allt detta när Google hade slagit igenom och det fanns något extra att tjäna på de gamla länkbytena. Det fanns ju såklart folk innan Google som sysslade med SEO, men det var Google som gjorde att denna bransch exploderade. Tillsammans med de ökade möjligheterna att tjäna pengar på nätet, både via e-handel och genom reklam.

Jag gör ofta länkarbyten som inte är tänkta att i första hand ge mig trafik, utan stärka positionen på Google. Om det kommer trafik genom länkbytet är det bara en bonus. Det finns ju så oändligt mycket mer möjligheter med en bra placering än alla länkbyten tillsammans. Jag vill dock slå ännu ett slag för “kvalitativa” länkbyten, sådana som faktiskt genererar trafik.

Förr möttes man ofta av helt andra krav för att få igenom ett länkbyte än idag. Då handlade det om att ens webbplats skulle ha ett visst antal unika besökare per dag. Detta eftersom tanken med länkbyten då var att i första hand dirigera besökare till sajten. Efter det kom det strikta Pagerank-kravet: “har du under PR3 behöver du inte ens fråga om länkbyte”. Nu när Pagerank har tappat vikt är det inte längre lika vanligt med detta krav. Istället är det länktexter (tillsammans med en skaplig PR) som värderas högt i länkbytessammanhang.

Något nytt är också att externa länkar har börjat få värde i form av trust. Länkar du till en sajt med både hög Pagerank och mycket trust så gynnar det även din sajts trovärdighet positivt. Vad blir då nästa stora grej när det gäller länkning? Jag har ingen aning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *