Värdera sajt utan att kolla på Pagerank

Jag tittade precis på en video med Christian Rudolf som bloggar på Disruptive. Där berättar han om vilka faktorer han tittar på när han värderar en webbplats utifrån hur stor SEO-nytta en länk från denna skulle göra. Hans värdering har inget med Pagerank att göra utan handlar istället om webbplatsens ålder, varumärke, kvalitet, aktivitet och länkar.

Webbplatsens ålder är en väldigt viktig faktor. Äldre sajter har ett större värde och en större röst i Googles ögon. Åldern kan inte manipuleras utan en webbsida har en viss ålder. En webbplats som funnits länge visar tecken på att vara seriös.

Varumärke är ett svårt mått och har kanske lite med ovanstående faktor att göra. Ett bra varumärke har funnits ett tag och känns igen av en större grupp. Detta ger seriositet åt webbplatsen.

Kvalitet på innehåll (texter) är en viktig faktor. Content is King är ett slitet uttryck som faktiskt verkar stämma. Det ska finnas mycket innehåll som dessutom är av hög kvalitet.

Aktivitet handlar bl.a. om hur ofta man postar ett nytt blogginlägg, hur ofta besökare kommenterar ett blogginlägg eller en artikel. Det kan också handla om hur ofta en ny sida publiceras på en statisk HTML-sajt. Kort och gott så gillar Google att hitta nytt innehåll att indexera. Det visar att sajten lever och att innehåller hela tiden utökas.

Länkar till en sajt är också en viktig faktor i Christian Rudolfs bedömning av en webbplats. Det är bra om många länkar till en webbplats, men även kvaliten på dessa länkar är av betydelse. Om många länkar till en webbplats är det rimligt att anta att den är värdefull. Det som skrivs där är något som har stor betydelse för andra.

Läs även om Magnus Bråths syn på Pagerank: Varning för Pagerank

En kommentar

  1. Sedan kan man säga att ha man dessa kvalitetsfaktor, då har man troligen rätt ok pagerank.

    men jag ville lyfta perspektivet bortom pagerank. Att bedömma en sida på en tiogradig skala är inte rättvist. jag ville peka på fler kvalitetsaspekter som jag tror är viktigare att titta på.

    Exemplet, hur många pr4bloggar har du inte sett utan en enda kommentar. Det betyder inte att de är värdelösa men kanske bör man inte bedöma dem som en fyra….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *