Vad vill du med din SEO?

Det kan finnas många anlednignar till att syssla med sökmotoroptimering. Det kan handla om att lära sig denna form av marknadsföring eller det kan handla om att tjäna pengar. Jag har länge nöjt mig med att klara av den utmaning det innebär att toppa en serp. Det har gett mig tillräcklig tillfredställelse, ett kvitto på att jag lyckats omvandla kunskap till något som lämnar ett avtryck.

Detta tänk funkar bra så länge man sysslar med SEO som en fritidssysselsättning.  Då är det på samma nivå som att spela WoW 3-4 timmar per dag. Vill man däremot livnära sig på SEO måste man börja tänka mer affärsmässigt. Man kan inte hålla på att, för skoj skull, optimera en sajt för olönsamma sökbegrepp. Man måste optimera sajter för lönsamma sökbegrepp.

Jag har sysslat med SEO som en fritidssysselsättning/bisyssla i drygt fyra års tid. Jag har ungefär 30 sajter som optimerats för sina respektive sökbegrepp. Om jag mäter min framgång i pengar, och inte ranking, så har jag bara lyckats riktigt bra med fem av dessa 30 sajter. Anledningen till detta är just att jag fått tillfredställelse genom ranking istället för pengar. Nu börjar jag känna mig ganska säker på det här med SEO och det är inte längre lika tillfredställande att ranka etta och genom det tjäna 100 kr per månad. Jag börjar dra åt det affärsmässiga hållet. Sajterna som skapas ska både ranka etta och vara riktigt lönsamma. På så sätt kan jag både tillfredställa mitt behov att ranka bra på olika sökbegrepp samtidigt som jag kan betala mina räkningar.

Eftersom jag känner att jag lyckats rätt bra på den väg jag valt är det naturligt att jag rekommenderar andra att följa samma väg. Gå inte in i SEO-branschen med pengar som det enda målet. Låt det ta sin tid och optimera sajter för olika sökbegrepp oavsett konkurrens bland annonsörer och avkastning på annonser. Skapar du sajter som handlar om saker du är intresserad av så kommer arbetet och “utbildningen” gå betydligt lättare. När du känner dig varm i kläderna har du dessutom ett antal sajter som inte ger någon större inkomst, men som med fördel kan användas vid länkbygge till mer lönsamma sajter.

Lycka till med din SEO-utbildning och dina sidoprojekt. Hålller du intresset och nyfikenheten uppe så kommer du att lyckas i slutändan. God natt!

10 kommentarer

 1. Att som nybörjare försöka konkurrera med erfarna företag inom t.ex. webbhotell är omöjligt för majoriteten. Givetvis finns där ett fåtal som lyckas med länkbeten eller slår igenom på andra vis men är du nybörjare så har du inte en chans att bygga tillräckligt många bra länkar för att konkurrera. Därför håller jag med om att man bör börja med mindre fraser som andra inte är intresserade av. På så vis blir det ganska enkelt att ta en förstaplats, du får se vad som fungerar och får slutligen en passiv lönsam domän som du kan använda i ditt länkbygge när du väl bestämmer dig för att gå efter de stora sökorden.

 2. Bra inlägg.
  Jag har gått samma väg som du har gjort.

  Testat både svåra och enkla nischer.
  Jag har bara lekt seo ända tills nu egentligen.

  Det går att ta lite svårare nischer även som nybörjare, men det tar tid…ler…

  Jag brukar använda mig av en blandning av Google Sniper systemet och egna trix för att ranka högt utan att bygga så mycket länkar.

  Du har farten uppe nu vad gäller inläggen. Fortsätt!

 3. Jag började med seo för att få upp min webshop inom vissa sökord. Det har blivit väldigt bra resultat på kort tid. Men det tar längre tid och det var svårare än vad jag trodde. Det finns verkligen massor att lära.

 4. SEO är roligt när det går bra, att börja med att få upp sidorna på bra placering innan man satsar på att tjäna pengar på det känns fel för mig. Det kostar både tid och pengar att skapa en sida så jag behöver få ut något från det.

 5. @Marcus Jag tror inte att man som komplett nybörjare har så stor chans i en riktigt lönsam nisch. Därför är mitt råd att man börjar i liten skala där position, och inte pengar, är den främsta drivkraften. Har man samlat på sig ett antal sajter har man skaffat sig både kunskap och en styrka i det egna nätverket, vilket är nödvändigt för att lyckas framöver. Är man driven och intresserad klarar man av detta vid sidan om ett arbete och behöver inte gå all in med sin levnadskostnad.

 6. @ oskar.
  Ja, jag använder mig av det systemet för att ranka högt.
  Det behövs färre inlänkar om du bygger dina nischade sajter med detta system.

  Petter

 7. Tack för peppen. Började lära mig SEO för ett par månader sedan. Innan satt jag mest och lirade spel, nu gör jag detta istället och det är tio gånger roligare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *