Vad var mitt hemliga projekt?

Erik Bergman heter jag och för er som inte känner mig så jobbar jag som affiliate och har drivit eget inom det i några år nu. För ca 18 månader sedan drog jag igång ett nytt projekt och det följdes av 5 bloggposter där jag redovisade det mesta vad gäller resultat men där jag undanhöll det som kanske var det mest intressant – vilken nisch det var jag jobbade i.

Det var många som gissade vilken nisch det rörde sig om och då det var en långt ifrån hemlig bransch var det många som gissade rätt. Jag valde dock att inte nämna det i bloggserien och jag har inte berättat sedan dess av den enkla anledningen att jag inte ville ha mer konkurrens att slåss mot än nödvändigt.

Sedan jag slutade bloggserien har dock ett drygt år passerat och nischen har blivit kanske den mest uppmärksammade av alla affiliatenischer under det senaste halvåret. Det känns med andra ord inte så givande att hålla det under bordet längre. Nischen jag pratar om är såklart smslån.

Vad har då hänt sedan sist?

Expansionen höll i sig ett bra tag men som med så mycket annat så börjar det förr eller senare komma motgångar. I vårt fall blev motgångarna inte så hårda men då vårt fokus lätt springer vidare till nya projekt så var det det som hände även i det här fallet. Våra smslånesajter fortsatte att ticka in pengar och rullar än idag på ganska bra men sedan i januari har den starkt uppåtgående trenden brutits mot en svagt nedåtgående. Tanken att på riktigt ta tag i projektet igen har flera gånger dykt upp men glöden har inte riktigt infunnit sig.

Första gången vi började ta tag i det ordentligt igen var i våras med sajten Låna-pengar-snabbt.org som då rankande väldigt starkt för sökordet ”låna pengar”. VI bytte tema och gjorde ett otal förbättringar men ju mer vi jobbade ju sämre blev resultaten. Sajten blev en svagt dalande stjärna och är idag bara en blek skugga av sin forna glans.

Nästa projekt blev när vi köpte domänen Smslån.nu med tanken att bygga något riktigt stort. Den här gången började vi med innehållet och seo-arbetet innan vi tog tag i en ny design med tanken att designen gör vi när pengarna strömmar in. Trots en så fantastisk domän lyste dock resultaten med sin frånvaro och vi har aldrig lyckats få upp den i sökresultaten.

Dessa små motgångar har gjort att passionen har hamnat i de projekten som har gått bättre och vårt fokus ligger idag till stor del på spel. Inom smslån jobbar vi mest med underhåll av det vi gör men någonstans i bakhuvudet finns tanken på att ge det en rejäl nysatsning. Det finns onekligen en stor potential och även om konkurrensen har ökat så finns det marknadsandelar att plocka om man bara anstränger sig lite.

Hur ser då framtiden ut?

Smslån och spel kommer att fortsätta vara våra primära marknader. Jag har länge skjutit från höften och startat projekt till höger och vänster och uppmärksamheten har hela tiden hamnat i det man tycker är roligast för stunden. Det här är en strategi som har funkat skapligt men vill man nå riktigt framgång någonstans så krävs det nog att man har lite mer fokus än så.

Därför har vi på senare tid valt att släppa fokus i princip på alla våra projekt inom andra nischer. Det har varit sajter inom mode, försäkringar, hårprodukter, foto, webbhotell och visitkort som alla i princip ligger helt i dvala nu. Det tickar in lite småpengar här och var men ingen av sajterna får någon direkt uppmärksamhet. Det känns helt enkelt bättre att låta fokus ligga på samma ställe som potentialen och plånboken finns. Har man ingen passion för hårvård och inte planerar att bygga något stort inom det så är det ju lika bra att sälja av eller låta det självdö och istället jobba på med det man tror kan bli stort.

Vad kan man då dra för lärdom av det här?

Lärdomen som jag har dragit under de senaste åren är att fokusera på någon eller ett par större projekt. Jag tappade mycket av gnistan för smslån men jämför man med hur mycket jag tappat gnistan för andra projekt så spelar det inte ens i samma liga. Har du många bollar i luften så är det en tidsfråga innan du tappar någon av dem och hur många du jonglerar med så kommer ingen av dem kunna bli riktigt stor utan att de andra faller. Lika bra att lägga ner alla bollar som inte kommer kunna bli stora och lägga båda händerna på den med mest potential.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *