Google lever inte som de lär

Google vill inte gärna visa webbplatser med mycket annonser. Särskilt inte när dessa är placerade över innehållet så att besökaren är tvungen att scrolla för att se det.

Om Google har varit tvungna att ranka bra på sin egen sökmotor hade de brutit mot sina egna regler. Självklart har Google all rätt att göra detta, precis som sökmotoroptimerare har all rätt att bryta mot Googles riktlinjer för webbansvariga. Sökmotoroptimerare kan råka ut för bestraffning, men det kan även Google. Att användarna sviker. Hur realistiskt det är vågar jag inte spekulera i eftersom Google har byggt upp ett ofantligt antal trogna användare. De vet dessutom att folk vänjer sig vid reklam. Jag ska till och med tillåta mig att följa mot Godwins lag för en stund. På samma sätt som Hitler smög på folket nazismen har Google successivt smugit in mer annonser. Sker förändringar i långsam takt märks inte skillnaden lika tydligt.

Search Engine Journal skrev nyligen en artikel om Googles ”top heavy ads”. Deras exempel är värre än det jag hittade på svenska Google. Det går säkert att hitta samma sak här om man tar sig tid att leta.

En sökning på ”hotell” ger följande resultat på min netbook.

Google ads above the fold

Av 9 resultat på den synliga delen är 8 st sådana Google tjänar pengar på. Don’t be evil…

3 kommentarer

    1. Jag håller med dig Andreas. Hur ska man kunna få någon vettig trafik till sin sida om de 8(!!) första platserna inte går att nå utan att betala för det.
      Tur att man är i en sådan konkurrensutsatt bransch som hotell iaf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *