Större krav på webbutveckling och e-handel

För 15 år sedan var webben för många en outforskad plats. Webbplatserna var ganska få till antalet och privatpersoner var hänvisade till hemsideutrymmen hos sina internetleverantörer. E-handel var ett okänt begrepp vid denna tid. Internet var främst en plats där företag visade upp vad kunderna kunde köpa i deras fysiska butik.

Att driva webbyrå under det sena 80-talet var nog ganska enkelt med dagens mått mätt. Alla hade ungefär lika stora skärmar, vilket gjorde att man kunde skapa en webbplats som inte var större än maxupplösningen så fungerade den för alla. Funktionerna på webbplatserna var också färre och mindre avancerade.

Nu för tiden surfar man i mobiler, surfplattor, laptops och stationära datorer. Antalet olika upplösningar har ökat explotionsartat. I t.ex. Google Analytics kan man kolla hur många upplösningar ens besökare använder. Det är inte konstigt att man ser en lista på ett 30-tal upplösningar. Den webbyrå som bygger din webbplats ska också kunna skapa en webbplats som fungerar lika bra i mobiltelefonen som i den bärbara datorn. Detta kan man lösa på olika sätt. Antingen gör man två seprata webbplatser, eller så skapar man en responsiv design som vecklar ihop och strukturerar om sig när den visas på mindre skärmar. Det här med responsiva designer är något jag inte gett mig in på ännu, men det är nog dags att börja ta tag i det.

Det kan också vara bra att anlita en webbyrå om du ska anpassa din webbshop. Olika leverantörer av färdiga lösningar har ett antal teman och funktioner att välja bland. Dessa fungerar ofta bra men kanske inte ger det unika utseendet du önskar. Eller så saknar de vissa funktioner. Då är det bra att ta hjälp av en kompetent webbyrå som kan göra de ändringar man vill ha. Även om det kostar en slant att leja bort jobbet så blir det bra gjort. Framförallt tar det ofta kortare tid att låta en van programmerare göra jobbet än att göra det själv med bristfälliga kunskaper.

Skillanden mot förr är bl.a. att man som företagare med webben som skyltfönster måste vara beredd på att anlita fler kockar. Förr räckte det med en webbyrå. Nu handlar det om att köpa en e-handelslösning, anlita en webbyrå, en SEO-byrå och en reklambyrå för annan typ av annonsering. Med tanke på hur mycket handeln på nätet har ökat sedan slutet av 90-talet borde det finnas utrymme för de extra kostnader denna utveckling har fört med sig.

4 kommentarer

  1. Intressant läsning :). Dessutom blir finns det större utmaningar rent affärsmannamässigt nu för tiden. Som e-handlare måste man skilja sig från mängden, jobba mycket med logistik samt bygga ett förtroende och lojalitet bland kunderna.

  2. Kul inlägg, vi byggde textilgallerians nya webbutik under detta året och då var vi ännu fler kockar än så. En byrå för affärssystemet, en byrå för backend och själva butikssystemet, en byrå för frontend och design/interaktionsdesign samt en byrå för SEO. Resulterade i omedelbar nominering till sveriges bästa e-handelssajt på IDG, så kan bara skriva under på ditt inlägg :)

  3. Vi försöker så gott det går att sköta allt själva (vi är 4st just nu), men det är tufft att lira alla områden och försöka göra det bra. Det är både utmaningen och charmen med ehandel enligt mig =)

  4. Gammal läsning men absolut fortfarande intressant.
    Men är det verkligen svårare att ta fram en lösning som passar alla idag? – Vi har tack vare Bootstrap och andra ramverk möjlighet att anpassa utseende efter upplösning, det är relativt enkelt att använda sig av avancerade AJAX/javascript-funktioner som under 90-talet haft kostat stora pengar att ta fram, och för de flesta kunderna fungerar en bra installation av WordPress med ett anpassat tema alldeles utmärkt. Till skillnad från 90-talet så lanserar man en bra sajt i veckan om kundutbudet finns.

    Så det är ju egentligen enklare idag ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *