Vad borde en satellitsajt kosta?

De kunder till SEO-konsulter som är lite mer insatta än genomsnittskunden brukar vara intresserad av satellitsajter vars syfte är att stärka sin huvudsajt. Jag har inte vidare bra koll på vad det kostar att anlita någon för att skapa satellitsajter. Jag tänkte ändå gå igenom olika kostnader för att räkna ut ett skäligt pris för en enkel satellitsajt.

Domännamn

Ett domännamn kostar mellan 60 och 150 kr per år om du håller dig till de vanligare toppdomänerna.

Webbhotell

Din(a) satellit(er) bör placeras på ett annat webbhotell än din huvudsajt. Webbhotell kostar 200-1000 kr per år.  Var noga med att välja ett webbhotell som tillåter att du kopplar flera domännamn till ditt konto. Binero, Loopia och City Network är exempel på webbhotell som tillåter dig att koppla ett stort antal domäner till ditt webbhotellkonto.

Design

Att använda WordPress är helt gratis och du behöver inte beställa specialdesignade teman till dina satellitsajter. WordPress standardteman Twentyten och Twentytwelve fungerar utmärkt till att skapa statiska satellitsajter.

Struktur och innehåll

För att skapa en bra satellitsajt bör du beställa texter på totalt 3000 ord fördelade på 5-6 sidor. Innehållet ska vara relevant för din huvudsajt. Texter som omfattar 3 000 ord kostar ungefär 1 500 kr.

Satellitens interna struktur, installation av WordPress och infogande av texter är inget komplicerat jobb. Det är gjort på en timma. Priset uppskattar jag därför till 500 kr.

Inlänkar/styrka

För att din satellit ska kunna förmedla ett bra värde till din huvudsajt måste den ha egna inlänkar. Anlitar du en länkbyggare borde priset per länk hamna kring 150 kr om de ska vara av lite bättre kvalitet. För länkar av sämre kvalitet borde priset ligga på ungefär 25 kr/st. Det är svårt att nämna ett exakt antal inlänkar som krävs eftersom det beror helt på vilken kvalitet de är av. Ha ändå som minimum att varje satellit ska ha länkar från 10-15 unika domäner.

Summering

Här lägger jag mig på ungefärliga medelvärden. Den första uträkningen gäller en satellit, medan den andra gäller för fem satelliter på samma webbhotell.

 • Domännamn: 100 kr (per år)
 • Webbhotell: 800 kr (per år)
 • Innehåll, installation och struktur: 2 000 kr
 • Inlänkar: 1 200 kr
 • Totalt: 4 100 kr

 

 • Domännamn: 500 kr (per år)
 • Webbhotell: 800 kr (per år)
 • Innehåll, installation och struktur: 10 000 kr
 • Inlänkar: 6 000 kr
 • Totalt: 17 300 kr (3 460 kr/satellit)

8 kommentarer

 1. Jag tycker priset är oerhört lågt om man ska få fram något mer långsiktigt med kvalitet. Jobbar man med lite större företag så kan de mycket väl ställa krav på att innehållet ska hålla viss kvalitet och då blir 1500 kr för 3000 ord inte så genomförbart längre. Bilder och löpande justeringar on page är även det saker jag tycker man ska ta hänsyn till. Jag brukar räkna en kostnad på 4-6 tkr för en satellit.

  1. Du ligger nog mer rätt i din bedömning med tanke på kvalitetskrav. Sedan såj jag att jag helt hade missat 1 500 kr i min summering. Slarv.

   Det jag inte heller har tagit hänsyn till är att konsulten som gör satelliten vill lägga på en liten vinstmarginal. Jag får fixa till inlägget. Skyller på de senaste dagarnas hetsiga debatt i branschen :)

  1. Jovars, här sväger det ordentligt :)

   Uträkningen tar ju inte heller hänsyn till konsultens kostnad för kommunikation med kunden angående innehåll och upplägg m.m. Där kan vi nog lägga till 1 000 kr eller ca 2 timmars arbetstid.

 2. Går det inte lika bra att skapa en SS med en gratis hemsida ? Som t.ex N.nu ? Då kommer man iallafall ifrån kostnaden av domännamn och webbhotell.

 3. Jag försöker oftast, när det gäller riktiga kunder, skapa satellit sidor som i sin tur konverterar och kan långsiktigt ge resultat. Kostnaden blir oftast lite mer eftersom vi brukar göra egna konverterande teman. Ca kostnad brukad då ligga på en 25k per sajt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *