Är du småföretagare inom en bransch som inte har så mycket med internet att göra annat än att det är en plats där kunder kan hitta dig? I så fall finns det några saker du kan göra utan att besitta avancerade tekniska kunskaper. Ditt företaget behöver är dock en egen domän med webbplats.
Arbete på webbplatsen (on-page)
Börja med att se över innehållet på webbplatsen. För att Google ska kunna göra en bra bedömning av vilka ord som är relevanta för din verksamhet är det viktigt med utförlig text. Det räcker inte alltid att beskriva produkter och tjänster rent tekniskt, utan försök även skriva om fördelarna med din produkt utifrån ett kundperspektiv. Om du skriver ”ring oss för mer information” så är det just informationen du kan tänkas ge muntligt som ska läggas ut som text på webbplatsen. Kom även ihåg att nämna produkten och sökorden i texten.
Dela upp dina olika produktkategorier på olika sidor istället för att samla allt på en sida. Skapa unika titlar och rubriker som innehåller produktens sökord. Rada inte bara upp sökorden i rubriken utan försök komponera en naturlig fras som innehåller de viktigaste sökorden. Om du delat upp dina produkter på olika sidor behöver du inte klämma in så många sökord i varje rubrik.
Ha en kontaktsida som är lätt att komma till, t.ex. från webbplatsens navigeringsmeny. Det skadar inte heller att ha med adress och telefonnummer i sidfoten.
Arbete utanför webbplatsen (off-page)
När du fått ordning på din webbplats innehåll går du över till nästa fas som går ut på att få andra webbplatser att länka till din. Det finns många och avancerade metoder för att skaffa länkar, men vanligtvis kommer företag som är verksamma på lokal nivå ganska långt med relativt få ingående länkar.
Mitt förslag är att du använder dig av länkkataloger som svenskasajter.com och 1000lankar.com. Där kan du gratis lägga till din webbplats och få en länk till den.
Om du har tid och ork att skriva texter kan du använda dig av artikelkataloger. Fördelen med dessa är att du kan skapa länkar som innehåller relevanta sökord. Du kan även länka till en sida för en viss produkt eller tjänst för att stärka just den i sökresultaten. Här hittar du en lista över svenska artikelkataloger. De fungerar oftast så att du registrerar ett användarkonto. Därefter kan du logga in och skicka in texter som är relevanta för din verksamhet samt innehåller en länk till företagets hemsida. Artikelkatalogerna har ofta regler som måste följas, bl.a. att texten måste vara minst 300 ord lång och innehålla max 2 länkar.
Detta är enkla åtgärder som kommer öka dina möjligheter att synas bättre på Google. Det är förändringar som många kan göra helt på egen hand – och det kostar inget förutom den arbetstid du lägger ner.
Intressant inlägg dock så har jag börjat fundera över hur bra artikelkataloger fungerar idag. Har fått en känsla att dem ger mindre länkkraft än förut, håller du med?
Problemet med många artikelkataloger är att de inte är tillräckligt nischade. För småföretagaren på lokal nivå tror jag däremot att det räcker många gånger.