Tre målmedvetna affiliates

Under mina senare år som sökmotoroptimerare och affiliate har fått kontakt med många bra och trevliga människor. Startskottet för detta sociala samspel kom när jag blev mer personlig och tydligt gick ut med vem jag är. Jag har även ett bloggsamarbete via WN och Twitter att tacka för att jag upptäckt många kompetenta människor.

Affiliates är en ganska hemlighetsfull skara och det kan vara svårt att komma dem nära. Hela deras verksamhet omgärdas av hemlighetsmakeri och flitigt arbete. Plutoniumet i en affiliates verksamhet är sökmotoroptimering medan reservkraften utgörs av sponsrade länkar. Med detta menar jag att SEO är en huvudsaklig metod för att driva trafik till affiliatesajterna. För att väga upp svackor eller ge sajterna en extra push kan man köpa in sponsrade länkar genom Google AdWords. Detta bör dock göras efter att man kalkylerat på avslutsfrekvens för att inte lägga mer pengar på sponsrade länkar än vad man får in i provision.

Efter den utsvävande inledningen vill jag lyfta fram några affiliates som jag tycker är i framkant. Några som målmedvetet kämpar på och levererar resultat i Googles pinande snålblåst. Jag har ställt ett antal, mer eller mindre bra, frågor till dem och här kommer deras berättelser. Men först tar vi en titt på mina frågor.

 1. Kort beskrivning av dig själv, var bor du och hur ser din vardag ut?
 2. När började du som affiliate?
 3. Vilken skulle du säga är din huvudsakliga nisch?
 4. Hur driver du trafik till dina sajter? SEO, SEM, Sociala medier m.m. Om fler uppskatta gärna fördelning.
 5. Hur många affiliatenätverk har du konto hos och vilka fördelar/nackdelar ser du med att ha många/få affiliatekonton?
 6. Har nu någon favorit bland affiliatenätverken och i så fall varför?
 7. Vilka tips och råd skulle du vilja ge till dem som funderar på att tjäna reklampengar på nätet?

Erik Bergman (@bergmanel)

Erik Bergman - Dingli Cliffs Erik Bergman heter jag och jag bor sedan ca 18 månader tillbaka nere sommarparadiset Malta. Jag har precis fyllt 24 och har sedan flytten försörjt mig som egenföretagare inom affiliate tillsammans med min gode vän Emil. Sedan i somras har vi även en fantastiskt duktig tjej som jobbar för oss, Jenny skriver i princip allt vårt content och jag slutar aldrig fascineras över vilken ordning och reda hon har på saker och ting.

Kristoffer mailade mig och undrade om jag ville bli intervjuad och det är klart att jag ställer upp på det!

Vi är framförallt verksamma inom spelbranschen där konkurrensen är hög men belöningen är stor om man lyckas ta sig till toppen. Vi har i huvudsak fokuserat på bingo på nätet men vi har även byggt sajter om enarmade banditer och slotsspel som Gonzos Quest och Bloodsuckers.

På senare tid har vi även sökt oss lite utanför spelbranschen med sajter om bland annat webbhotell, visitkort och onepiece. Även här finns det en betydande konkurrens men det är stora skillnader mot det vi är vana vid.

Som en sidoverksamhet till affiliateandet har vi även byggt upp en verksamhet inom länkförsäljning. Vi har genom åren byggt upp ett stort nätverk av sajter som vi använder dels åt oss själva men där vi även tillhandahåller länkar mot kund. Det här är ju en bransch som varit väldigt omdiskuterad under senaste tiden men jag är av den åsikten att länkar är ett nödvändigt ont och om folk vill köpa så är jag beredd att sälja. Vi kan fixa länkar om i princip vad som helst så behöver ni länkar är det bara att höra av sig!

Mitt bästa tips
som jag kan ge till dig som läser det här och som är intresserad av SEO och affiliateverksamhet är att läsa mindre och jobba mer. Det är väldigt lätt hänt att man fastnar på forum och i SEO-diskussioner där allting oftast är baserat på gissningar. Hur länge man än pratar så blir man inte klokare utan diskussionerna har en tendens att bara bli filosofiska och i värsta fall blir man förbannad på kuppen. Samma sak gäller oss med massor av affiliatekonton, försök undvika att kolla på statistiken dagarna i ända (här lever jag tyvärr inte alltid som jag lär), ut och jaga länkar istället.

Mitt näst bästa tips är att inte vara för kräsen när du byter länkar, gör hellre ett byte som kanske inte gynnar dig lika mycket som den du byter med men som i alla fall blir av och inte rinner ut i sanden. Relevansen kanske inte alltid är perfekt och du kanske inte får exakt samma länkkraft som den du byter med, men i min värld är det mycket bättre att få lite länkar än att inte få några alls. Läser du detta och är sugen på att byta länkar så maila mig, jag gör gärna byten även om du kanske tjänar mer på det än vad jag gör.

Det blev mycket länksnack om det här vilket förmodligen rör upp en och annan i denna omtvistade debatt. Men sanningen är att om du vill ranka så ska du se till att ha en bra sajt, men om du är i en bransch med konkurrens så räcker tyvärr inte det. Vi får all vår trafik från SEO och tro mig, vi har väldigt mycket inlänkar.

Vad gäller affiliatenätverk så skiljer sig spelbranschen ifrån i stort sett från allt annat. Här har nämligen varje spelbolag sitt eget affiliatesystem så man är inte knuten till något stort program. Jag har således en väldans massa affiliatekonton men inga direkt favoriter. Det enda jag har är ett par svarta får som inte alltid skött sig klanderfritt. Fåren i fråga är BertilBingo och TrendyBingo där svar från deras affilaiteavdelning allt som oftast uteblivit helt och i TrendyBingos fall väntar vi fortfarande på utbetalningar som släpat efter på tok för länge.

Tror jag fick med svaren på alla frågor nu och det blev nog lite text till… Är det fler som vill ställa lite frågor så får ni hojta till, ni når mig lättast på mail@erikbergman.se eller på Twitter @bergmanel.

Fredrik Johansson (@fr1ppe)

Fredrik JohanssonMitt namn är Fredrik Johansson och jag är 24 år. Jag är bosatt i Landskrona som ligger i Skåne. Jobbar heltid som SEO Expert på ett företag i Lund samtidigt som jag driver två företag tillsammans med min sambo. Jag sitter mer eller mindre alltid och pillar på någon av våra sajter förutom när jag är på jobb. Är man effektiv och utnyttjar de tillfälle som ges så blir man förvånad av hur mycket man hinner med. Fritid är också viktigt för mig och något som jag ser till att man får några timmar av varje dag. Jag började arbeta med SEO för ett par år sedan, då de var en naturlig väg som webbutvecklare. För ett år sedan så la jag upp den första affiliate sidan.

Jag har lärt mig väldigt snabbt det här med affiliate och kommit väldigt långt på kort tid. Jag har mycket att tacka min ”coach” Erik Bergman som har hjälpt mig på traven. Erik Bergman arbetar mycket med Bingo och vi kör en sida för bingo i Norge tillsammans. Annars är vi (Mejo som företaget heter) huvudsakligen verksamma inom nischen framkallning med sidor som framkalla bilder. Jag har fått höra att man skall fokusera på en nisch, men jag har inte riktigt klarat att hålla mig utan har även startat sidor i andra nischer. Jag brukar, undertiden som jag arbetar huvudsakligen med en nisch börja spana på en annan. Jag köper en bra domän, lägger upp innehåll på sidan och ger den lite länkkärlek från och till. När jag känner att jag kan trappa ner i en annan nisch som mer eller mindre endast kräver tålamod så lägger jag mer fokus på en av de jag skapat där jag ser potential. Några som vi nyligen skapat är tandblekning, rabattkoder och poker. Poker kan man väl säga är den svåraste nischen i Sverige, jag vet inte riktigt vad jag skall göra med domänen men den ligger där och får lite kärlek som sagt. Kanske lite utav ett expriment för att se hur utvecklingen & ranks går..

Våra konto finns framförallt på CJ.com, tradedoubler, affiliator och adrecords. Mitt favoritnätverk är CJ tätt följt av tradedoubler. Jag gillar CJ för de har mycket bra support, eller iaf den account mananger som vi har. Sen att Fujidirekt har sitt program där gör väl sitt också. Tradedoubler är också ett mycket bra nätverk och de har blivit mycket bättre sen de har släppt den nya sidan. Tradedoubler är mycket hjälpsamma både på twitter & mail.

Tips till dig som vill tjäna pengar på nätet

Well, när det kommer till att få en sida ranka högt i google så krävs tid och tålamod. Det finns saker du skall göra och saker du inte skall göra. Det går snabbt att lära sig grunderna och hur man bör bygga länkar till sin sida på ett bra sätt. När du väl kan grunderna så är det bara att göra, göra och göra. Fastna inte på twitter, skype eller forum – de hjälper inte dig tjäna pengar. Nu menar jag inte att du skall skita i det helt för du lär dig mycket bra via dessa kanalerna. Det jag menar är att, lär dig det du behöver, spendera 1 timme om dagen och läs och resterande utav tiden skall du skriva bra innehåll till din sida och framförallt arbeta med att skaffa bra länkar. Ett annat bra tips är att ge, ger du utav din kunskap så kommer du få saker tillbaka. Jag var ny inom affiliate och hade inte många bra sajter själv, men jag var grym på WordPress. Jag hjälpte många inom affiliate nischen med wordpress saker och fick oftast betalt i länkar, när jag bad om det. Mitt tredje och sista tips är att omge sig med bra människor, hitta de personerna som ger dig energi och motivation istället för de som berövar dig på de! Sen, det tåls att nämnas igen och det är att tålamod är jävligt viktigt för dig som vill arbeta med SEO eller affiliate. Var inte för ivrig när det kommer till länkbyggande till nya sidor, låt det ta sin tid. En sista sak, det finns en handfull av faktorer som faktiskt är fakta resten är oftast teorier och spekulationer. Lägg din tid på det som faktiskt ger något! Ut och kämpa, lycka till!

Andreas Johansson (@knatteante)

Andreas JohanssonJag heter Andreas Johansson, 22 år, bor tillsammans med min sambo Paulin och jobbar med affiliatemarknadsföring. En normal arbetsdag ser ut så att jag ställer klockan på 05:45 för att komma igång tidigt. Eftersom jag är rätt så trött så brukar jag kolla igenom statistik från dagen innan, kolla nyheterna, läsa mail, kolla twitter osv.  Sen vid 06:30, 07:00 brukar jag komma igång med att arbeta. Tar en paus då jag ofta kollar på någon TV-serie vid 10:00 och tar lunch vid 12:00. Sen avslutar jag dagen lite lätt genom att vara lite social på olika forum och sociala medier vid 16:30.

Jag började med affiliatemarknadsföring någon gång under gymnasiet då jag hörde min klasskamrat tjänade några tusenlappar genom annonser och jag blev genast intresserad av det hela. Jag har egentligen tre huvudnischer just nu. Det är försäkringar via forsakringar.nu, fotoframkallning genom fotoframkallning.net och en hemlig nisch ;)

Jag driver mest trafik genom SEO, billigast så. Men jobbar även en del med SEM och sociala medier. Skulle jag fördela dessa i % skulle det nog se ut som följande. SEO 90%, SEM 9% och sociala medier 1%.

Jag har konton hos alla affiliatenätverken tror jag, kanske något litet nytt som jag har missat. Fördelen med det är att jag vet vilka erbjudanden/företag som finns att jobba med. Nackdelen måste nog vara det att man sprider ut sina inkomster så ibland kanske man måste vänta en extra månad för att få sina pengar som man har tjänat in. Mitt favorit affiliatenätverk är www.cj.com. Varför? De ät snabba att svara när jag mailar dem, om jag behöver dvs.

Mitt tips är att om du bestämmer dig för att börja med affiliatemarknadsföring så var snäll mot dig själv och börja med ett projekt. Sätt upp en regel om att har du inte börjat tjäna pengar på hemsidan på X månader så börjar du med ett till projekt i smyg medan du fortsätter med ditt första projekt. Detta för att du verkligen ger ett projekt en verklig chans.

Avslutande kommentar

Jag hoppas ni orkat läsa igenom hela detta mastodontinlägg (2077 ord) om tre mycket duktiga och trevliga affiliates. Annars har jag inte så mycket att tillägga just nu förutom att tacka Erik, Fredrik och Andreas för att de ställde upp och berättade lite om sin vardag och sina projekt.

21 kommentarer

 1. Skitbra artikel och initiativ! Kommer det fler? Perfekt Fredagsläsning – man blir peppad inför helgen! Dags att slänga upp ett gäng siter! :)

  1. Tackar! Jag pratade med Fredrik om just det här som helgläsning. Affiliates är ju inte lediga bara för det är helg. Tror inte det ordet används av dem ens :)

 2. Skummade igenom och tycker det bästa tipset var från Erik Bergman att läsa mindre och jobba mer.. Känns som om man ofta fastnar i att läsa om länkar, seo, konverteringsoptimering osv men vad gör det när man själv aldrig får något gjort? :)

  Kul inlägg iaf!

 3. Trevlig läsning!
  Jag fortsätter dock att förvånas av att i princip alla jobbar med organisk och inte med köpt trafik men jag gissar på att de flesta har lite mer tålamod då jag vill ha resultat direkt.
  Ah well, så länge det genererar pengar i slutändan så spelar det ingen roll.

 4. Jättekul att få höra lite tips från proffsen och få en liten inblick i deras vardag. Som många tidigare nämnt, otroligt peppande!

  1. Det är bra om det finns relevans, men har du chansen att snabbt få en länk så skadar det inte om det är en smula irrelevant sammanhang.

 5. En inspirerande artikel, jag har lagt till bloggen i min RSS-feed så jag inte missar något :). För er som söker ännu mer inspiration rekommenderar jag podcasts inom affiliatemarknadsföring som är roliga och ger bra tips gällande hur man bygger upp sidor osv.

 6. Riktigt bra artikel , fick många nya webbprojekt i mina tankar.
  har också problem med betalningen från trendybingo.

  Borde gå ihop och svartlista dom , saknar betalning sen 2009.
  Riktigt trist .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *