Rusta förlorade tvisten om rusta.com

Rusta AB lämnade för ett tag sedan in en WIPO-ansökan med syfte att få kontroll över domännamnet rusta.com. Rusta anser i sin ansökan att de har rätt till domännamnet eftersom det är ett registrerat varumärke i Sverige. Rusta företräddes av Advokatfirman Konsultbyrån för Marknadsrätt Malmö AB medan den Costa Ricanska nuvarande innahavaren av domännamnet företräddes av ESQwire.com Law Firm.

2 februari kom WIPO-panelens självklara beslut i ärendet. Den här historien blir ganska rolig när man får reda på att Rusta faktiskt har varit innehavare av rusta.com. Men av någon anledning förnyade de inte domänen 2001.

”Rusta actually owned Rusta.com before it let the domain name expire in 2001 and the current registrant picked it up” –  domainnamewire.com/…/esqwire-rusta/

Ett av skälen till att Rusta nekas rätten till domänen är att den varit registrerad av nuvarande ägare sedan 2001. Panelen anser med tanke på det att Rusta borde lämnat in en ansökan mycket tidigare. Dessutom nämer panelen att Rusta AB registrerade sin .se-domän så sent som 2005. Fyra år efter att rusta.com registrerades av nuvarande ägare.

Det var väl ingen klockren WIPO-ansökan, vilket de (eller i varje fall deras juridiska ombud) borde kunnat räkna ut med näsvingen.

Läs hela beslutet här

2 kommentarer

  1. Jag hade stort förtroende till rusta, tills jag läste detta. Helt sanslöst att man kan anse sig ha rätt till ett domännamn efter detta. :(
    Det räcker att dom har en .se-domän!

    1. Samma här. Har alltid tyckt bra om Rusta. När det kommer till den här historien om rusta.com är de helt ute och cyklar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *