Trådlösa nätverk i Uppdrag Granskning

Efter att ha sett Uppdrag Granskning om de osäkra krypteringarna av trådlösa hemnätverk gjorde jag en genomgång av mitt egna trådlösa nätverk. Jag hade faktiskt inte koll på vilken kryptering jag använde när jag installerade min bredbandsdelare. När jag kollade upp det visade det sig att jag redan använde mig av den säkrare WPA-kryptetingen, men jag passade på att byta till WPA2 som är en förbättrad variant.

Jag blev dock lite besviken på mig själv för att inte vara tillräckligt påläst om detta. Jag hade inte koll på vilken kryptering som var bättre än den andra, men att det är skillnad på dem är väl ganska självklart.

Sen blir jag i vanlig ordning lite irriterad både på de helt ovetande konsumenterna (mig inräknat) som inte kollar upp saker, men också på internetleverantörerna vars kundtjänst säger att WEP och WPA är lika säkra. Jag är var ju i alla fall medveten om att det i detalj går att avlyssna allt som sker i nätverket, men det kanske bara gör det ännu konstigare att jag inte kollat över detta tidigare. Jag vet sedan länge att man inte bör koppla upp sig mot oskyddade trådlösa nätverk eftersom de kan vara uppsatta av bedragare som avlyssnar all trafik.

När jag läste på om dessa krypteringar hittade jag en bra artikel som jag tycker förtjänar lite publicitet – WLAN och säkerhet.

3 kommentarer

  1. Ett WPA nätverk är bara lika säkert som nyckeln man krypterar med. Heter du “Pelle Svensson” och bor på “Göteborgsvägen 5” och är född “15 Januari 1970” så kan det vara en bra idé att välja ett lösenord som inte har något som helst med det att göra. En dictionary attack bryter sig in hos de flesta.

    Har man enheter som endast har WEP-stöd så kan det vara en bra idé att ha två trådlösa routers. En med WPA och en sekundär med WEP, men att man begränsar vilken typ av åtkomst som tillåts genom WEP routern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *