Fördel med sajtnätverk

Det finns självklart många fördelar med att ha ett nätverk av webbplatser som på olika sätt stöttar varandra. Det kan handla om att skicka trafik mellan sajter eller att skicka länkkraft som stärker sajternas position på Google. Båda dessa fördelar är sådana som jag klassar som interna, d.v.s. att allt sköts av dig utan kontakt med utomstående.

En annan stor fördel jag skulle vilja slå ett slag för i detta inlägg om sajtnätverk handlar om länkbyten. Det säger sig nästan självt att om man bara har en sajt att erbjuda länkar ifrån så minskar antalet möjliga länkbyten. Det jag menar är att det blr mindre attraktivt att byta länkar med dig eftersom du bara har en sajt inom en nisch att erbjuda länkar från. Har du däremot 10 sajter inom olika nischer så kan du i de flesta fall hitta skapligt relevanta länkbyten. dessutom har du större möjligheter att göra ”bulkbyten” , d.v.s. fler byten vid ett och samma tillfälle. Detta sparar dig mycket tid eftersom du vid samma kontakt kan få fler inlänkar. Jag sysslar numera uteslutande med bulkbyten eftersom det är allt för tidskrävande att göra många enstaka länkbyten till höger och vänster. Även i de fall du byter länkar med en person som bara har en sajt kan du dra fördelar av att själv ha ett sajtnätverk. Genom att erbjuda den personen t.ex. tre länkar från olika sajter, så kan du kräva att han länkar till tre av dina sajter från sin enda sajt. Det bästa är dock såklart när båda parter sitter på ett tiotal sajter vardera som dessutom är inom samma nisch/nischer.

För er vana SEO:are är detta såklart ganska basic information, men jag vill ändå sprida lite grundläggande kunskap så att även nybörjare känner sig hemma här.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *