Toppdomän och sökmotoroptimering

Vilken toppdomän din sajt ligger under kan påverka hur lätt/svårt det är för dig att ranka på dina sökord. Detta har att göra med att Google knyter nästan alla ccTLD (landsdomän, Country Code Top-Level Domain) till ett geografiskt, samt ev. språkligt, område. Google vill leverera ett så relevant sökresultat som möjligt för varje enskild användare. När du ska köpa domän bör du tänka över var du har dina kunder. Befinner sig användaren i Sverige och använder Google.se så kommer de ta hänsyn till detta när sökresultatet presenteras. Om din webbplats riktar sig till internetanvändare i Sverige bör den i första hand ligga på en .se-domän. Denna talar om att det är en svensk sajt som troligtvis också är skriven på svenska. Språket kontrolleras även genom meta-taggen “language”.

Om du ska lansera en ny webbplats kan du mötas av att domännamnet du vill använda redan är upptaget under .se. Anser du att domännamnet är av yttersta vikt, t.ex. ett bra och väldigt relevant sökord så finns det andra toppdomäner som fungerar bra även på Google.se. Dessa är de generiska toppdomänerna .com, .net och .org, samt .nu. Bland dessa är .com och .nu att föredra, främst eftersom svenska internetanvändare är mest bekanta med dessa, utöver vår välkända .se. De generiska toppdomänerna är inte geografiskt bundna och du kan själv välja vilket geografiskt område din webbplats riktar sig mot i Google Webmaster Tools.

Att välja en .dk-domän kan verka som ett bra alternativ om .se-domänen är upptagen. Danmark ligger ju nära Sverige och språken är ganska lika. Jag tycker däremot inte att det är en bra lösning. Då är .com betydligt bättre, trots att den främst förknippas med USA. Det finns några svenska webbplatser under .dk, men tänk efter och försök dra dig till minnes senast du såg en .dk-domän i sökresultatet för sökningar på Google.se. Google kommer med största sannolikhet behandla din webbplats som en dansk sådan.

Vill du ha bästa möjliga utgångsläge bör du välja en .se-domän för den svenska marknaden. Detta gäller även generellt vilket land du än riktar dig mot, d.v.s. att använda landets egna toppdomän. Generiska toppdomäner som .com, .net och .org fungerar bra i de fall då landsdomänen i fråga är omgärdad av en massa krångliga regler och restriktioner. Alternativt om den är skamligt dyr att registrera.

11 kommentarer

  1. Extremfall :)

   Det är klart att med så många svenska länkar så kommer Google snart förstå att den är intressant för svenska sökare. Att det kom många “trovärdiga” länkar från t.ex. SvD och DN hjälpte också till en hel del.

  2. Du söker antagligen inte så mycket på tyska? :) I den tyskspråkiga världen, som är mångdubbelt större än den svenskspråkiga, så är .de-domäner överlägset vanligast.

   1. Nej, jag söker inter särskilt mycket på Google.de. Oavsett marknad så brukar den lokala toppdomänen vara vanligast. Är man est och googlar i Estland dyker säkert .ee-domäner upp lite överallt. Förövrigt så är .de den största ccTLD:n om de inte just passerats av Kina.

    I princip gäller samma sak för .de-sajter. Får de ett gäng länkar från .se-domäner så är det inte lika värdefullt som om det vore från .de.

    Sen kan man fråga sig vad en tysk har för intresse av en svenskspråkig sajt på sverigedemokraterna.de. Bör den rimligtvis placera sig högst upp på Google.de, mitt svar är nej.

    (Var lite på lyset i natt och såg inte att du svarat på Nabils kommentar)

  1. Det stämmer, men Google behandlar den som en generisk i Webmaster Tools. Man kan välja geografiskt område. Vanligtvis är ccTLD låsta till respektive land vare sig man vill eller inte.

 1. Håller inte helt med om .nu, det är ju en TLD som tillhör öriket Niue. Jag tror inte att Google värderar den lika högt som .se för sökningar på Google.se. Jag har haft mycket svårare att ranka på .nu än motsvarande domän med .se, detta i segment med hög konkurrens.

  En domän med .nu kan ju dock ge bättre clickrate än .com.

  1. Fördelen att kunna välja Geo-target delar ju .nu med .com och övriga gTLD. Det är inte en generisk domän, men jag tycker mig se att Google behandlar .nu mer som än sådan än .se.

   Att den värderas lika högt skrev jag inte, men däremot att .nu är det näst bästa alternativet. Jag tror dock skillnaden mellan .nu och .com är hårfin. Det som kan avgöra är nog clickrate som du säger.

  1. .info har tidigare varit starkt förknippad med spam. Jag kör ingen .info själv men har för mig att toppdomänens rykte har förbättrats.

   .info är en gTLD vilket gör det möjligt att välja geografiskt område. Bra om man har en sajt på t.ex. svenska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *