Ta backup på ditt arbete

Backup eller säkerhetskopiering är mycket viktigt, det vet alla som någon gång förlorat flera timmars jobb vid en hårddiskkrash eller slarvigt nog råkat skriva över viktig information. Jag själv försöker ha bra backuprutiner i mitt arbete, men man kan alltid göra mer. I dagsläget tar jag backup på webb-mappen på datorn någon gång per vecka och sparar undan det på en extern hårddisk. Utöver detta så har jag ju webbplatsfilerna på webbhotellet. Skulle olyckan vara framme så har jag de senaste filerna antingen på datorn eller på Loopia. Loopia har dessutom en egen online backup där man kan gå tillbaka dag för dag eller vecka för vecka och återställa filer som man råkat skriva över.

Att ta backup kan ta lite extra tid och vara lätt att glömma bort, men det är inget att jämföra med den tid det tar att göra om arbetet från början igen. Det finns dessutom backup-program som automatiskt säkerhetskopierar ditt arbete med jämna mellanrum.

För den som bloggar kan det vara en god idé att göra backup på databasen med jämna mellanrum. Kör du mySQL så gör du en ”mysqldump” av databasen och sparar lokalt på din dator. I WordPress-admin brukar jag göra en XML-export av alla mina inlägg och kommentarer med jämna mellanrum. Särskilt innan jag upgraderar till senaste WordPress-version. Man vill ju inte att något sjabblar och att hundratals bloggposter försvinner ut i tomma intet.

4 kommentarer

  1. Jag har en NAS här hemma dit jag automatiskt gör backup på mina lokala filer varje natt. Med mina bloggar slarvar jag tyvärr.

    Det är något jag behöver bli bättre på, helt klart

  2. Som nybliven mac-bög känner jag mig ganska säker med att time machine startar lite då och då. Försöker även lägga dokument hos dropbox. De flesta viktiga lösenord har jag skrivit ut på papper och förvarar på ett vettigt ställe. Vad jag är sämre på är backup av sajter som ligger online. Men tittar på en ny VPS-lösning nu och då ska jag även ta tag i backup-rutinerna där, håller inte att manuellt sköta sådant, blir att man glömmer eller tröttnar.

  3. Efter att jag tappade min skolväska med min lilla dator i, som slutade fungera har jag börjat backa upp allt!

    Dock fick supporten igång den senare.

    Pappa har fixat en sån där hårddisk för nätverket, kallad Netgear Stora. Så den backar vi upp det mesta på regelbundet med programmet Cobain Backup 10.

  4. För bloggen använder jag wp Time Machine med jämna mellanrum och gör en backup på hela bloggen inklusive databas direkt till Dropbox. Riktigt behändigt måste jag säga. När det gäller projekten på datorn så använder jag som Mac-användare (gillar inte dit uttryck Viktor hehe) Time Machine, men dock för sällan. Måste skärpa mig där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *