Summering av 2011

På intäktsfronten började 2011 överraskande starkt. Redan i januari kunde jag notera en ovanligt stark start och började så smått misstänka att min högsäsong under sommaren skulle slå alla rekord. Det verkade som att allt mitt slit med flaggskeppen Lübeck.nu och Bilsemester.net äntligen skulle ge avkastning. Sporrad av de bra siffrorna under årets början byggde jag mycket länkar till de sajter jag ansåg hade störst potential. Under våren beslutade jag mig också att storsatsa på min sajt om ögonoperationer. Den hade tidigare legat som ett experiment på Smuggla.se, men fick nu det bättre domännamnet Ögonoperation.nu. Under sommaren tillkom ytterligare två sajter utanför resenischen, nämligen Vinterdäck.info och Lasglasogon.net.

I november 2011 började jag registrera utgångna domäner som fortfarande hade gott om inlänkar. Nu är alla utrustade med WordPress-bloggar och används både för att länka till mina huvudprojekt och satelliter. Det kan låta enkelt att regga utgångna domäner och tappa dem på länkjuice. Faktum är att det krävs en hel del för att lyckas pressa ur all juice ur dessa. T.ex. har de inlänkar till undersidor som inte längre existerar. Dessa vill man ju såklart lokalisera och peka om till antingen startsidan eller annan lämplig undersida på den nya bloggen eller webbplatsen.

2011 var också intressant eftersom Google rullade ut sin Panda-uppdatering. Med fokus på mycket och bra innehåll skulle relevansen och kvalitén på sökresultatet höjas. Denna uppdatering ska enligt uppgift ha drabbat flera amerikanska innehållsfarmar negativt. Det som är kanske ännu mer omvälvande var att länkarna från dessa artikelkataloger kom att bli mindre värda, vilket även fick mer eller mindre ansedda sajter att svaja i sökresultaten.

Personligen har jag inte märkt av Pandan. Jag är inte heller säker på att den är i full gång på Google.se, även om vill minnas att Google hävdat att så är fallet. Det kan också vara så att vissa nischer är mer attraktiva för Pandan vilket gjort att jag klarat mig mycket bra hittills. När det kommer till stora uppdateringar som denna har vi på den svenska marknaden ett mycket bra utgångsläge. Vi kan i lugn och ro följa amerikanernas utveckling och lära av deras erfarenheter. Som alltid är de först att känna av Googles stora som små uppdateringar.

Så här klarade jag 2011 års mål

Nu tänkte jag gå tillbaka till de mål jag satte upp för 2011 och se hur det gick. Här kommer de återigen tillsammans med vilket resultatet blev.

1. Jag upprepar målet med 50% inkomstökning från annonser. Inför 2011 är det nog orimligt att hoppas på ytterligare 450% ökning.

– Även detta år klarade jag inkomstmålet med råge. Den verklaiga ökningen låg på hela 309% jämfört med 2010.

2. Jag ska tillåta mig att släppa domäner som jag bedömer saknar tillräcklig potential.

– Jag har släppt ifrån mig många domännamn, men allt som allt så ägde jag fler domäner i slutet av 2011 än i början av samma år.

3. Jag ska fortsätta skapa nya sajter på domäner jag tror har potential. Detta för att de inte bara ska ligga och kosta pengar. Då är det bättre att de betalar sin egen domänavgift.

– Detta mål tycker jag har uppfyllts. En väldigt liten andel av mina domännamn saknar webbplats.

4. Jag ska jobba professionellt med SEO, som anställd på ett trevligt företag.

– Även detta mål är uppfyllt och idag är jag anställd som sökmotoroptimerare på ett företag som jag tills vidare håller hemligt.

5. Jag ska sprida mina sajter jämnt mellan två webbhotell för bättre IP-spridning.

Även detta mål har jag uppfyllt ganska bra. I början av året hade jag ca: 90 % av mina sajter på Loopia. I slutet av 2011 började jag närma mig 50/50 mellan Loopia och City Network. Detta har främst skett genom nyregistreringar på City Network, inte p.g.a. att jag flyttat domäner mellan webbhotellen.

6. Jag ska producera minst ett blogginlägg varannan dag.

– Detta mål misslyckades jag med. Totalt under 2011 publicerade jag 130 blogginlägg. Det blir 0,36 inlägg per dag, vilket betyder att det i genomsnitt publicerades ett var tredje dag.

7 kommentarer

  1. Att klara 5/6 mål får anses vara mycket bra. Att inte ha publicerat ett nytt blogginlägg varannan dag kanske man kan ta med en nypa salt ;)

    Jag ställer samma fråga som Andreas, vad är dina mål för 2012 ? Hade varit kul att veta vad ett SEO proffs stävar efter.

  2. De senaste två inläggen var riktigt intreesanta att läsa, kul att du bjuder på insynen. Vore också kul att veta om du hade något slutmål förutom delmål indelade i årsperioder. Sen är det förstås svårt med slutmål då referenspunkten förflyttas och strävan nar fart igen.

  3. Hade visst missat den här posten. Gratulerar till uppnådda mål! Tycker helt klart 0,36 inlägg/dag är väl godkänt det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *