Fem SEO-verktyg du inte kan vara utan

SEO-verktyg används för att underlätta ditt arbete för bättre rankingar. Här presenterar jag tre verktyg som jag tycker att man inte kan vara utan. Vissa är gratis medan andra kostar en liten slant.

Rank Tracker

Rank Tracker är ett verktyg från Link Assistant. Med Rank Tracker kan du hålla stenkoll på dina olika projekts placeringar i det organiska sökresultatet. En stor fördel är att när du själv googlar manuellt kommer sökresultaten påverkas av inloggning på Google-konto och cookies vilket gör att de positioner du ser kan vara felaktiga.

http://www.link-assistant.com/rank-tracker/

Majestic SEO

Majestic SEO är ett onlineverktyg som innehåller en Site Explorer, Backlink History och Bulk Backlink Checker. Detta verktyg från Majestic SEO finns både som gratis- och betalversion. Personligen tycker jag man kommer långt med ett gratis medlemskap, men börjar du betala för tjänsten får du detaljerad information om alla inlänkat till dina och konkurrenternas sajter.

http://www.majesticseo.com

Open Site Explorer

Även detta är ett onlineverktyg som ger dig information om inlänkar. Jag har så smått börjat överge Open Site Explorer eftersom det tar längre tid för dem att hitta inlänkar jämfört med Majestic SEO. Det kan dock vara ett bra komplement för att dubelkolla inlänkar. Med Open Site Explorer (gratisversionen) får du dessutom mer detaljerad information om de länkar som hittatsjäfört med gratisversionen av Majestic SEO.

http://www.opensiteexplorer.org

Google

Även Google, den sökmotor du vill ranka bra på, kan användas som ett SEO-verktyg. På Google kan du göra avacerade sökningar för att hitta sajter inom din nisch. Om du vill hitta sajter som använder ett visst sökord i sin titel söker du helt enkelt på ”intitle:sökord” så listas alla sidor och blogginlägg som använder sökordet i sin titlel-tagg. Vill du enbart hitta blogginlägg med ett visst sökord i titeln gör du samma sökning på Googles bloggsök.

http://www.google.se

Google AdWords Keyword Tool

Med AdWords Keyword Tool kan du ta reda på ungefär hur många sökningar som görs på ett speciellt sökbegrepp. En viktig del av sökordsanalysen är att ta reda på vad användarna faktiskt söker på. Google är generösa nog att dela med sig av denna infomration, även till dem som inte köper AdWords-annonsering. Vill du veta exakt hur många som söker på pe ett ord eller fras så ställer du in verktyget att visa exakt matchning. Om du väljer bred matchning kommer även antalet sökningar där ordet eller frasen ingår att räknas med. Jag föredrar att använda exakt matchning eftersom det gör att man kan väga en formulering mot en annan.

Exempel på bred matchning

Du skriver in frasen ”hotell i Hamburg” och väjer bred matchning. Då kommer resultatet inkludera enbart den frasen, men även sökningar på exempelvis ”bra hotell i Hamburg” och ”billigt hotell i Hamburg”.

https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal

8 kommentarer

 1. Jag har sett att många använder Majestic SEO och har därför börjat titta lite närmare på detta verktyg. Jag har använt gratisversionen i ungefär 1 vecka nu och är positivt överraskad!
  Trodde inte att det skulle fungera så klockrent som det faktiskt har gjort.

  Håller helt med dig, betalversionen känns en aning onödig. Jag har inget behov av att få detaljerad information om alla som inlänkat till mina och konkurrenternas sajter.

 2. Du skriver ”googlar manuellt kommer sökresultaten påverkas av inloggning på Google-konto och cookies vilket gör att de positioner du ser kan vara felaktiga.”

  Då borde väl gserp fungera lika bra som Rank Tracker ?

  1. Ja GSERP funkar på så sätt. Det finns dock några nackdelar. Har du 100 sökord som du bevakar blir det väldigt tidskrävande. Dessutom visar du dina sökord offentligt på GSERP så att dina konkurrenter kan få värdefull info.

   1. Okej, då är nog Rank Tracker att föredra när du drar en jämförelse. Man vill ju helst inte ge sina konkurrenter mer information än vad dom behöver.

    Tack för svaret ! :)

 3. Tack för tipset om Rank Tracker, jag har nog sett det tidigare men aldrig provat, kan varit tveksam pga att det ska laddas ned.
  Nu tog jag och laddade ned för några dagar sedan och testade, lite segt från start men ett mycket bra program, kommer att användas!

  De andra använder jag sedan tidigare, men tack igen för Rank Tracker!

 4. Bra lista! Majestic SEO är verkligen guld värd, även betalversionen. Det enda jag ångrar gällande detta verktyg är att jag inte hittade det tidigare (har använt det i lite mer än ett år nu).

 5. Tack för tipset om rank tracker, blir att prova detta framöver. Lite dyrt var det dock, men man får väl se det som en investering :)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *