Kampen om låntagarna

Att svensken är överbelånad har vi väl alla hört många gånger. Vi har också hört varningarna för smslån som titt som tätt är huvudnyhet när Aktuellt inte har något viktigare att berätta för oss. Bakom alla raserade privatekonomier till följd av smslån pågår en kamp om kunderna. Lån är en lukrativ bransch. Den kanske mest lönsamma formen av utlåning är blancolån i form av så kallade smslån. Kort löptid och bra betalt för kreditgivarna gör att många aktörer flockas på den svenska lånemarknaden. Om kreditgivarna är lejonen som fäller sina byten är vi affiliates gamarna som får dela på resterna.

Smslån onlineBland svenska affiliates inom smslån är nog Simon Nyström den mest kända. Det beror mycket på att han är väldigt öppen med sina satsning på sajten Smslånonline.se. Han bloggar mycket om sitt projekt och hymlar inte alls med att han är insyltad i den dåligt ansedda smslånebranschen. Jag vet om en handfull andra affiliates som gör sina tappra försök att ranka på de åtråvärda sökorden som genererar pengar på affiliate-kontona. Även jag är inne i svängen med ett antal sajer där Creddit.se är den mest seriösa. Det är svårt att med bra innehåll och funktioner försvara sitt engagemang inom smslån. Personligen tycker jag att kunskapsbanken på Creddit är ett hyfsat försök att ändå bidra med lite mer kunskap om lån och privatekonomi. Men i ärlighetens namn tror jag inte den får särskilt många att tänka ett varv till om de redan är inställda på att ta ett smslån. I alla fall, utöver det skönmålar jag inte medvetet smslån som någon bra lösning när man är i behov av pengar. Snarare avråder jag ganska tydligt från dessa lån. Min erfarenhet är att det inte spelar någon större roll hur man beskriver dem, folk tecknar lånen ändå.

Simon har som sagt bloggat mycket om sitt projekt, Smslånonline.se. Några av de intressantare inläggen handlar om de attacker med negativ SEO han utsatts för. Två gånger har någon skickat på med tusentals skräplänkar med syfte att sänka hans sajt. Trots attackerna har han klarat sig riktigt bra. Om detta beror på att han hade fått tillräckligt mycket trust i domänen, eller om han lämnat in en disavow enligt konstens alla regler vill jag inte uttala mig om. Troligtvis är det en kombination av de båda.

Förutom Simon, jag  och alla andra affiliates som kämpar om bra positioner på lån-relaterade ord har vi de riktiga kreditgivarna. För ungefär ett år sedan tyckte jag mig se ett tydligt skifte i sökresultaten där affiliatesajter fick lämna plats åt företag som erbjuder lån. Det verkar vara ett från Google medvetet skifte att visa varumärken hellre än affiliatesajter. Som om detta inte var nog har smslånebolagen blivit mer medvetna om SEO och börjat optimera sina sajter mer aktivt. De har alltså tagit till sig den data vi affiliates gett dem via affiliatenätverken.

Hur framtiden för affiliates som mig och Simon kommer se ut är oklar. Mycket tyder på att det blir allt svårare att slå sig fram bland Adwords och varumärken i sökresultaten. Kanske blir vi likt gamar förvisade till att äta upp resterna i form av små longtail-sökningar.

3 kommentarer

  1. Hej Kristoffer, jag håller på med en liten research avseende negativ SEO och så hamnade jag här. Nog inte läst posten tidigare. Tror att de som förblir aktiva som affiliates hittar nya vägar till trafik. Många verkar ha en överlevnadsinstinkt av stora mått:)

    1. Det går att överleva negativ SEO som affiliate. Jag är en tvåfaldig linkocaust survior nu.

  2. Jag håller delvis med dig i din analys när det gäller att google kommer äta upp allt fler affiliates. Samtidigt ser vi en trend på marknaden att fler och fler använder google för att söka efter information. Visst google kommer äta en större del av kakan än idag, men om antalet sökningar ökar kommer vi som arbetar med sökmotorsoptimering och liknande även i fortsättningen se en betydande trafik på våra sidor.

    Sedan känns det mot vad t ex Christian Rudolf sa i Göteborg ändå en risk att Google äter upp sig själv. Man har sett det så många gånger att ett företag blivit för stort för sitt eget bästa. Dessutom är amerikanska företag väldigt starkt drivna av cash, cash, cash till aktieägarna att man snart inte för det som är rätt, utan vad man tjänar mest pengar på. Det kortsidiga kvartalstänket riskerar att drabba google också och då vet man aldrig vad som händer…

    Tack för ett bra inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *