Sökord i domännamnet

Nu när jag ändå började snudda vid detta ämne i det tidigare inlägget så kändes det naturligt att fortsätta med mina tankar kring detta. Det sägs ofta att det är viktigt med sökord i domännamnet. Det innebär att du bör ha domännamnet skiftnyckel.se eller skiftnycklar.se om din sajt handlar om skiftnycklar.

Min åsikt är att det är olika viktigt beroende på inom vilken nisch din sajt är. Är det en sajt som handlar om något väldigt konkurrensutsatt tema så kan det vara destå viktigare. Men om det däremot är ett område med like konkurrens om positionerna på SERP:en så behöver det inte ha någon betydelse alls.

För att förklara hur jag tänker använder jag två drastiska exempel. Den ena sajten handlar om det lilla samhället Björsäter utanför Åtvidaberg i Östergötland, medan den andra handlar om New York. Jag påstår att man skulle kunna toppa Google med sökordet “Björsäter” med vilket domännamn som helst, t.ex. togntoguneohe.se. I det fallet är konkurrensen så liten att man bara behöver ett fåtal länkar med länktexten “björsäter” för att sajten snart ska topplacera sig på Google.

I fallet med New York-sajten så är konkurrensen otroligt mycket större. För att toppa på sökordet “New York” måste du ha väldigt många länkar till sajten. Länkarna ska dessutom innehålla detta sökord i länktexten, antingen som en del av en länkad fras, eller enbart sökordet. Det är här domännamnet kommer in i bilden. Inte för att Google automatiskt prioriterar det, utan för att alla spontana länkar till din sajt förmodligen kommer innehålla “New York” i länktexten. Andra kan i stort sett länka till din sajt som de vill och det kommer ändå stärka din position  på sökordet.

Länktexten kan t.ex. vara:

“http://www.newyork.se”
“www.newyork.se”
“newyork.se”

… och ändå gynna sökordets position på ett sätt som länktexten “http://www.togntoguneohe.se” inte alls skulle gynna Björsäter-sidan.

Vad vill jag då säga? Sökordsdomäner gynnar inte automatiskt din placering på Google, men de kan vara till stor hjälp när din sajt får naturliga inlänkar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *