Likplundrare och slavdrivare inom SEO

De senaste dagarna har moralen inom SEO debatterats flitigt. Startskottet på denna cirkus var när SVT-medarbetaren Matilda Niang upptäckte att SEO-företaget Clearsense hade tagit över hennes gamla domän. Anledningen till övertagandet var att Clearsense upptäckt att en domän som tidigare använts nu var fri för registrering. Matilda Niang hade helt enkelt valt att inte behålla domänen. Snapback är inte ett knep Clearsense har patent på, utan väldigt många sökmotorkonsulter arbetar på detta sätt. Anledningen är att det är ett snabbt och billigt sätt att få tag i inlänkar. Inlänkar som behövs för att stärka kunders eller egna sajter i Googles sökresultat.

Den kritik som framförs mot Clearsense är av moralisk karaktär eftersom det inte går att komma åt dem den juridiska vägen. De har helt enkelt inte gjort något olagligt. Det som verkar vara så fruktansvärt i detta fall är att ett företag registrerar ett domännamn som tidigare tillhört en privatperson. Privatpersonen har tydligen inget ansvar för sitt handlande i detta fall, trots att denne fått godkänna villkoren som gäller vid domännamnsregistrering. Betalar man inte hyran blir man vräkt och någon annan flyttar in i ens lägenhet. Domännamn är som lägenheter, så länge du betalar och sköter dig har du besittningsrätt.

Matilda Niang fick ju trots allt till en (för henne) bra lösning tack vare hennes mediakontakter. När lagen inte räcker till tar de moraliska instinkterna vid och förrövaren måste göra en pudel. Clearsense stängde ner sajten och beklagar sitt handlande för att inte ytterligare svärta ner sitt rykte.

Det som är anmärkningsvärt är att flera i branschen snabbt skyndar till platsen för brottet för att även de kasta skit på förrövaren. Jag antar att de inte vill förknippas med den sortens vidrigheter – så det är lika bra att tjäna lite moraliska poänger på situationen.

Läs även Anders Karlssons inlägg om denna s.k. likplundring

Två tydliga läger i SEO-branschen

FernsehturmDet är tydligt att det finns två läger inom SEO-branschen. Varför inte kalla dem Visionärer och Realister?

Visionärerna styrs av någon form av ideologisk övertygelse om att bra innehåll som uppskattas av många ska ha förtur i sökresultaten. För dem är ofta Googles riktlinjer den moraliska lag som ska följas. I Visionärernas värld ska man inte kunna köpa sig förtur till bra placeringar, utan dessa ska förtjänas genom bra och uppskattat material. Vetskapen om länkarnas goda effekter delar de med Realisterna, men dessa ska förtjänas.

Realisterna ser ofta bra och välstrukturerat innehåll som en grundförutsättning, men inser också att detta inte kommer räcka för att nå bra placeringar på Google. Realisterna testar ständigt nya metoder för att överlista Google och få bättre placeringar. Realisterna har kanske tydligare mål med sin verksamhet – att tjäna pengar. Detta är något som kan sticka särskilt mycket i ögonen på en inbiten Visionär.

Vilket läger du än tillhör måste du vara medveten om det andra lägret. Som Visionär kan det kännas orättvist att du ska behöva följa Googles spelregler när andra aktivt bryter mot dem. Som Realist kan det kännas tungt när Google kommer på dig och förpassar din sajt till bottensedimentet av sökresultaten. Båda sidor har sina respektiva verkligheter att förhålla sig till – gör det istället för att moralisera över andras vägval.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *