Sökmotoroptimering är stort

Sökmotoroptimering är minsta sagt ett stort begrepp. Det innefattar så mycket att det känns som att jag börjar gå vilse i ämnet. Det räcker med att försöka förklara för en vän vad det går ut på. Det dröjer inte länge innan man inser att man måste förenkla det hela för att det inte finns tid för en 3-timmarsföreläsning.

Jag tänker också på nya frågor som dyker upp främst på Webmaster Network. Det kanske inte är så konstigt att man inte kan besvara en fråga utan att få chansen att kolla igenom sidan som det är problem med. En stor del av de problem som folk upplever i serpen tror jag dock kan härledas till ganska enkla misstag.

Det kan t.ex. handla om att sidans title visas fel eller att man inte syns bra på vissa sökord. För att synas bra på olika sökord räcker det inte att de enbart finns med i länktexten utan att de också finns med i rubriker och brödtext på den länkade sidan. Vill man sökmotoroptimera en undersida så ska man också se till att få inlänkar (med relevant länktext) till undersidan, inte startsidan.

Det grundläggande inom SEO vill jag påstå att jag har bra koll på. Det som bl.a. handlar om hur innehåll och inlänkar ska se ut. Jag anser mig också ha bra koll på hur man analyserar konkurrenter på serpen. Både att kolla hur deras onpage- och offpage-optimering ser ut. Trots det har jag en stark känsla av vilsenhet. Är det naturligt måntro, känner ni andra detsamma? Det känns som att man översvämmas av rykten och spekulationer. Till slut vet man inte vad man ska tro, men för min egen del brukar det funka bra om jag bara kör på det jag vet/tror. Det kanske märks på detta inlägg att jag är smått förvirrad. Jag vet inte ens vad som är problemet, eller om det egentligen är ett problem.

Min onpage-SEO ser ut så här:

 • Titel med sökord/-fras.
 • Meta-description ska uppmuntra till klick och innehålla sökord.
 • Meta-keywords har jag börjat strunta i eftersom de inte gör någon nytta utan bara försämrar kod/text-ration.
 • Rubriker med  sökord/-fras.
 • Brödtext inom p-taggar där sökord och sökfraser förekommer, gärna så tidigt som möjligt i texten.
 • Sökord i brödtexten fetmarkeras eller görs kursiva.
 • De interna länkarna innehåller sökord. De kompletteras även med en längre text inom title-attributet. T.ex. kan länktexten i en meny vara “Hotell”, medan det i title-attributet står “Hotell i Hamburg“.
 • Internlänkning mellan sidor. Där länkar jag ett ord eller en fras som är relevant för den länkade sidan. Internlänkning mellan sidor är viktigare ju djupare sajten är. På en platt sajt med en nivå länkas alla sidor från menyn, vilket gör att länkning mellan olika sidor i texterna inte är lika viktigt.

Så här ser min offpage-SEO ut:

 • Jag skaffar inlänkar både från egna sajtnätverket, men ännu hellre genom länkbyten med andra. Detta för att få en bra spridning på IP-adresser.
 • Länktexterna innehåller sökord relaterade till den aktuella sidan. Dessa ord återfinns i rubriker och texter på min sida.
 • Vill jag optimera en undersida så ser jag såklart till att länkarna pekar direkt mot den, samt att länktexterna innehåller sökord som är relevanta för den sidan.
 • Jag prioriterar relevans före pagerank. En länk från en relevant PR2-sajt är därför mer värd än en irrelevant länk från en PR4-sajt i mina ögon.
 • Jag följer “en länk är alltid en länk”-principen. Det betyder att jag hellre gör ett lite sämre länkbyte än inget alls.
 • Jag undviker oftast länkkataloger eftersom många kräver återlänk. Något som enligt mig sänker värdet på en redan dålig länk ytterligare.

Jag har säkert glömt något, men det får jag i så fall fylla på med det senare.

8 kommentarer

 1. Sökmotoroptimering är ju en djungel, och det finns inget rätt och fel. Eftersom allting är baserat på gissningar och experiment så blir man lätt vilsen. Man får prova sig fram helt enkelt.

 2. Så sant. Mycket är gissningar, även om många är väldigt kvalificerade sådana. Jag tycker det börjar bli svårt att hålla allt i huvudet och funderar på om jag inte skulle skapa en SEO-lathund. Ungefär som jag punktade upp olika faktorer i detta inlägg. När man kör igång en ny sajt kan man bara beta av punkt för punkt och vara ganska säker på att man inte missat något. Kunskapen finns ju där någonstans, men man måste också kunna ta fram den när den behövs.

  Tur är väl ändå att man fortfarande tycker det är väldigt intressant med SEO. Då blir det så mycket lättare at hålla sig uppdaterad.

 3. Som relativt ny inom sökmotoroptimering så kan jag inte annat än att hålla med. Det som är intressant är att jag så här långt i lärandet, kommit fram till ungefär samma punkter som Kristoffer redovisar här ovanför när det gäller sökmotoroptimering. Ni som ingår i bloggsamarbetet på WN med era bloggar, har varit och är, fina källor att hämta kunskap ur, likväl som WN och SEO-forum. Fantastiskt att kunna hitta så mycket värdefull information hyfsat samlat.

 4. Jag tror just läsandet av t.ex. olika bloggar är väldigt bra för att lära sig SEO. Läser man en sak en gång så fastnar det inte så lätt. Läser man däremot samma sak flera gånger så fastnar det så småningom. Om det står skrivet på olika platser så ökar också chansen att det man läser är sant. På så sätt fastnar “rätt kunskap” medan felaktigheterna faller i glömska.

 5. Utmärkt lathund! Jag håller med dig i det du skriver, och tycker ärligt talat inte att man behöver göra det svårare än så, såtillvida det inte är extrem konkurrens i nischen. Då kan man behöva mata på med lite fler specialmetoder. Det du skriver om kommer man dock väldigt långt med med de flesta siter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *