Nå toppen med nischad sajt

Detta inlägg är tänkt att vara en guide för den som vill skapa en sajt som får mycket sökmotortrafik och därmed genererar stora annonsintäkter. Jag måste påpeka att jag inte är någon självutnämnd expert på detta, men den kunskap och erfarenhet jag samlat på mig kan nog räcka en bra bit på vägen. Vi tänker oss här att du inte i förväg bestämt dig för en inriktning på sajten. Det ska inte nödvändigtvis handla om något du är intresserad av. Det som är viktigt är att den handlar om något som många andra tycker är intressant och söker information om.

Steg 1

Steg ett är att tänka ut en populär nisch för din sajt. T.ex. resor, ekonomi, arbete, prylar, hus & hem. Inom dessa nischer ska du sedan specialisera dig på ett avgränsat område. T.ex. New York, försäkringar, jobbsökning, iphone, heminredning. Det kan vara svårt att hitta ett område som har bra sökvolym och det är här du tar hjälp av två Google-verktyg; AdWords Keyword Tool och Insights for Search. Med hjälp av dessa verktyg kan du få en bra uppfattning om hur stor sökvolymen är för olika sökord och sökfraser. Du kan även jämföra flera sökord eller sökfraser mot varandra för att hitta den med högst sökvolym. Det är såklart dem med störst sökvolym du vill ranka bra på med din sajt. Hittar du inga sökord med hög volym inom det område du valt kan det vara nödvändigt att skrota idén och gå vidare till något annat. Kom ihåg att målet är att skapa en sajt som ska ranka bra på populära sökord och -fraser. En hobbysajt om din hund kan du göra på din fritid :) Jag skulle rekommendera dig att inledningsvis välja ut 2-4 sökord eller sökfraser där du har som mål att hamna bland topp-5 på Google.

Förutom att de sökord du valt har många sökningar, är det även viktigt att dessa sökord ger dig bra betalt. populära sökord är ofta detsamma som konkurrensutsatta sökord när det kommer till reklam. För att vara säker på att i slutändan få ut så mycket som möjligt är det bäst att kolla upp hur konkurrensen på annonsmarknaden ser ut.

I Google Adwords kan du se den beräknade kostnaden för ett klick på en annons som vill synas under ett specifikt sökord. Tänk på att det är kostnaden för annonsören som visas. Eftersom det är du som visar annonsen så kommer du få 55% av beloppet som annonsör. Detta kräver att du har ett Google Adwords-konto.

Ett annat bra sätt att undersöka lönsamheten kan vara att helt Googla de utvalda sökorden och se om båda reklamplatserna (under sökrutan och på högerspalten) är fyllda med reklam. Det är ofta ett gott tecken. Är det bara 2-3 annonser som visas indikerar det att nyckelordet har låg konkurrens, vilket i regel betyder låg lönsamhet.

Var noggrann i detta steg eftersom det är dessa efterforskningar som ligger till grund för hur bra din sajt kommer att lyckas framöver. Sökvolymen kan du inte påverka och det är den som sätter den övre gränsen för antalet besök din sajt kan få. Sökvolymen kan dock öka om det är ett nytt område du planerar att ge dig in på.

Steg 2

När du tror dig hittat din nisch och ditt område är det dags att titta på hur konkurrensen ser ut. Det gör du genom att söka på de sökord och fraser som du valt att satsa på. För varje sökord antecknar du vilka sajter som innehar position 1-5. Därefter kontrollerar du hur sökmotoroptimerad varje sajt är.

Undersök först hur många och starka inlänkar konkurrenten har. Det gör du förslagsvis med Yahoo Site Explorer. Tänk på att verktyget visar alla inlänkar; DoFollow, NoFollow och dubletter från samma domän. Det betyder att antalet inlänkar inte är detsamma som antalet sajter som länkar till konkurrenten. När du ser de sajter som länkar till konkurrenten ska du försöka hitta länkarna för att se hur de ser ut. Är de DoFollow, innehåller de viktiga sökord, är det en relaterad  sajt med hög PR som länkar o.s.v. Även i detta steg kan det vara klokt att backa ur om du anser att konkurrensen är för hård.

Titta också på hur konkurrenternas sajter är uppbyggda. Titta på deras källkod och kontrollera om sökord och sökfraser finns i title-taggen, rubriker, som fet- eller kursiv stil i texterna m.m. Här är det lätt att hitta eventuella brister.

Nu borde du vara tillräcklig säker på din idé att du kan registrera ett passande domännamn. Det är en fördel om du registrerar en s.k. sökordsdomän där ditt absolut viktigaste sökord ingår. Många sökordsdomäner är redan upptagna och då kan man istället välja ett sammasatt domännamn. Ska du ge dig in i försäkringsnischen kan du välja domännamn i stil med allaforsakringar.se eller forsakringar24.se. Kanske inte helt optimala men ni förstår säkert vad jag menar.

Steg 3

Har du kommit så här långt är det liten chans att du väljer att backa. Nu borde du ha ganska bra koll på dina konkurrenters styrkor och svagheter. Det är båda dessa du nu ska utnyttja för att slå dem i serpen. Deras styrkor är bl.a. de sajter som länkar till dem. Nu ska du också försöka få din sajt länkad från samma webbplatser, helst de starkaste av dem. Du kan även försöka få en länk direkt från en konkurrent. Har du tur är det någon som inte har så bra koll på SEO och inte vet hur förödande det kan vara för hans placering på Google. Får du en länk direkt från en konkurrent så är chanserna goda att du går om denna i serpen, kanske inte direkt men i ett senare skede.

Du måste även ha många andra länkar och det får du t.ex. genom att göra länkbyten med andra sajter, helst inom samma nisch som din. Detta behöver jag nog inte ens nämna då det är grundläggande inom SEO. Tänk dock på att inte bygga länkar i för snabb takt till en början för att sedan lugna ner dig. Det är bättre med en jämn tillströmning av inlänkar då det ser naturligare ut. Risken med att bygga länkar för snabbt är att Google sätter din sajt i något filter, vilket gör att du kan förlora mycket tid innan sajten blir väl synlig igen. Du kan också kommentera blogginlägg som behandlar samma ämne som din sajt. Se bara till att skriva givande kommentarer så att du inte får ett rykte som spammare.

Vet du om konkurrenternas svagheter så ska du se till att din sajt är extra stark på dessa områden. Det kan t.ex. handla om att din konkurrent inte har använt sökordet i huvudrubriken, vilket du såklart gör. Gå igenom källkoden på din sajt flera gånger, det är lätt att man missat något. Försök att fylla din sajt med mycket relevant innehåll. Skapa så många sidor som möjligt och texterna på varje sida ska helst bestå av mer än 500 ord. Upprepa sökord och sökfraser, dock inte överdrivet mycket. 5-7% av texten brukar anses rimligt.

Steg 4

Nu borde du ha en bra överblick över dina konkurrenter. Du kanske t.o.m. lyckats få flera länkar från samma sajter som dina konkurrenter. Har du kommit till detta steg kanske din sajt redan ligga på resultatsida ett eller två. I varje fall för något eller några av sökorden. Det borde också vara några månader sedan du påbörjade planeringen med steg 1.

Steg 4 består också till stor del av att vänta. Ofta måste man låta en ny webbplats åldras och få Googles förtroende. Det kan dröja uppemot ett år innan Google har fullt förtroende för sajten. Men lugn, tiden går snabbt när man har fullt upp att göra med fortsatt analys och länkjakt. Dessutom kommer du antagligen få lite besökare och intäkter trots att du ännu inte lyckats nå toppen.

Efterord

Som jag skrev i början av blogginlägget så är jag lite rädd för att utmåla mig som en expert på detta område. Jag är nog lite för osäker och självkritisk. Jag hoppas att mina trogna läsare och “kollegor” rättar mig, tillägger saker, eller klappar mig på axeln, beroende på hur bra/dåligt jag skött mig. Ni kanske inte ens har orkat läsa hela detta mastodontinlägg :)

10 kommentarer

 1. Mycket fin vägledning du bjuder på!
  Jag kan konstatera att det ligger betydligt mer arbete bakom sådana här webbplatser än jag trodde. Jag har själv påbörjat två nischade webbplatser och inser nu att jag har mycket kvar att göra med dem.

 2. Tycker det var bra och informativt skrivet, har ju själv hållit på med detta ett litet tag. En sak jag skulle kunna lägga till är att nischen man vill hitta måste vara lönsam! Det sker säkert mängder av sökningar varje dag på typ “din mamma skämt” eller “roliga historier” men få företag vill betala för att synas på såna sökningar.

  Därför bör man även gå till google adwords och se vad ett klick kostar på det ordet eller den fras man valt. Är det 2 cent så är nischen kanske inte så lönsam och då spelar det ingen roll om man får femtio klick om dagen. Ett annat bra sätt att kolla lönsamhet kan vara att helt enkelt googla utvalda ord och se om båda reklamplatserna (under sökrutan och på högerspalten) är fyllda med reklam. Det är ofta ett gott tecken. Är det bara 2-3 annonser som visas indikerar det att nyckelordet har låg konkurrens = låg lönsamhet.

  1. Tack för det! Det var något som jag helt missade att få med. Det är dessutom helt avgörande för hur stora intäkter man får från sajten när man nått topplaceringarna. Jag lägger till det redan under “steg ett” där man väljer sökord beroende på sökvolym.

  1. Tack för synpunkten. Jag tycker också att det ska finnas med under steg ett, eller möjligtvis steg två när man är mer säker på en nisch som är värd att satsa på.

   Lägger in det med en gång…

 3. Mycket bra guide som jag hitta nu i efter hand. Jag är tvungen och skicka ett PM till dig på WN nu. Hoppas du läser det och har tid att hjälpa mig då det handlar om detta inlägg.

  Hälsningar, Yasa :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *