Sökmotoroptimera med artikelkataloger

SEO-artikel

Nu har jag på allvar börjat använda mig av artikelkataloger för att skapa sökmotorvänliga inlänkar till några av mina sajter. Förhoppningsvis kommer jag med superrelevanta artiklar kunna stärka dem ytterligare på viktiga sökord. Det jag tvekar mest på med denna metod är att många artikelkataloger inte har den riktiga styrkan man vill åt.

De får generellt få naturliga inlänkar samtidigt som de har utlänkar i varje artikel. Detta ska jag nu försöka parera genom att välja artikelkataloger med PR2 eller högre. Detta eftersom pagerank ändå är ett mått på den styrka de får genom länkar. Den lite sämre styrkan jag får genom mina länkar hoppas jag kunna väga upp med relevanta texter. Min egen teori är att det ord eller den fras man länkar till sin egen sajt ska förekomma både innan och efter länken i texten. Sedan ska den ju dessutom återfinnas på sidan som blir länkar.

Jag började för mågra månader sidan med en artikel på Halsoartiklar.se. I förrgår fick jag ytterligare tre artiklar godkända där. Den artikelkatalogen har i och för sig bara PR0, men eftersom jag redan  hade ett konto där så slängde jag upp några till. Den andra katalogen jag valde är Tusenresor.se. Den har PR2 och där har jag just nu tre artiklar som väntar på godkännande. Jag ska skriva ytterligare en innan jag drar vidare till nästa artikelkatalog.

Min strategi är nu att jobba stenhårt med de tre sajter som har störst potential och genererar störst intäkter. Det känns särskilt relevant när jag skriver artiklar på 300 ord för att få en länk i utbyte. Varför lägga ner den tiden och energin på sajter som ännu inte visat sig ha potential. Dem kan jag sökmotoroptimera med länkbyten och dylikt till det känns motiverat att skriva artiklar till dem.

Målet är att inom kort ha 30 artiklar publierade på 10 artikelkataloger. Därefter får jag göra någon form av utvärdering för att se om det är värt att fortsätta med artikelskrivandet. Jag tror redan nu att artikelkataloger är en bra väg att gå eftersom man lätt kan skapa den rätta relevansen mellan länkande och länkad sida.

Vad har ni för tankar kring artikelkataloger? Använder ni er av dem, och i så fall med gott resultat? I teorin tycker jag de borde funka bra eftersom det snackas så mycket om relevans i länkarna nu för tiden.

Kolla in det tidigare inlägget ”Bygga länkar” för en lista över svenska artikelkataloger.

15 kommentarer

 1. Jag tror starkt på halsoartiklar.se som enligt Yahoo har 33 296 inlänkar i dagsläget. Tyvärr har den fortfarande inte fått någon PR men när den väl kommer så blir den troligtvis mer attraktiv. Det viktigare när man tittar på artikelkataloger är att resten av texterna håller relativt hög kvalité. Om Google anser det vara en skräpsajt så tvivlar jag på att man gynnas. Om den däremot har gott om inlänkar och är populär hos besökarna så ser jag ingen anledning till att den skulle vara sämre än en blogg.

  1. Jag kollade slarvigt nog inte Yahoo Site Explorer, och Pagerank släpar ju som bekant efter med en gammal uppdatering från juni 2010. Att jag valde Hälsoartiklar beror också på att sajten är snygg och har 50-talet artiklar.

 2. Hej!

  Först och främst, tack för en bra sajt inom SEO. Tänkte jag skulle ge lite feedback kring ämnet artikelkataloger.

  Jag har testat att länka upp en del artiklar på artikelkataloger från våra portaler http://www.rekryteringskanalen.se och http://www.studiekanalen.se

  Men jag måste säga att effekten har mer eller mindre uteblivit. Antingen så har artiklarna inte blivit godkända eller så har de likväl inte gett några besökare enligt Google Analytics.

  Skälet måste vara som du skriver att det är för många utlänkar och för få inlänkar inom allt för generella ämnen utan nisch. Det verkar vara lika klen effekt som att vara med på länkkataloger som inte heller tycks ge så mycket tillbaka som man vill för det jobb det kräver enligt min erfarenhet.

  Min erfarenhet är att det är mycket bättre att koncept- och produktutveckla den egna sajten och jobba stenhårt med uppdateringar och innehålls, struktur och SEO-förbättringar där istället. Om sajten är rätt byggd från början så kommer besöksökningen förr eller senare.

  /Rekryteringskanalen och Studiekanalen

  1. Rent besöksmässigt förstår jag att artikelkatalogerna inte motiverar att man sitter och skriver inlägg till dem. Syftet med länkkatalogerna är egentligen inte att de ska få många besökare utan snarare att lura Google med relevanta texter som länkar ut till respektive författare. Det jag hoppas få ut av texterna är stärkta positioner på de viktigaste sökorden. Eftersom relevans, mellan sidan som länkar och den som länkas, värderas högre borde artikelkataloger vara betydligt bättre än länkbyten. Där länkar placeras på länksidor eller i blogroll på sajter med halvtaskig relevans.

   Du har helt rätt i att man även måste arbeta med SEO:n på den egna sajten. En optimerad sajt är en bra förutsättning för att arbetet med inlänkar också ska funka bra.

 3. Jag brukar använda mig av artikelkataloger för olika projekt, och jag tycker att det ger viss effekt, men som sagt måste man välja katalogerna med omsorg, framför allt om man även skickar in något till utländska kataloger (vilket jag också testar, en del av dem har fantastiska backlinks, PR mm.) för det finns faktiskt mycket skräp där ute med. Ett annat tips är att gästblogga hos bloggare med bloggar inom samma nisch. Är det SEO folk kommer de inse att mer innehåll är bra för dem med, framför allt om du är kunnig inom ämnet du skriver om.
  Och det finns ju trots allt en risk att länkar i kataloger inte kommer att behålla sitt värde i all framtid, så på grund av det har jag valt att lägga krut på gästbloggning istället. Det ser trots allt mycket mer naturligt ut, så de länkarna kommer troligtvis aldrig att tappa sin kraft. (Men välj vettiga bloggar så klart, inget som kanske fylls med spam efter ett tag)

  Lika mycket jobb, men bättre resultat! Känns det som i alla fall. Så funkar det inte med katalogerna kanske du ska överväga det?

  1. Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter om artikelkataloger. Sen tog du upp ämnet för ett kommande inlägg här på Wedholm.net, d.v.s. att gästblogga hos andra. :)

 4. Tycker också att det skiljer sig kraftigt mellan olika kataloger. Men har aldeles för lite erfarenhet ännu för att dra några slutsatser. Använder artikelkataloger mycket till satellitsidor mm.

 5. Jag använder mig av artikelkataloger när jag optimerar på mina internationella sidor men då är det bara internationella artikelkataloger jag använder mig utav såsom eza, article dashboard.
  Har inte kört speciellt mycket sådant på mina svenska sidor men tycker inte alls det ger lika bra effekt från de svenska katalogerna på mina svenska sidor.
  Tycker någon borde ta tag i att skapa en svensk ezinearticles men det är nog inget vi får se på många år.
  Intressant blog du har hur som helst, trevlig läsning.

 6. Jag använder dem ganska sparsamt. Tyvärr är jag lite för dålig på att göra olika tester men man borde ju testa värdet av artikelkataloger för att precis som du säger, veta om det är lönt.

 7. Jag kör också mest som Calle Sjöström. Har ett antal sajter som är skrivna på engelska och då passar en backlink bra från ezinearticles, articledashboard, goarticles men även web 2.0 sidor är otroligt bra ! Jag syftar då mest på squidoo och hubpages. Squidoo har en pagerank på 5 eller 6 och hubpages har en på 8 ! Här kan man även skriva på svenska om man vill :)

  Det kommer att boosta din egna sajt garanterat.

 8. Alla SEO-fantaster med sina olika projekt verkar ha mycket att göra nu för tiden. Jag har tröttnat på att vänta och fixade ihop en egen (http://artikelbladet.se/) så ni kan vänligen använda den om vissa sidor har långa väntetider. Nu är det dock ganska tomt, men det ska ändras inom kort.

  Tack för guiden, föresten Wedholm!

  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *