Dåliga SEO-minnen väcks till liv

I dagarna släpper The Grand Trick sin nya skiva och jag blev kontaktad för att fixa några mindre detaljer på deras sajt, som jag för övrigt skapade för några år sedan. Det var ungefär 2,5 år sedan jag byggde sajten. Här är ett inlägg jag skrev om det. Detta fick mig faktiskt att sakna ASP-kodandet. Nu vet jag att jag svär högt i programmerarkapellet. Klassisk ASP fy fan, tänker nog många som läser detta.

Nu skulle det inte handla om ASP utan om den SEO jag som nybörjare utförde på deras sajt. Jag kände mig lite som en arkeolog som hittade ett gammalt fynd som länge legat gömt under ytan. Jag hade använt många onödiga meta-taggar som copyright, revisit-after, rating, googlebot och robots. Den sista, robots, är väl ok att använda, men främst om man inte vill att sidan ska indexeras. Att inte ha med den är ett automatiskt godkännande av indexering. Jag hade dessutom spammat meta-keywords med ett tjugotal sökord per sida. Det fanns också många dubletter av meta-description och dessa är fortfarande långt ifrån optimala.

Efter en Google-sökning upptäckte jag även att jag använt Javascript för att backa tillbaka från en sida till den föregående. Inte bra SEO! Istället var jag tvungen att koda en liten serverside-lösning  som genererade en riktig URL att backa tillbaka till.

Avslutningsvis måste jag nämna CSS:en som såg helt bedrövlig ut. Jag hade använt mig av många onödiga saker och det var total brist av hierarki/arv. Hoppas ni fattar vad jag menar trots min brist på fackterminologi.

Rodnar ni också när ni ser era gamla skapelser?

3 kommentarer

  1. Tyvärr är det mer regel än undantag att jag skäms för gamla skapelser. Egentligen bör man se det som något positivt eftersom man är under konstant utveckling men samtidigt öppnar det för att man bara vill slänga och börja om med gamla projekt.

  2. Det är först när jag kollar tillbaka på gamla grejer som jag inser hur mycket seo-kunskap som man faktiskt besitter. Man tar allting så givet att man inte riktigt förstår hur komplext det är :)

  3. Jag tycker också att det är något positivt, och det gäller att inte glömma det gamla heller, för då och då dyker det upp projekt när man måste greja i något gammalt.

    Igår upptäckte jag till exempel att ListViewEventArgs inte har Item.DataItem förrän i .NET 4… Eller åtminstone inte i det projekt jag jobbar med för tillfället (.NET 3.5) för på dokumentationen på MSDN fanns exempel som gjorde precis som jag tyckte att det borde fungera. Det slutade med att jag fick slänga ut ListView och använda Repeater istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *